Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSivertsen, Agnar Holten
dc.contributor.authorHeia, Karsten
dc.date.accessioned2015-04-28T12:16:47Z
dc.date.accessioned2015-04-29T07:07:55Z
dc.date.available2015-04-28T12:16:47Z
dc.date.available2015-04-29T07:07:55Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 18 p. Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning), 2003
dc.identifier.isbn82-7251-529-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/282819
dc.description-
dc.description.abstractKongekrabber (Paralithodes camtschaticus) prisklassifiseres basert på fyllingsgraden. Det eksisterer ingen objektiv metode for å måle fyllingsgraden i kokte legger, og det er vanlig å bruke forholdet mellom diameteren på muskelen og diameteren på skallet som et estimat for fyllingsgraden. Vi har vist at dette estimatet kan gi kraftig overestimering når fyllingsgraden er liten, og en overestimering på 60 % er registrert. Vi har foreslått en ny estimator for fyllingsgraden i kokte krabbelegger, som halverer den midlere kvadratiske feilen til fyllingsgrad estimatet. Det er ønskelig å kunne bestemme fyllingsgraden i levende krabber før slakting, da det vil kunne gi muligheten til å fore opp krabber med lav fyllingsgrad. Vi har studert to ulike målemetoder, for måling av fyllingsgrad i ferske krabbelegger: NIR transmisjon og NIR transfleksjon. Vi konkluderer med at NIR transfleksjon er best egnet, men at det er for tidlig å avgjøre om metoden egner seg som en hurtigmetode for måling av fyllingsgrad i levende krabber.
dc.description.abstractThe market value of the King crab (Paralithodes camtschaticus) legs is heavily influenced by the muscle content. There exist no objective method for measuring the muscle content in boiled crab legs, and its common to use the ratio between the muscle diameter and the shell diameter as an estimate for the fullness ratio. We have seen that this estimator can overestimate the fullness ratio with 60%. We have proposed a new estimator which halves the mean square error of the fullness ratio. To day there exist no methods for measuring the fullness ratio legs from in live crabs. We have tested two different methods for measuring the fullness ratio in fresh crab legs: NIR transmission and NIR transflection. We conclude that NIR transflection shows promising results, but it is to early to conclude upon whether this method can be used on live crabs or not.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=28SKDsKrfPlgyp%2ftvhIC0bTBOs5gIgwPu1OZPxqLOgM%3d&docid=020af710452d24de588b0f92e4d92e872
dc.titleMåling av fyllingsgrad i legger fra kongekrabber
dc.title.alternativeRapport/Report 18/2003 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-04-28T12:16:47Z
dc.identifier.cristin1239644
dc.relation.projectNofima AS: 3007


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel