• Mattrygghet 

      Hagtvedt, Therese; Heir, Even (Research report, 2016)
    • Maturity stages of shrimp (Pandalus borealis Krøyer 1838. Method for classification and description of characteristics 

      Hansen, Hege Øverbø; Aschan, Michaela (Nofima rapportserie, Research report, 2001)
      Pandalus borealis is a protandric hermaphrodite that shows a great variation in both age at sex change and in the proportion of males that become females. This plasticity is believed to be a phenotypic response to maximize ...
    • Måling av fyllingsgrad i legger fra kongekrabber 

      Sivertsen, Agnar Holten; Heia, Karsten (Research report, 2003)
      Kongekrabber (Paralithodes camtschaticus) prisklassifiseres basert på fyllingsgraden. Det eksisterer ingen objektiv metode for å måle fyllingsgraden i kokte legger, og det er vanlig å bruke forholdet mellom diameteren på ...
    • Målrettet fangst av vill fisk 

      Karlsen, Kine Mari; Hermansen, Øystein; Henriksen, Edgar; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2010)
      Knapphet på ressursene har ført til et økende behov for å vurdere potensialet for økt verdiskaping i villfisksektoren. Flere forhold tyder på at potensialet for økt verdiskaping er stort dersom det er mulig å utvikle ...
    • Med torsk skal kysten trygges. Evaluering av distriktskvoteordningen i 2006 

      Hermansen, Øystein; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2007)
    • Mellomlagring av levende kongsnegl (Buccinum undatum). Effekt av lagringstemperatur på overlevelse og kvalitet 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Dale, Trine; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2007)
      Målet med forsøket var å se på effekten av levende mellomlagring av kongesnegl (Buccinum undatum) på overlevelse og kvalitet. Det ble satt opp tre temperaturregimer (4, 10 og 15°C ) med to replikate behandlinger. Forsøket ...
    • Mengde- og kvalitetsvurdering av kråkeboller (sjøpinnsvin) i kystnære områder i Sisimiut kommune på Grønland 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Labansen, Jørgen Peter (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      I henhold til prosjektplanen ble det i høsten 2007 gjennomført en kartlegging og en kvalitets-vurdering av kråkeboller i Sisimiut kommune. Under kartleggingen av kråkebollebestanden ble det tatt fangstprøver fra 8 forskjellige ...
    • Metoder for kvalitetsmåling på hel laks 

      Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Skjelvareid, Martin Hansen (Research report, 2016)
      I dette prosjektet er det gjennomført en skrivebordsstudie på aktuelle teknologier som kan anvendes for å måle kvalitet på hel laks. Kvalitetsparametere som er vektlagt i studiet er fettinnhold, fettfordeling, fettsammensetning, ...
    • Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 1: Hurtigmetoder på markedet 

      Moen, Birgitte; Langsrud, Solveig; Fagerlund, Annette (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
    • Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 2: Nye metoder og teknologier 

      Moen, Birgitte; Langsrud, Solveig; Fagerlund, Annette (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Det er et stort ønske fra aktører i sjømatindustrien å få en raskere metode for påvisning av listeria. Som en del av et FHF prosjekt så er det vurdert om det er faglig og teknisk mulig å utvikle en metode for påvisning av ...
    • Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 3: Genotypingsmetoder 

      Fagerlund, Annette; Langsrud, Solveig; Moen, Birgitte (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Sporing av Listeria monocytogenes er en viktig del av lakseprodusenters kvalitetskontroll. Det er økende interesse i laksenæringen for metoder som kan gi mer informasjon enn bare et svar på om listeria er til stede i en ...
    • Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport 

      Moen, Birgitte; Langsrud, Solveig; Fagerlund, Annette (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
      Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle ...
    • Metodikk og råstoffdata for torskeforsøk - Prøveopparbeiding til forsøk i OPTIMAL II 

      Blikra, Marthe Jordbrekk (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Denne rapporten beskriver metodikk og råstoffdata for karakterisering og opparbeiding av prøvemateriale til analyse av kvalitet ved varmebehandling av torsk. Torsk fra Havbruksstasjonen i Tromsø ble benyttet. Filetene ble ...
    • Mikroalger i fôr, ny løsning for å redusere lusepåslag på laks – Faglig sluttrapport 

      Hustad, Anette; Vang, Birthe; Eilertsen, Hans Christian; Siikavuopio, Sten Ivar; Sæther, Bjørn-Steinar; Svalheim, Ragnhild Aven; Hansen, Espen Holst; Svenning, Jon Brage; Kousoulaki, Katerina; Whitaker, Ragnhild (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      I dette prosjektet har vi testet ut en hypotese om at ved å erstatte vegetabilske oljer i fôr til oppdrettslaks med marine oljer, vil man kunne redusere lusepåslag hos laks. Vi har fôret laks med fire ulike fôr, der ...
    • Mikrobiologi og produksjonshygiene i fiskemelindustrien 

      Nygaard, Halvor; Vander Roost, Jan Pieter (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Rapporten gir en grunnleggende innføring i mikroorganismenes systematiske inndeling, reproduksjon og forhold til miljøfaktorer som temperatur, fuktighet og næringstilgang. De mest aktuelle patogene bakterier som kan forekomme ...
    • Mikrobiologisk kvalitet på rogn av hvitfisk – Faglig sluttrapport 

      Lorentzen, Grete Elisabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Norsk hvitfiskindustri har lange tradisjoner med å konservere rogn. Eksempler på konserveringsmetoder er salting, sukker-salting, frysing, og varmebehandling. Rogn fra torsk og sei er en viktig ingrediens i kaviar, mens ...
    • Mikroflora i oppdrettstorsk 

      Lorentzen, Grete Elisabeth (Research report, 2004)
      I prosjektet ”Lett konservering av produkter fra nye oppdrettsarter ” ble det utført et forsøk hvor mikrofloraen ble undersøkt mhp spesifikke patogener og kvalitetsforringere. Det ble avdekket at sulfidproduserende bakterier ...
    • Miljø og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk i merd 

      Lein, Ingrid; Kottmann, Johanna; Johansen, Lill-Heidi; Kousoulaki, Katerina; Gjerde, Bjarne; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
    • Miljøkonsekvensanalyse: Integrert havbruk i Norge. September 2017 

      Karlsson-Drangsholt, Anders; van Nes, Solveig; Fieler, Reinhold; Hansen, Pia Kupka; Chapman, Annelise Sabine; Stévant, Pierrick Francois Denis; Rebours, Celine; Siikavuopio, Sten Ivar; Mortensen, Atle; Robertsen, Roy; Reitan, Kjell Inge; Øie, Gunvor; Handå, Aleksander; Hognes, Erik Skontorp; Rånes, Stein Arne; Tørud, Brit; Lillehaug, Atle (Research report, 2017)
    • Miljømerking av fisk og norsk fangstmønster 

      Karlsen, Kine Mari; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Utredningen kartlegger hvordan fangstreguleringer og fangstadferd samsvarer med kriterier for miljøgodkjenninger av villfanget fisk. I studiet er de tre miljømerkene for villfanget fisk Marine Stewartchip Council, KRAV og ...