Nye marine ingredienser fra sildeavskjær som P ingrediens i fôr til lakseyngel (Salmo salar L.)
Albrektsen, Sissel; Bæverfjord, Grete; Lock, Erik-Jan; Pedersen, Mona Elisabeth; Takle, Harald Rune; Ørnsrud, Robin; Veiseth-Kent, Eva; Waagbø, Rune; Ytteborg, Elisabeth
Research report
View/ Open
Date
2014Metadata
Show full item recordCollections
- Nofima rapportserie [1110]
- Publikasjoner fra CRIStin [2652]
Original version
Nofima rapportserie. 43 p. Nofima AS, 2014Abstract
Det ble gjennomført et forsøk med lakseyngel for å evaluere tilgjengelighet av fosfor (P) hydrolysert fra fiskebein (FBH sild), relativt til et mono-Na-P salt. P-kildene ble testet på tidlige stadier i laksens utvikling, fra startforing til 30 g i ferskvann. Forsøket inkluderte en lav P kontroll diett (0,55 % løselig P) og samme diett tilsatt to graderte P nivåer (0,70 og 0,85 % løselig P) fra henholdsvis FBH og Na-P. Effektiviteten i P utnyttelse fra FBH sild ble evaluert basert på vekst, dødelighet, mineralanalyser og røntgen, samt histologi, FTIR, transkripsjons- (qPCR) og enzymanalyser (ALP, TRAP) og vitamin D3 metabolitter i plasma. Fisk fôret med lav P diett viste klare P-mangelsymptomer i form av redusert mineralisering og morfologiske avvik/deformiteter i skjelettet som ikke ble funnet i fisk fôret med noen av de andre diettene. Fisk fôret med FBH 1 viste små avvik i histologi, FTIR og genuttrykk i ryggbein fra 15 g fisk tilsvarende funnene for lav P diett. Dette ble ikke funnet for FBH 2. Tilsvarende ble heller ikke funnet i 33 g fisk, noe som indikerer at diettresponsene var stabilisert i den største fisken. Resultatene totalt sett indikerer at P hydrolysert fra beinfraksjon av sildeavskjær kan utnyttes effektivt til å opprettholde normal vekst, mineralisering og skjelettutvikling i lakseyngel, men at tilgjengeligheten av P kan være litt lavere enn for Na -P på de tidligste utviklingsstadier før fisken når 15 g. Prosjektet har dokumentert at behovet for P til lakseyngel er dekket med 0,80 % løselig P i fôret. An experiment was conducted to study the utilization efficiency of P from fish bone hydrolysate (FBH) relative to a Na -P salt in Atlantic salmon fry. A low P diet (0.55% soluble P) was compared with FBH and Na-P at two levels (0.70% and 0.85% soluble P) in triplicates from start feeding until 30 g size. The results were evaluated based on growth, mortality, mineral analysis and X-ray, and by histopathology, FTIR, transcriptomics (qPCR) and enzymes (ALP, TRAP). Fish fed a low P diet showed clear P-deficiency signs. Fish fed FBH1 showed some small differences in histology, FTIR and gene expression in the bones of 15g fish corresponding to findings in the low P diet. This was not found for FBH2. Overall, results indicated that P hydrolyzed from the bone fraction of herring trimmings can be effectively utilized to maintain normal growth, mineralization and bone development of salmon fry, but that the availability of P may be slightly lower than that of Na–P in the early salmon fry stage until the fish reaches approximately 15 g size.
Description
-