Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAspevik, Tone
dc.contributor.authorØvrum Gaarder, Mari
dc.contributor.authorWubshet, Sileshi Gizachew
dc.contributor.authorMolesworth, Peter Patrick
dc.contributor.authorDankel, Elin Katinka
dc.contributor.authorBerget, Ingunn
dc.contributor.authorThoresen, Lars
dc.contributor.authorHaugen, John-Erik
dc.contributor.authorSolstad, Runar Gjerp
dc.contributor.authorVang, Birthe
dc.contributor.authorGlomm, Wilhelm
dc.contributor.authorLindberg, Diana
dc.date.accessioned2021-05-06T12:51:09Z
dc.date.available2021-05-06T12:51:09Z
dc.date.created2021-05-04T09:06:22Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-672-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2753969
dc.description.abstractHovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet SMELL har vært å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt basert på proteinhydrolysat og limvann fra makrellavskjær. Prosjektpartnere er Nofima, SINTEF Industri og Pelagia. Denne delrapporten rapporterer arbeid fra arbeidspakke 2-4, inkludert prosessoptimalisering, bioanalytisk og sensoriske forsøk samt smaksmaskering. Fra AP1 ble Foodpro PNL valgt til videre arbeid. Under prosessoptimaliseringen ble både limvann fra Pelagia og hydrolysat produsert i pilotskala, membran- og nanofiltrert for å optimalisere produktene. Resultatene viste at mikrofiltrering er effektiv for å fjerne partikler og fettrester, og at nanofiltrering er gunstig for å redusere askeinnhold, øke proteininnhold og betraktelig redusere innhold av TMA/TMAO i produktene. Sensorisk analyse viste at nanofiltrert hydrolysat hadde en tilsvarende lavere smaksintensitet og redusert fiskesmak. Sensoriske data har også blitt koblet mot biokjemiske data med avansert statistiske metoder. Resultatene viste at det er mulig å forutsi sensoriske attributter, eksempelvis bitterhet og nivåer av bitterhet, samt smaksattributter koblet til fett- og proteinoksidasjon, gjennom statistisk metodikk som kobler sammen sensoriske data med e.g. NMR og GC/MS data. Prosjektet viste at det er mulig å produsere et hydrolysat med akseptabel smak i pilotskala, men at videre arbeid trengs for å nå hovedmålet, et smaksnøytralt proteinprodukt for humant konsum, i industriell skala.
dc.description.abstractThis is the second report from the project Taste-neutral proteins from mackerel (SMELL), covering WPs 2-4. SMELL has been an FHF-financed project with project partners Nofima, Pelagia and Sintef Industry, with the main aim to develop a process for producing a taste-neutral protein concentrate, preferably for human consumption. The project has developed and relied on an extensive bioanalytical and sensory platform to solve this task. This report presents results from process optimization (up- and downstream), sensory and bioanalytical data as well as sensory masking. Although we report promising results from small scale production, further work is needed to reach the main aim at an industrial scale.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleSmaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4
dc.title.alternativeTaste-neutral proteins from mackerel (SMELL)
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber42
dc.source.issue8/2021
dc.identifier.cristin1907898
dc.relation.projectNofima AS: 12754
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901534
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel