Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMyrnes, Bjørnar
dc.contributor.authorLindberg, Diana
dc.contributor.authorCarvajal, Ana Karina
dc.date.accessioned2015-05-04T12:19:19Z
dc.date.accessioned2015-05-06T08:17:09Z
dc.date.available2015-05-04T12:19:19Z
dc.date.available2015-05-06T08:17:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 73 p. Nofima, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-182-0
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283201
dc.description-
dc.description.abstractProsjektet har tatt utgangspunkt i havet og dets bærekraftige ressurser med tanke på marin bioprospektering. Restråstoff fra fangst av norsk vårgytende sild (NVG-sild) er undersøkt for enzymer, bioaktive peptider og lipider samt funksjonelle proteiner med kommersielt potensiale. En har utviklet ekstraksjonsmåter, implementert målemetoder og påvist mer en 20 ulike enzymer fra tre EC-klasser. Et av enzymene (med esteraseaktivitet) er delvis karakterisert i semi-isolert form og senere helt renset. «Drug»-lignende komponenter er isolert og flere «hits» relatert til alvorlige virale sykdommer er påvist. En ny biosensor-basert metode for isolering av bioaktive peptider fra naturlige ekstrakter blitt etablert. Sildoljeprodusert fra ferskt restråstoff tilfredsstiller kravene til raffinerte fiskeoljer selv om oljen ikke har gjennomgått en renseprosess. Oksydasjonsstatus til oljen ligger langt under verdier rapportert for kommersielle oljer på markedet. Restråstoffet kan også være en kilde for protein til humant konsum men videre undersøkelser er nødvendig for å fjerne all bittersmak.
dc.description.abstractByproducts from Norwegian spring spawning herring have been investigated with respect to bioactivities, i.e. peptides, lipids, enzymes and functional proteins, of commercial potential. The undifferentiated herring byproduct material have been used for biodiscovery of more than 20 industrially important enzymes covering three EC classes, and bioactive peptides with drug-like properties against deceases of fundamental impact against our society. Furthermore, oil made from ultra-fresh byproducts has been produced in semi-industrial scale with excellent peroxide and anisidine values. The herring by-products are also utilizable as a protein source for human consumption.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Y2tWVvXGrU2ea3ye6FJzDjDwFqxSK6ZgLtMpROzJDf4%3d&docid=032839d6fbfa84867bd0c0100bf3ef516
dc.titleGull fra havets sølv
dc.title.alternativeRapport/Report 17/2014 Norsk sammendrag
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T12:19:19Z
dc.identifier.cristin1119682
dc.relation.projectEgen institusjon: 20914


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel