• Bleking og vinterisering av råolje fra makrell restråstoff 

      Haugen, John-Erik; Thoresen, Lars; Meisland, Ane; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Syv kommersielle blekejordstyper fra tre leverandører er blitt screenet for effektivitet under bleking av råolje fra makrell restråstoff mht. reduksjon av farge, oksidasjonsnivå (PV, AV) og flyktige sekundære oksidasjons ...
    • Foredling av råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt for humant konsum – Faglig sluttrapport 

      Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Prosjektet har hatt som hovedmål å utvikle en raffineringsprosess for råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt til humant konsum. Studerte prosesstrinn omfatter bleking, vinterisering og deodorisering samt ...
    • Kartlegging av restråstoff fra jordbruket 

      Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, ...
    • Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje 

      Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Konvensjonell og ny prosessteknologi for raffinering av marine oljer er blitt kartlagt ved gjennomgang av tilgjengelig litteratur og patenter og vurdert for mulig anvendelse til raffinering av råolje fra makrell restråstoff. ...
    • Komponenter i råolje fra makrell restråstoff som bidrar til lukt og smak 

      Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Det er analysert flyktige forbindelser i råolje fra makrell restråstoff for å påvise komponenter som kan bidra til lukt og smak i råoljen. De fleste av de påviste stoffene, bortsett fra noen av hydrokarbonene, er luktaktive ...
    • Oksidasjonsstabilitet av raffinert makrellolje fra restråstoff 

      Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Det er gjennomført et akselerert lagringsforsøk etter tilsetting av to kommersielle naturlige antioksidanter, rosmarin- ekstrakt og mixed tokoferol, i raffinert makrellolje fra restråstoff. Det er benyttet to nivå av ...
    • Pilotskala raffinering av makrellolje fra restråstoff 

      Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Det er gjennomført pilotskala raffineringsforsøk på råolje fra makrell restråstoff basert på betingelser utviklet i labskala som omfatter bleking og deodorisering. Bleking av makrell råoljen ga en olje med fargetall 1,0, ...
    • Smaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4 

      Aspevik, Tone; Øvrum Gaarder, Mari; Wubshet, Sileshi Gizachew; Molesworth, Peter Patrick; Dankel, Elin Katinka; Berget, Ingunn; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik; Solstad, Runar Gjerp; Vang, Birthe; Glomm, Wilhelm; Lindberg, Diana (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Hovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet SMELL har vært å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt basert på proteinhydrolysat og limvann fra makrellavskjær. Prosjektpartnere er ...
    • Smaksnøytrale proteiner fra makrell (SMELL) - Faglig sluttrapport 

      Aspevik, Tone; Gaarder, Mari Øvrum; Wubshet, Sileshi Gizachew; Vang, Birthe; Molesworth, Peter Patrick; Solstad, Runar Gjerp; Dankel, Elin Katinka; Berget, Ingunn; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik; Glomm, Wilhelm; Lindberg, Diana (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Hovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet «Smaksnøytrale proteiner fra makrell» (SMELL) var å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt fra makrellavskjær. Nofima, og prosjektpartnere ...
    • Utnyttelse av restråstoff fra makrell og sild, ekstraksjon av fosfolipider - Faglig sluttrapport 

      Oterhals, Åge; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I prosjektet er det studert egnethet til restråstoff fra filetering av makrell og sild til ekstraksjon av fosfolipider. Makrellavskjær er funnet lite egnet sammenlignet med sild og spesielt umoden silderogn. Konsentrasjon ...
    • Uttesting av naturlige antioksidanter i hvitfiskmel 

      Oterhals, Åge; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      Det er utført et akselerert lagringsforsøk på hvitfiskmel med tilsetting av tre ulike kommersielle antioksidanter, limvann og hydrolysert limvann for å undersøke effekten på stabilisering av harskning/oksidasjon i hvitfiskmel. ...
    • Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke. Sensorisk kvalitet på sildemelkepulver testet ved akselererte lagringsbetingelser - Fagrapport 2 

      Egede-Nissen, Henning; Vogt, Kjell Gjermund; Haugen, John-Erik; Høstmark, Øistein; Oterhals, Åge (Research report, 2013)
      Målet med prosjektet har vært å optimalisere fremstillingen av et pulverprodukt basert på sildemelke, og å teste effekten av antioksidanter på produktstabilitet. Pulver ble fremstilt ved å tørke varmebehandlet sildemelke ...