Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHustad, Anette
dc.contributor.authorVang, Birthe
dc.contributor.authorEilertsen, Hans Christian
dc.contributor.authorSiikavuopio, Sten Ivar
dc.contributor.authorSæther, Bjørn-Steinar
dc.contributor.authorSvalheim, Ragnhild Aven
dc.contributor.authorHansen, Espen Holst
dc.contributor.authorSvenning, Jon Brage
dc.contributor.authorKousoulaki, Katerina
dc.contributor.authorWhitaker, Ragnhild
dc.date.accessioned2020-05-27T09:03:02Z
dc.date.available2020-05-27T09:03:02Z
dc.date.created2020-05-26T14:42:12Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-82-8296-635-1
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2655740
dc.description.abstractI dette prosjektet har vi testet ut en hypotese om at ved å erstatte vegetabilske oljer i fôr til oppdrettslaks med marine oljer, vil man kunne redusere lusepåslag hos laks. Vi har fôret laks med fire ulike fôr, der proteininnholdet er det samme, men oljen er variert. De ulike fôrene vi brukte var kontrollfôr som var standardfôr med vegetabilsk olje, og tre ulike testfôr der vegetabilsk olje ble erstattet med henholdsvis fiskeolje, calanusolje og olje fra fototrofe mikroalger. Laks ble foret med fire ulike fôr med ulik olje, deretter ble laksen utsatt for lusesmitte. Laksen som var fôret med fôr som inneholdt komponenter fra mikroalger resulterte i lik tilvekst, men med signifikant mindre lusepåslag enn laks som ble fôret med kontollfôr. Det ble også observert at laks fôret med de to andre prøvefôrene hadde noe lavere tilvekst enn kontrollfôr, men laks fôret med fôr som inneholdt calanus-olje hadde mindre lusesmitte enn kontrollfôret, men i lavere grad enn algefôr. Det ble også undersøkt om det var forskjeller i oxylipinnivået i skinn på laks fôret med ulikt fôr, det ble ikke registrert forskjeller mellom oxylipinnivå i skinn med den metoden som ble benyttet. Videre undersøkelser for bruk av denne typen fôr vil være å gjenta fôringsforsøkene i dette prosjektet for å reprodusere og bekrefte de oppnådde resultater, samt følge opp med undersøkelser som kan avdekke årsaker til redusert smitte. I opp-følgende prosjekt vil man se videre på effekter på skinn, tarmhelse, lever, hjerte og innvollsfett i tillegg til vekstparameter. Vi har i dette prosjektet demonstrert redusert lusesmitte og normal vekst i laks som er fôret med fôr tilsatt fototrofe mikroalger.
dc.description.abstractIn this project different salmon diets where vegetable oil replaced by fish oil, calanus oil and microalgae was given to groups of salmon smolts for a period of 60 days prior to infection with salmon lice copepodites. Results show that the salmon fed algae diet had a growth rate similar to the fish fed control feed, with significantly lower salmon lice infection levels. In order to verify conclusions in this project we will perform follow-up studies repeating the feeding trials and connected analysis in order to reproduce and confirm the results. In con sequetive studies we will also aim to determine the cause of reduction in lice infection, as well as investigate skin, liver, intestines, heart, abdominal fat and growth.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/ERqgn5Pph8ZIsUD5Vr1fNAUBS3BAqZggVU9-Teo-RzW7xQ
dc.titleMikroalger i fôr, ny løsning for å redusere lusepåslag på laks – Faglig sluttrapport
dc.title.alternativeMicroalgae in salmon feed, new solution for reducing salmon lice infection
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber21
dc.source.issue20/2020
dc.identifier.cristin1812682
dc.relation.projectNofima AS: 12280
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901464
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel