Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRognså, Guro Helgesdotter
dc.contributor.authorUeland, Øydis
dc.contributor.authorLindberg, Diana
dc.contributor.authorGrini, Ida Synnøve Bårvåg
dc.contributor.authorAlm, Siril
dc.contributor.authorIversen, Stian Gjerstad
dc.contributor.authorRosnes, Jan Thomas
dc.contributor.authorRud, Ida
dc.contributor.authorVarela, Paula
dc.date.accessioned2021-01-27T14:28:27Z
dc.date.available2021-01-27T14:28:27Z
dc.date.created2021-01-19T15:25:20Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-667-2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2725030
dc.description.abstractDette er sluttrapporten for VårMat-satsingen i Nofima - en intern strategisk satsing på persontilpassing av mat, som har gått i perioden 2018 til 2020. Målet for satsingen var å samordne, videreutvikle og øke Nofimas samlede kunnskap om persontilpassing av mat, og gjøre Nofima til en foretrukket kompetanseleverandør og samarbeidspartner for beslutningstagere, organisasjoner og matindustri i Norge og internasjonalt innen feltet. Persontilpassing av mat har etablert seg som et viktig forskningsfelt internasjonalt, og også som en stor mattrend de senere årene, noe som gjør kompetansefeltet høyaktuelt. Deler av norsk matbransje har historisk hatt et tradisjonelt fokus, men internasjonalt ser man nå raske og store endringer i forbrukerpreferanser og matproduksjon, noe som øker viktigheten av og etterspørselen etter tidsrelevant kunnskap. Satsingen har hatt god måloppnåelse for perioden. VårMat har ført til tettere samarbeid på tvers av prosjekter, divisjoner og lokaliteter i Nofima. Aktiviteter innen persontilpassing av mat har i tillegg hatt ringvirkninger og ført til økt samarbeid i andre prosjekter. På kort tid har satsingen vært involvert i mange prosjekter og søknader (se avsnitt 3.2.5). Nofimas samlede kunnskap innen persontilpassing av mat i Nofima er dessuten synliggjort eksternt gjennom økt kommunikasjonsvirksomhet i perioden 2018–2020. En oppsummering gir 29 vitenskapelige artikler (under utarbeiding eller publisert), 29 vitenskapelige postere og foredrag, 39 andre presentasjoner og minst 74 populærvitenskapelige artikler og medieoppslag, samt mye direkte næringslivskontakt. I tillegg kan 1 BSc-, 13 MSc- og 3 doktorgradsstudenter knyttes til VårMat-satsingen. Satsingen har allerede etter kort tid vist seg økonomisk og faglig vellykket da det i 2020 ble innvilget to JPI-prosjekter til Nofima med de ypperste europeiske fagmiljøene. Disse prosjektene har en økonomisk ramme til Nofima på 5,5 mill over tre år, og Nofima er koordinator på det ene prosjektet. Nofimas satsing på persontilpasset mat har vært grunnleggende for at prosjektene har fått den faglige tyngden som kreves for å få innvilget slike prosjekter. Arbeidsgruppen anbefaler at Nofima opprettholder sin tverrfaglige satsing på området persontilpasset mat. Dette vil sikre kontinuitet, videreføring og utvikling innen aktivitetene rundt persontilpassing av mat, med mål om å befeste Nofimas sterke rolle innen persontilpasset mat i Norge og i Europa.
dc.description.abstractThis is the final report for the VårMat-program in Nofima, an internal strategic program on personalized food, 2018-2020. The aim of VårMat was to coordinate, develop and increase Nofima’s interdisciplinary knowledge in the field of personalized food, and to make Nofima a provider of knowledge and preferred collaboration partner in this field for authorities, organizations and food industry in Norway and internationally. Personalized food is now established both as a broad international research area and as a large global food trend, which makes knowledge in this field very relevant for Nofima in the years to come. Segments of the Norwegian food industry still operate with a traditional approach, but with the rapid ongoing changes in international food production and consumer preferences, the importance and demand for up-to-date knowledge is increasing. The program has delivered successfully in all areas. VårMat has led to closer collaboration across projects, divisions and locations in Nofima. The activities related to personalized food have also had larger impacts and led to further collaboration in other projects and settings (not related to personalized food). In a short period of time, VårMat has been involved in numerous new projects and applications (see paragraph 3.2.5). Nofimas collective knowledge in the field of personalized food has been demonstrated externally through increased communication efforts from 2018 to 2020. A survey counts 27 scientific papers (in writing or published), 29 scientific posters and conference presentations, 39 other presentations and at least 74 popular scientific papers and media reports, in addition to extensive direct contact with the industry. One BSc, 13 MSc and 3 PhD students have been supervised by Nofima employees in relation to the program. The program has in a very short time demonstrated its economic and scientific value through two recent JPI grants that were a direct result of VårMat. These projects’ economic contribution to Nofima are 5,5 mill NOK over three years, Nofima is coordinator of one and Wp-leader of the other project, both involving the top European scientific groups. The project group’s clear recommendation is to continue the coordinated work related to personalized food. This will further consolidate Nofima’s strong position in personalized food in Norway and in Europe.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EVxEEOvfhY9MudOFdRZO0v8BCSpYmAQpqboiuZoCcgG35w?e=G1tSz0
dc.titleSluttrapport VårMat.- VårMat - strategisk satsing på persontilpasset mat 2018-2020
dc.title.alternativeFinal Report VårMat. VårMat – strategic research program on personalised food 2018-2020
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber29
dc.source.issue3/2021
dc.identifier.cristin1874571
dc.relation.projectNofima AS: 12234
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel