Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorOlsen, Jan-Vidar
dc.date.accessioned2015-04-28T11:46:39Z
dc.date.accessioned2015-04-29T07:05:07Z
dc.date.available2015-04-28T11:46:39Z
dc.date.available2015-04-29T07:05:07Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 14 p. Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning), 2003
dc.identifier.isbn82-7251-522-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/282777
dc.description-
dc.description.abstractRapporten omfatter hovedsakelig registrering av spalting under filetering og skinning av hyse som er kjølelagret på is i 2 til 7 dager. Skinningen er foretatt som en sammenlignende test av Baader 51 og Trio FDS 105. Hysefilet spaltes både når den fileteres og når den skinnes maskinelt. Fileteringen og skinningen med Baader maskiner står for omtrent halvparten av spaltingen hver. Kjølelagring av hyse medfører at den spalter mer for hver dag den er kjølelagret på is i kasser. Dette gjelder både gjennom filetering i Baader 184 og gjennom skinning i Baader 51 og i FDS 105. Reduksjon i spalting kan dermed oppnås ved å benytte ferskere råstoff. Stor hyse spalter klart mindre enn liten hyse. Det er dermed mulig å oppnå redusert spalting på deler av fangsten. Baader 51 skinnemaskinen fungerer bedre på bløt hyse enn skinnemaskinen FDS 105. Selv om Baader 51 skinnemaskinen medfører mye spalting og en del riving av fileten, så gir bruken av FDS 105 enda mer spalting av den tykke delen av fisken. Sporstykket ble derimot vurdert å være mindre knust og spaltet etter skinning med FDS 105 enn med Baader 51 skinnemaskin. Videre gir FDS 105 høyere skinnetap og mye skinnefeil i forhold til Baader 51.
dc.description.abstractThe aim of this project was to test two principles for skinning haddock in order to obtain less fillet gaping. There were used haddock stored on ice from 2 to 7 days. Baader 184 was used for filleting. Baader 51 and Trio FDS 105 were used in the skinning process. The results showed that fillet gaping increased during filleting and after skinning using both principles. Intensity of fillet gaping increased while storing on ice. Comparing these two skinning principles the gaping was increased by using the FDS 105 skinning machine from Trio compared to Baader 51. By using Trio FDS 105 the yield was lower and the intensity of remaining skin on the fillet increased. Gaping occur more frequently in fillets from small fishes. Bigger haddock had less gaping than smaller haddock.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=e7XW3DFN0k0UFye0jJ6cb%2bGJoWe8EK4SunY1NN6w8IA%3d&docid=0530806ce35d0436aa9c7e37b31f9843a
dc.titleBløt hyse. Spalting av hysefilet etter skinning
dc.title.alternativeRapport/Report 12/2003 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-04-28T11:46:39Z
dc.identifier.cristin1239622
dc.relation.projectNofima AS: 3076


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel