Browsing Nofima rapportserie by Author "Berge, Gerd Marit"
Now showing items 1-20 of 24
-
Betydning av genetisk bakgrunn og ulike nivå av omega-3-fettsyrer i fôr i tidlig livsfaser for fiskehelse, fettsyresammensetning og muskelkvalitet ved slaktestørrelse FHF-prosjekt 900770 – delrapport 2
Berge, Gerd Marit; Østbye, Tone-Kari K; Kjær, Marte Avranden; Sonesson, Anna Kristina; Mørkøre, Turid; Ruyter, Bente (Research report, 2015)Et viktig mål i dette prosjektet var å studere potensialet for å påvirke EPA og DHA nivået i muskel i slaktefisk ved fôring med ulike nivåer av EPA og DHA i tidlig livsfase; rett etter smoltifisering og om det foreligger ... -
Bruk av spillvarme til dyrking og prosessering av andemat i Midt-Norge. En bærekraftig proteinkilde til fiske- og dyrefôr
Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Lein, Ingrid; Bakken, Anne Kjersti; Berge, Gerd Marit; Løes, Anne-Kristin; Wibe, Atle; Høstmark, Øistein; Langmyhr, Eyolf; Olsen, Børre; Måløy, Knut; Bakken, Ivar; Kvande, Jørund; Malvik, Per Helge; Tvedt, Georg (Nofima rapportserie, Research report, 2012)Motivasjonen for prosjektet var å legge grunnlag for en kommersiell satsing på å bruke spillvarme i en bærekraftig dyrking og prosessering av andemat i Midt-Norge, for bruk i kommersielle fiske- og dyrefôr samt å initiere ... -
Comparison of EPA and DHA utilization in Atlantic salmon (Salmo salar) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed two diets with different content of fish oil and rapeseed oil
Berge, Gerd Marit; Krogdahl, Åshild; Hillestad, Marie; Holm, Halvor; Holm, Jørgen; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2021)Atlantic salmon and rainbow trout with initial weights of 460–468 g were fed two diets either high in fish oil (FO) or rapeseed oil (RO) content. The abilities of the fish to metabolize and deposit lipid and n-3 fatty acids ... -
Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
Berge, Gerd Marit; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Sundh, Henrik; Rud, Ida; Sveen, Lene; Bæverfjord, Grete; Karlsen, Christian; Krasnov, Aleksei; Øgaard, Jonas; Sundell, Kristina; Pedersen, Mona Elisabeth; Halvorsen, Bente; Ruyter, Bente (Nofima rapportserie, Research report, 2019)Prosjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og ... -
Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 1 berggylt
Lein, Ingrid; Berge, Gerd Marit; Bogevik, André Sture; Bæverfjord, Grete; Hamre, Kristin (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Berggylt bør i alle livsstadier tilbys fôr som er prosessert ved lave temperaturer, som agglomerering eller kaldekstrudering, fordi dette gir bedre mineralisering og mindre deformiteter, og også redusert dødelighet hos ... -
Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeks
Lein, Ingrid; Berge, Gerd Marit; Bogevik, André Sture; Hamre, Kristin; Aas, Grete Hansen; Kortner, Trond M.; Kousoulaki, Katerina; Krogdahl, Åshild; Remø, Sofie C.; Sæle, Øystein (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Rognkjeks har et velutviklet tarmsystem, men pH i magen faller først ved 1,0-1,5 gram. Rognkjeksen bør derfor tilbys agglomerert eller kaldekstrudert fôr fram til denne størrelsen. Fôr med 55 % protein, 17 % fett og 6 % ... -
Kan forlenget opphold i ferskvann, før overføring til saltvann, påvirke laksens kapasitet til å omdanne 18:3 n-3 til EPA og DHA? FHF-prosjekt 900770 – delrapport 3
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Sonesson, Anna Kristina; Krasnov, Aleksei; Ruyter, Bente (Research report, 2015)Det overordnede målet med prosjektet var å bidra til økt kunnskap om hvordan genetisk bakgrunn, miljø (ulike lengde i ferskvann før utsett i sjø) og ulik fettsyreprofil i fôr kan påvirke laksens medfødte evne til å produsere ... -
Kan nivå av EPA og DHA i fôr i tidlige livsfaser påvirke laksens helse og sammensetning i seinere livsfaser? FHF-prosjekt 900770 – Delrapport 1
Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Kjær, Marte Avranden; Sonesson, Anna Kristina; Mørkøre, Turid; Berge, Gerd Marit (Research report, 2015)Et viktig mål i dette prosjektet var å studere potensialet for å påvirke EPA og DHA nivået i muskel i slaktefisk ved fôring med ulike nivåer av EPA og DHA i tidlige livsfaser; henholdsvis før smoltifisering og rett etter ... -
Karakterisering av slam fra tre kommersielle settefiskanlegg gjennom ett produksjonsår. Hovednæringsstoff, mineraler og tungmetaller
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å karakterisere innhold av næringsstoff (fett, protein, mineraler) og energi i slamprøver tatt månedlig gjennom ett år ved tre settefiskanlegg. Prøver ble tatt av avvannet slam etter ... -
Karakterisering av slam fra tre kommersielle settefiskanlegg gjennom ett produksjonsår. Hovednæringsstoff, mineraler og tungmetaller
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å karakterisere innhold av næringsstoff (fett, protein, mineraler) og energi i slamprøver tatt månedlig gjennom ett år ved tre settefiskanlegg. Prøver ble tatt av avvannet slam etter ... -
Langtidseffekter av lave omega-3 nivåer i fôr på laksens helse
Ruyter, Bente; Bou, Marta; Bæverfjord, Grete; Østbye, Tone-Kari K; Ytrestøyl, Trine; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Sigholt, Trygve; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Omega-3 fettsyrer er helt sentrale for en rekke biologiske funksjoner i kroppen, som for eksempel cellenes oppbygging, avlesing av arvematerialet og inflammasjons-respons. Det er for øvrig relativt lite kunnskap om hvor ... -
Miljø og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk i merd
Lein, Ingrid; Kottmann, Johanna; Johansen, Lill-Heidi; Kousoulaki, Katerina; Gjerde, Bjarne; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie, Research report, 2022) -
Nordatlantiske fiskeoljer og betydning for utnyttelse av omega-3 fettsyrer
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Krasnov, Aleksei; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Hansen, Marianne Selander; Burdge, Graham C.; Irvine, Nicola A.; Ruyter, Bente (Nofima rapportserie, Research report, 2020) -
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie;, Research report, 2019)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å skaffe kunnskap om utnyttelse av to nye DHA-kilder i fôr til laks, henholdsvis olje fra genmodifisert raps og mikroalgen Schizochytrium sp. Prosjektet har hatt et spesielt fokus på ... -
Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Lutfi Royo, Esmail; Hundal, Bjørg Kristine; Berge, Gerd Marit; Glencross, Brett; Huyben, David; Gjøen, Tor; Andresen, Adriana Magalhaes Santos; Bæverfjord, Grete; Høglund, Erik; Powell, Mark Darryn; Bou, Marta; Selvam, Chandrasekar; Østbye, Tone-Kari K; Liland, Nina Sylvia; Rosenlund, Grethe; Sigholt, Trygve; Stubhaug, Ingunn; Evensen, Øystein; Krasnov, Aleksei; Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. ... -
RENSVEL OWI FACT SHEET SERIES: An introduction to Operational and Laboratory-based Welfare Indicators for lumpfish (Cyclopterus lumpus L.)
Noble, Christopher; Iversen, Martin Haugmo; Lein, Ingrid; Kolarevic, Jelena; Johansen, Lill-Heidi; Berge, Gerd Marit; Burgerhout, Erik; Puvanendran, Velmurugu; Mortensen, Atle; Stene, Anne; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter (Research report, 2019) -
Resource utilisation and eco-efficiency of Norwegian salmon farming in 2010
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Berge, Gerd Marit; Hatlen, Bjarne; Sørensen, Mette; Ruyter, Bente; Thomassen, Magny S.; Hognes, Erik Skontorp; Ziegler, Friederike; Sund, Veronica; Åsgård, Torbjørn Einar (Nofima rapportserie, Research report, 2011)This report consists of four parts: Part 1 is an evaluation of some of the methods used for evaluating food productions in a sustainability perspective. Part 2 is a description of some sustainability indicators often used ... -
Technical feed quality influences health, digestion patterns, body mineralization and bone development in farming of the stomachless cleaner fish ballan wrasse (Labrus bergylta)
Kousoulaki, Katerina; Grøtan, Espen; Kortner, Trond M.; Berge, Gerd Marit; Haustveit, Gunhild; Krogdahl, Åshild; Nygaard, Halvor; Sæle, Øystein; Chikwati, Elvis Mashingaidze; Lein, Ingrid (Peer reviewed; Journal article, 2021)Farmed ballan wrasse (Labrus bergylta) is an efficient cleaner fish used for non-medicinal delicing of Atlantic salmon in sea cages replacing to an increasing degree wild wrasse due to considerations for biodiversity and ... -
Today’s and tomorrow's feed ingredients in Norwegian aquaculture
Sørensen, Mette; Berge, Gerd Marit; Thomassen, Magny S.; Ruyter, Bente; Hatlen, Bjarne; Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar (Nofima rapportserie, Research report, 2011)During the last decade, the production of Atlantic salmon has increased from around 900,000 tons worldwide in 2000 to more than 1,500,000 tons today, an increase of almost 70%. Norway is the main producer of Atlantic salmon. ... -
Tørrstoffinnhold i slam fra landbasert produksjon av Atlantisk laks
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Slamprøver fra et settefiskanlegg ble tatt ut ved ulike tidspunkt på dagen én gang i måneden over fire måneder, ved ulike temperaturer og med varierende mengde biomasse i anlegget. Det var stor variasjon i tørrstoffinnholdet ...