Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgeness, Finn-Arne
dc.contributor.authorPleym, Ingelinn Eskildsen
dc.contributor.authorLopane, Anna Rosa
dc.date.accessioned2015-05-04T10:27:18Z
dc.date.accessioned2015-05-06T08:16:30Z
dc.date.available2015-05-04T10:27:18Z
dc.date.available2015-05-06T08:16:30Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 58 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-258-2
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283195
dc.description-
dc.description.abstractI denne rapporten oppsummeres de viktigste resultatene i Nofima sitt arbeid med det brasilianske klippfiskmarkedet de siste årene. Rapporten viser at det brasilianske bacalhau-markedet har mer enn doblet seg de siste årene. I samme periode har den norske eksporten av klippfisk til Brasil vært relativ stabil. Konsekvensene av markedsendringene i Brasil er derfor primært relatert til tapte markedsandeler. Brasil skiller seg fra mange andre marked for norsk klippfiskindustri fordi en eksporterer både klippfisk av torsk, sei, lange og brosme hit. Torsk har historisk vært det største produktet målt i verdi, mens sei har vært det største produktet målt i mengde. Lavere torskepris er en av årsakene til at eksporten av klippfisk av torsk til Brasil har økt betydelig de siste årene. I 2014 passerte klippfisk av sei målt i både mengde og verdi. Veksten til torsken har skjedd på bekostning av klippfisk av sei, andre forklaringer på fallet i eksporten av klippfisk av sei er lavere seikvoter, økt konkurranse fra saltet Alaska pollock og mangel på produktutvikling med sei som råstoff. En av forklaringene på suksessen til norsk klippfiskindustri er at de har vært konkurransedyktig internasjonalt fordi lønnskostnadene har utgjort en relativt liten andel av totalkostnadene. Utfordringen med markedsendringene i Brasil er at det primært er mer bekvemmelige produkter enn norsk klippfisk som har stått for veksten, slik som fryste utvannede filetprodukter av klippfiks av torsk, «desfiado» av ulike arter og skinn og beinfrie filetprodukter av fullsaltet klippfisk av torsk. Disse produktene har høyere lønnskostnader per produsert kilo enn tradisjonell hel klippfisk, noe som svekker konkurranseevnen til norsk industri. Det er dermed ikke gitt at norske bedrifter vil kunne få tilfredsstillende avkastning på investert kapital, dersom en starter produksjon av mer foredlede produkter i Norge. Hensikten med denne rapporten er å samle inn kunnskap om det brasilianske markedet. Litteraturen viser at markedsorienterte bedrifter har bedre prestasjoner i markedet enn bedrifter som ikke er det. Markedsorientering kan defineres som innsamling, formidling og respons på markedskunnskap. Det er opp til norske bedrifter selv å respondere på kunnskapen som presenteres i denne rapporten. Et viktig poeng er at markedskunnskap og automatisering kan kompensere for høyere lønnskostnader.
dc.description.abstractIn this report we discuss the main development in the Brazilian bacalhau market the last years. The main findings are that the market is growing; however it is more value added products than the traditional Norwegian bacalhau that is growing. Because of this market development the Norwegian industry lose market shares. The main challenge for the Norwegian industry is that these products have higher labor costs than the Norwegian bacalhau, which implies that countries with lower labor cost have a competitive advantage. The Norwegian export of bacalhau to Brazil has been quite stable the last years, however the export of bacalhau cod is increasing and the export of bacalhau saithe is decreasing. Less price difference between these two spices are the main reasons for this development. The Brazilian consumers have preference for Bacalhau cod, but high price have made many consumers to choose the cheaper “Tipo Bacalhau Saithe”.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=xy%2bqu0OFOEkcn9Rvj%2bmLlUcqk80J%2bb8KCVm%2bDiZd4DQ%3d&docid=0f6348b7d4c8843f396d997c9ebddeed6
dc.titleNorsk klippfisk til Brasil. Markedsendringer i et viktig klippfiskmarked
dc.title.alternativeRapport/Report 2/2015 - English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T10:27:18Z
dc.identifier.cristin1218867
dc.relation.projectNofima AS: 10839


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel