Now showing items 241-260 of 1072

    • Kveis i torsk under kjøling av usløyd fisk.Kan kjøling i is og sjøvann benyttes som metode for å fjerne kveis? 

      Tobiassen, Torbjørn; Martinsen, Gustav; Akse, Leif (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      I prosjektet skulle det testes ut om det var mulig å redusere antall kveis i torskemuskelen ved å legge torsken rund i issørpe noen timer før den ble sløyd. I forsøkene i prosjektet var det liten aktivitet å registrere hos ...
    • Prisindeks og gjennomsnittspriser for torsk 

      Bendiksen, Bjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Denne rapporten presenterer et forslag til en indeks for prisene på norsk eksport av tilvirket torsk. Indeksen er en variant av en Laspeyres indeks. Eksportprisene på torsk har typiske sesongvariasjoner og indeksen er ...
    • Lagring av saltfisk.Kortfattet informasjon om hvordan saltfisk skal lagres 

      Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Etter oppdrag fra FHF og Bacalaoforum er det laget en kortfattet sammenfatning av hvordan saltfisk bør lagres. Bakgrunnen for oppdraget er at eksporten av saltfisk til nå i år har vært lav, slik at saltfiskprodusentene ...
    • Behandling av filet i svak saltlake før superkjøling.Vektutbytte og drypptap under kjølelagring etter superkjøling 

      Akse, Leif; Tobiassen, Torbjørn; Martinsen, Gustav; Dahl, Reidun Wenche (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Lakebehandling før superkjøling gav vektøkning. Vektøkningen var størst i den sterkeste laken og økte med oppholdstiden. Det var ingen sammenheng mellom vektøkning og størrelse på filetene (vekt). Ved oppholdstider på 10 ...
    • Antimikrobiell effekt av vann og is produsert med PETFROST 

      Tobiassen, Torbjørn; Wesmajervi, Mette Serine; Akse, Leif (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Målet var å teste om bruk av ozonbehandlet vann og is under prosessering og lagring av laks forlenger holdbarheten og gir en bedre kvalitet. Det skulle undersøkes hvilke effekt ozonbehandlet vann/is hadde på overlevelse ...
    • Markedstest av reinkalvkjøtt i det norske restaurantsegmentet 

      Heide, Morten; Utsi, Tove Aagnes; Østli, Jens (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten omfatter resultatene fra en markedstest der 30 norske kjøkkensjefer har prøvd både reinkalvkjøtt og kjøtt fra voksen rein (simle). Målsettingen med undersøkelsen var å undersøke om en introduksjon av reinkalvkjøtt ...
    • Styrt utetørking av tørrfisk 

      Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      I prosjektet er det testet ut tiltak som kan redusere temperaturen i tørrfisk når solen skinner på fisken, mens den henger på hjell. Temperaturen er logget i tørrfisk med tiltak og tørrfisk uten tiltak, og denne temperaturen ...
    • Råstoffbehandling, kjøling og bearbeiding – en prosjektoversikt 

      Akse, Leif (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten oppsummerer resultater fra tidligere forsøk utført av tidligere Fiskeriforskning, nå Nofima. Den inngår som en del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, som er finansiert av FHF-fondet og ledet ...
    • Kongekrabbe – Evaluering av metoder for foredling.Kokeprosessen, farse og bruk av høytrykksprosessering 

      Kristoffersen, Silje; Siikavuopio, Sten Ivar; Dahl, Reidun Wenche; Jakobsen, Ronny Andre; Tidemann, Even (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Denne rapporten beskriver foredling og prosesskontroll ved produksjon av kongekrabbe. Kokeprosessen påvirker drypptap og sensoriske egenskaper i kongekrabbeklør. Høg koketemperatur (95°C), kort koketid (6 min) og rask ...
    • Hvor kommer maten fra? 

      Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Krav til dokumentasjon av historien til matvarer øker. Dette har ført til at myndighetene nå etablerer strengere krav slik at informasjon om matvarene kan spores gjennom hele verdikjeden. Den norske regjeringen har satt i ...
    • Aker Seafood: Superkjølt torsk og hyse fra Båtsfjord via Dalvik på Island til Boulogne sur mer i Frankrike - Vurdering av produkter hos Viviers Marins i Boulogne sur mer 16. januar 2009 

      Østli, Jens (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten omhandler forsendelse og kvalitetsvurdering av et parti fersk torskeloins som ble sendt til en mottager i Boulogne sur mer. Torsken ble landet i Båtsfjord, deretter transportert til Dalvik på Island for filetering ...
    • Proteintap fra torskemuskel under salteprosessen 

      Gildberg, Asbjørn; Akse, Leif; Martinsen, Gustav (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Målsetningen med prosjektet var å studere proteintap ved salting av torsk. Etter et innledende storskalaforsøk i industribedrift, ble en rekke småskalaforsøk utført. Proteintap, enzymaktiviteter og protein i lake ble ...
    • Modning og lagring av tørrfisk.Sesongene 2006-2008 

      Tidemann, Even (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten er en sammenfatning av et treårig prosjekt der målsettingen har vært å avklare hvordan håndteringen av fisk fra henging til pakking og utvanning påvirker tørrfiskens egenskaper. Videre har arbeidet har fokusert ...
    • Kvalitetsforbedring av ryggsei 

      Joensen, Sjurdur; Bjørkevoll, Ingebrigt; Martinsen, Gustav; Hellevik, Ann Helen; Akse, Leif (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten oppsummerer resultatene fra hele prosjektperioden fra slutten av 2007 til 2009. Målsetningen har vært: Utfordringer ved fremstilling av ryggsei, fra produksjon til ferdig produkt, med fokus på forbedret kvalitet ...
    • Forbrukerpreferanser i endring? – Russland som marked 

      Honkanen, Pirjo (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
    • Linefiske: En sammenligning av Island og Norge 

      Henriksen, Edgar; Dreyer, Bent; Bendiksen, Bjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Her rapporteres resultatene fra en sammenlignende studie av utviklingen i linefisket på Island og i Norge. I tillegg analyseres det hvilke faktorer som særlig har bidratt til at linefisket på Island har økt samtidig som ...
    • Tørrfisk på hjell - Forprosjekt 

      Tidemann, Even; Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten oppsummerer resultatene fra et forprosjekt der målet er å få grunnlag for å iverksette tiltak som kan bidra til en bedre tørkeprosess, der fisken fortsatt henges ute. I forprosjektet er temperatur og fuktighet i ...
    • Nutritional value of feeds with different physical qualities 

      Aas, Turid Synnøve; Terjesen, Bendik Fyhn; Sørensen, Mette; Oehme, Maike Marlene; Sigholt, Trygve; Hillestad, Marie; Holm, Jørgen; Åsgård, Torbjørn Einar (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      In a previously performed study, rainbow trout with mean initial weight 1144 g was fed two experimental feeds with similar chemical composition, but differing in physical properties (high and low water stability, denoted ...
    • Miljømerking av fisk og norsk fangstmønster 

      Karlsen, Kine Mari; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Utredningen kartlegger hvordan fangstreguleringer og fangstadferd samsvarer med kriterier for miljøgodkjenninger av villfanget fisk. I studiet er de tre miljømerkene for villfanget fisk Marine Stewartchip Council, KRAV og ...
    • Status på instrumentering for objektiv kvalitetsdifferensiering av lakseprodukter 

      Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Afseth, Nils Kristian (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Noen kvalitetsvariasjoner i lakseråstoff er vanskelig å unngå da de kan skyldes naturlige individvariasjoner. I denne rapporten er muligheten for instrumentell måling av følgende kvalitetsegenskaper diskutert: Blod, melanin, ...