Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, John-Erik
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2020-05-29T10:02:14Z
dc.date.available2020-05-29T10:02:14Z
dc.date.created2020-05-28T14:37:44Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-82-8296-627-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2655996
dc.description.abstractDet er gjennomført et akselerert lagringsforsøk etter tilsetting av to kommersielle naturlige antioksidanter, rosmarin- ekstrakt og mixed tokoferol, i raffinert makrellolje fra restråstoff. Det er benyttet to nivå av rosmarin ekstrakt (625 og 1250 ppm) og mixed tokoferol (750 og 1500 ppm) og en blanding av de to antioksidantene på to nivå. Oljene er blitt lagret over 4 uker ved 40 °C og med lufttilgang sammen med raffinert makrellolje uten tilsatt antioksidant. Oljene fra lagringsforsøket er blitt analysert for peroksid- og anisidintall og flyktig forbindelser vha. HS-GC/MS. Etter 2 uker har høyt nivå av rosmarinekstrakt omtrent samme effekt som mixed tokoferol, men det var ingen signifikant forskjell mellom de to nivåene tilsatt mixed tokoferol. Etter 3 og 4 uker har mixed tokoferol klart best effekt på stabilisering av makrelloljen. Ved tilsetting av rosmarinekstrakt til mixed tokoferol får man en liten synergieffekt på PV og AV etter 3 og 4 uker, men best effekt på stabilisering har mixed tokoferol. Flyktige komponenter var dominert av sekundære lipidoksidasjonsprodukter hvorav 2-etyl-furan, 1-penten-3-ol og eddiksyre utgjorde 30-60 % av totalmengden flyktige komponenter. De sekundære lipidoksidasjonsproduktene viste en signifikant positiv korrelasjon med anisidintall (r>0,9, p<0,0002). En samlet vurdering av resultatene tilsier at tokoferol tilsatt raffinert makrellolje i en mengde på 750 ppm gir en god lagringsstabilitet på oljen mht. harskning. Best effekt på stabilisering av makrellolje er oppnådd ved å kombinere mixed tokoferol og rosmarinekstrakt på hhv lavt (750 ppm) og høyt (1250 ppm) nivå.
dc.description.abstractAn accelerated storage experiment has been carried out after the addition of two commercial natural antioxidants, rosemary extract and mixed tocopherol, in refined mackerel oil from residual raw material. Two levels of rosemary extract (625 and 1250 ppm) and mixed tocopherol (750 and 1500 ppm) and a mixture of the two antioxidants at two levels were used. The oils have been stored for 4 weeks at 40 ° C and with air access together with refined mackerel oil without added antioxidant. The oils from the storage experiment have been analyzed for peroxide and anisidine value and volatile compounds using HS-GC/MS. After 2 weeks, high levels of rosemary extract have about the same effect as mixed tocopherol. But there was no significant difference between the two levels of mixed tocopherol. After 3 and 4 weeks, mixed tocopherol clearly has the best effect on the stabilization of the mackerel oil. By adding rosemary extract to mixed tocopherol, a small synergistic effect on PV and AV is obtained after 3 and 4 weeks. But the best effect on stabilization has mixed tocopherol. Volatile components were dominated by secondary lipid oxidation products of which 2-ethyl-furan, 1-penten-3-ol and acetic acid accounted for 30-60% of the total volatile components. The secondary lipid oxidation products showed a significant positive correlation with anisidine number (r> 0.9, p <0.0002). An overall assessment of the results indicate that tocopherol added to refined mackerel oil in an amount of 750 ppm gives a good storage stability of the oil with regard to rancidity. Best effect on mackerel oil stabilization was achieved by combining mixed tocopherol and rosemary extract at low (750 ppm) and high (1250 ppm) levels, respectively.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EfZVzI7G_P9NpLe3chLOeyUBTeRGy0ixRX5jKY0_A-8t6g
dc.titleOksidasjonsstabilitet av raffinert makrellolje fra restråstoff
dc.title.alternativeOxidation stability of refined mackerel oil from byproducts
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber21
dc.source.issue11/2020
dc.identifier.cristin1813066
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901370
dc.relation.projectNofima AS: 12191
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel