• Bedøvelse ved ultra-lav temperatur – Faglig sluttrapport 

      Stormo, Svein Kristian; Hustad, Anette; Tobiassen, Torbjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Hensikten med dette prosjektet var å teste og evaluere om ultra-kald temperatur (underkjølt saltlake) kan være en egnet metode for å bedøve fisk i forkant av slakting. I lakseindustrien brukes det i dag el-bedøving eller ...
    • Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi 

      Heide, Morten; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Esaiassen, Margrethe; Hermansen, Øystein; Hustad, Anette; Joensen, Sjúrður; Johansen, Ove; Kristoffersen, Silje; Nikitina, Ekaterina; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre ...
    • Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning 

      Jensen, Tonje Kristin; Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjúrður; Romeyn, Rowan Peter; Heia, Karsten; Tobiassen, Torbjørn Inge; Martinsen, Gustav; Lindberg, Stein-Kato; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Metoden «Fangstskadeindeks» for sensorisk kvalitetsvurdering og registrering av ulike skader som kan oppstå på torsk under fangst og håndtering av torsk er tidkrevende. Det vil være en fordel om slik kvalitetsvurdering kan ...
    • Fangstskadevurdering av snurrevadfisk 

      Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Tidlig på 2000-tallet ble det utviklet en metode, «Fangstskadeindeks», for systematisk og standardisert registrering av ytre skader som kan oppstå på torsk fisket med garn, line, snurrevad og jukse, skader som har betydning ...
    • Kvalitet på levendelevert torsk som dør i merd – Hvordan ulik oppholdstid i sjøvann etter død påvirker kvaliteten 

      Esaiassen, Margrethe; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Martinsen, Gustav; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I dette arbeidet er det vist at holdbarheten til både hel fisk og filet ble forkortet med to dager dersom fisken lå 24 i stedet for 10 timer i sjøvann etter død, selv ved de lave sjøvannstemperaturene som ble brukt i dette ...
    • Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk - årsaker og mulige tiltak 

      Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Stor snurrevadfanget fisk har andre typer skader enn fisk som er fanget med andre redskap, eksempelvis garn. Målsettingen med arbeidet som presenteres her var å kartlegge type og omfanget av skader på stor snurrevadfanget ...