Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBorch, Trude Kristin
dc.contributor.authorHeide, Morten
dc.contributor.authorIversen, Audun
dc.contributor.authorAltintzoglou, Themistoklis
dc.date.accessioned2015-05-04T11:12:33Z
dc.date.accessioned2015-05-06T07:34:03Z
dc.date.available2015-05-04T11:12:33Z
dc.date.available2015-05-06T07:34:03Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 61 p. Nofima AS, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-244-5
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283151
dc.description-
dc.description.abstractDet et økende fokus på betydningen av mat som et element ved en reiseopplevelse og på det å kjøpe med mat hjem som suvenir eller gave. Denne rapporten presenterer resultatene fra et prosjekt hvor formålet har vært økt kunnskap om Norgesturisters forhåndskunnskap om norsk sjømat, deres preferanser for sjømat samt turisters kjøpskriterier i vurdering av sjømatprodukter som suvenir. Vi finner at kunnskapen om norsk sjømat generelt sett er lav blant reisende i Norge men at turister etterspør sjømat fordi de tenker på Norge som en sjømatnasjon. Prosjektet viser betydningen av at kokker, serveringspersonell og medarbeidere på matutsalg har kunnskap om maten og kan dele denne med turister. Vi finner også en positiv sammenheng mellom turistenes erfaring med og viljen til kjøp av sjømat som suvenir. Prosjektet avdekker at det er variasjon i hva turister etterspør ut fra forhold som nasjonalitet, alder, reisemåte og reisegruppe. I valg av mat på spisested viser studien at følgende forhold er viktig for turister (rangert): Smak, kvalitet, lokalt produsert og typisk for landet. Med tanke på det å gå til innkjøp av mat som suvenir viser studien følgende rangering av kjøpskriterier: smak, kvalitet, lokalt produsert, tollbarrierer, at matproduktet ikke behøver kjøling/frysing og at det ikke lukter, at det ikke er fare for brekkasje, størrelse på produktet og at man har smakt produktet. Forhold som pris, verdi for pengene, helse, en historie om maten, kjennskap til maten og design rangeres som mindre viktig blant turistene. Resultatene viser at turistene grovt sett kan deles i to grupper; de som ønsker å prøve lokale matretter og sjømatsuvenirer, og de som ønsker å spise mat de kjenner fra hjemlandet. Mat som selges til turister bør tilpasses slik at den både oppfyller behovet til de turistene som ønsker å prøve (ny) norsk mat og de turistene som er mer konservative. Det siste kan gjennomføres ved å anvende lokale råvarer til å utvikle kjente internasjonale retter eller suvenirer.
dc.description.abstractThere is an increasing focus on the role of food as part of touristic experience. This is also the case for the role of buying food to bring back home as a souvenir or gift. This report presents the results from a project in which the aim has been increased knowledge about tourist preferences and buying behavior for seafood in general and seafood souvenirs in particular among tourists visiting Norway. We find that the knowledge about Norwegian seafood is low among tourists visiting Norway but that there in spite of this is a demand for seafood among tourists as the country has the image of a seafood country. Through this project we see that tourist preferences for food vary with nationality, age, mode of transportation and travel party. In the choice of food in restaurants we find the following ranking of factors of importance for buying food: taste, quality, local produce and typical for the country. When asking tourists about their buying criteria for food souvenirs we find the following ranking of factors: taste, quality, local produce, customs barriers, no need for cooling, that the products does not leave smell or can break in the luggage, the size of the product and that the tourist has tasted the product. Our results show that there are differences among tourists regarding degree of innovativeness in trying out new food. From this we conclude that food producers should make sure to develop products that target both the innovative and the more conservative tourists.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=yEcFYTExd9T0zYvPugSIQZoJnJOUpXT8ewyxJ4yZVpY%3d&docid=0ad347f8019fd47dda45187a36e695050
dc.titleSjømat som suvenir – utenlandske turisters preferanser og erfaringer i Norge
dc.title.alternativeRapport/Report 46/2014 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T11:12:33Z
dc.identifier.cristin1177316
dc.relation.projectAndre: 219144
dc.relation.projectNofima AS: 10373


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel