Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorTobiassen, Torbjørn
dc.date.accessioned2015-03-03T14:27:43Z
dc.date.accessioned2015-03-20T15:00:19Z
dc.date.available2015-03-03T14:27:43Z
dc.date.available2015-03-20T15:00:19Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 40 p. Nofima AS, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-216-2
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/280056
dc.description-
dc.description.abstractI 2014 er det utført registrering av fangstskader/kvalitetsfeil på torsk og hyse i Troms, Vesterålen (februar) og Øst Finnmark (juni). Registreringene er utført ved landing av fangster fisket med snurrevad, garn, line og juksa. I alt er det kontrollert 3145 torsk fordelt på 50 leveranser og 1567 hyse fordelt på 18 leveranser. Krokredskapene line og juksa kom best ut med hensyn til andel råstoff av god kvalitet, mens det var til dels betydelig lavere andeler av tilsvarende god kvalitet i snurrevad- og garnfangstene. For alle redskapstypene var det stor spredning mellom enkeltfartøy, i kvalitet på råstoffet som ble levert. Størst kvalitetsvariasjon var det mellom fangster levert av snurrevad- og garnbåtene, mindre mellom line- og juksabåtene. For vintertorsk er registreringene i 2014 er sammenlignet med tilsvarende registreringer i 2004. Dette viser at torsk fisket med snurrevad og garn har hatt negativ kvalitetsutvikling i tiårsperioden, særlig for snurrevad. Torsk fisket med line var uforandret med hensyn til andel «god», «redusert» og «dårlig» kvalitet. Den relativt store andelen av råstoff med dårlig kvalitet i torsk- og hyseleveransene medfører en betydelig verdiforringelse av råstoffet, som har negative konsekvenser for det økonomiske resultatet i industribedrifter som bearbeider råstoffet videre til filet, saltfisk og klippfisk.
dc.description.abstractSeafood industry considers red colored muscle and bloodspots as costly quality defects because they limits the options the processors have regarding the use of the raw material. These defects also lead to down-grading of the product quality. Particularly improper bleeding, bruises, gear marks and injuries from gaff or hook cause red colored muscle and blood spots in cod. Cod caught by nets and Danish seine had the highest frequency of quality damages, compared to fishing methods like long-line and hand-line. Particularly deficient bleeding, bruising and deep gear marks had a high frequency on net-caught cod. Cod caught by hand-line had the lowest frequency of quality damages. Also cod caught by long-line had relatively low frequency of quality damages, lower than both nets and trawl.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=FAh%2bLwncP12k7xDiejwRv1HVt9zfqFigADJJ7pj%2bmQA%3d&docid=071a0b44761634a65b5efe167a5757003
dc.titleKvalitetsstatus for råstoff av torsk og hyse. Registrering av fangstskader og kvalitetsfeil i 2014
dc.title.alternativeRapport/Report 34/2014 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-03-03T14:27:43Z
dc.identifier.cristin1201293
dc.relation.projectNofima AS: 10743
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900951


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel