Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.contributor.authorThoresen, Lars
dc.date.accessioned2021-08-31T07:57:57Z
dc.date.available2021-08-31T07:57:57Z
dc.date.created2021-08-27T09:14:08Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-675-7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2771853
dc.description.abstractDet er gjennomført forsøk for å undersøke egnethet til restråstoff fra makrell og sild til ekstraksjon av fosfolipider. Restråstoff makrell ga et høyt oljeutbytte, men lave nivå av polare lipider i fettfase fra mellomproduktene presskake (3,4 %), grakse (9,1 %) og konsentrat (2,2 %). Nivå i fraseparert olje var 0,8 %. Makrell gyter vår-forsommer og fangstsesongen (august-oktober) sammenfaller dermed ikke med gytesesong slik tilfelle er for sild. Samlet vurdert er restråstoff makrell lite egnet som utgangspunkt for ekstraksjon av fosfolipider. Restråstoff sild viser en betydelig økning av nivå polare lipider i fettfase fra presskake/grakse sammenlignet med råstoffet. Effekten er høyest for en hydrolyseprosess (3-4 dobling) med oppnådde nivå i grakse på 22,1 % for NVG-sild og 17,7 % for Norsjøsild. En fiskemelprosess ga en presskake/grakse med hhv. 8 % og 5 % lavere nivå. Ved å ta utgangs i buklist-rogn-melke-fraksjonen kunne nivå polare lipider økes fra 19,6 % til 47 % i presskake/grakse basert på en fiskemelprosess. Forsøkene bekrefter at de polare lipidene primært følger den partikulære proteinfraksjonen. Ved å varmebehandle og mekanisk separere råstoffet kan en stor andel av vann og nøytrale lipider (triglyserider) fjernes før ekstraksjon av de polare lipidene. Dette vil kunne muliggjøre bruk av restråstoff med relativt lave nivå polare lipider inn i en ekstraksjonsprosess.
dc.description.abstractAssessment of the suitability of mackerel and herring residuals as source for phospholipid extraction has been carried out. Mackerel gave low levels of polar lipids in the fishmeal/hydrolysis intermediate products and is less suitable for extraction of phospholipids. Herring shows a significant increase in polar lipids from presscake/decanter solids with obtained levels up to 22.1 %. Based on the belly flap-roe-milt fraction, the level could be increased to 47 %. The experiments confirm that the polar lipids primarily follow the solid protein fraction. By heat treatment and mechanical separation of the raw material, a large proportion of water and neutral lipids (triglycerides) can be removed before extraction of polar lipids. This could enable the use of residual raw materials with relatively low levels of polar lipids into an extraction process.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleNivå fosfolipider i råstoff og mellomprodukter fra prosessering av restråstoff makrell og sild til fiskemel og proteinhydrolysat
dc.title.alternativePhospholipid levels in mackerel and herring residuals and intermediate products from the fish meal and fish protein hydrolysate process
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber15
dc.source.issue11/2021
dc.identifier.cristin1929150
dc.relation.projectNofima AS: 12492
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901504
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel