Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, John-Erik
dc.contributor.authorThoresen, Lars
dc.contributor.authorMeisland, Ane
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2020-05-26T07:51:39Z
dc.date.available2020-05-26T07:51:39Z
dc.date.created2020-05-20T13:25:48Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-82-8296-642-9
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2655541
dc.description.abstractSyv kommersielle blekejordstyper fra tre leverandører er blitt screenet for effektivitet under bleking av råolje fra makrell restråstoff mht. reduksjon av farge, oksidasjonsnivå (PV, AV) og flyktige sekundære oksidasjons-produkter. Det ble benyttet 2 % blekejord ved 70°C under vakuum i 30 minutter. Størst fargereduksjon (79 %) og reduksjon i peroksidtall (69 %) ble oppnådd med TONSIL Supreme 114F, mens CelaClear 105SF ga mest reduksjon i anisidintall (26 %), sekundære oksidasjonsprodukter, og en fargereduksjon på 50 %. Basert på en samlet vurdering mht. effekten på bleking og oksidasjon, ble TONSIL Supreme 114F valgt for videre uttesting i et 3-faktorielt optimaliseringsforsøk basert på variablene mengde blekejord (0,5-5 %), mengde aktivt kull (0,1-1,0 %) og bleketid (15-120 min). Mengde blekejord hadde størst effekt på de studerte variable, men effekten flatet ut ved doseringer over 3,5-4 %. Tilsetting av aktivt kull ga en uavhengig effekt på farge uten interaksjon med blekejord, men effekten var mye lavere relativt til mengde adsorbent. Det ble påvist marginal effekt av en økning i bleketid utover det laveste nivået som er anvendt i optimaliseringsforsøket (15 min). Råoljen og oleinfraksjonene er analysert med differensial skannekalorimetri (DSC). DSC viser at makrell råoljen består av 100% flytende fett ved 20 °C. Det er gjennomført innledende studier for uttesting av alternative betingelser for koldklaring (vinterisering) av makrellolje basert på tørrfraksjonering. Tørrfraksjonering ved 0 °C ga et utbytte av olein på 40% og det ble ikke produsert en olje som passerte AOCS Cold test. Men tørrfraksjonering ved 0 °C ga en olje som holdt seg flytende og klar ved 4 °C (kjøleskap temperatur). Utbyttet av PUFA i oleinfraksjonen var 31%. Det ble dokumentert en sammenheng mellom andelen fast fett i råoljen ved forskjellige temperaturer målt med DSC og utbytte av olein ved tørrfraksjonering ved de respektive temperaturene. Optimalisering av betingelser og utbytte har ikke vært mulig innenfor rammene av dette prosjektet.
dc.description.abstractSeven commercial bleaching soil from three suppliers have been screened for efficacy during bleaching of crude oil from mackerel residue with regard to color reduction, oxidation level (PV, AV) and volatile secondary oxidation products. 2% bleaching soil was used at 70 ° C under vacuum for 30 minutes. Largest color reduction (79%) and reduction in peroxide number (69%) were achieved with TONSIL Supreme 114F, while CelaClear 105SF produced the most reduction in anisidine number (26%), secondary oxidation products, and a color reduction of only 50%. Based on an overall assessment of the effect on bleaching and oxidation, TONSIL Supreme 114F was selected for further testing in a 3-factor optimization experiment based on the variables amount of bleaching soil (0.5-5%), activated charcoal (0.1-1.0%) and bleaching time (15-120 minutes). The amount of bleaching soil had the greatest effect on the variables studied, but the effect leveled off at doses above 3.5-4%. The addition of activated charcoal gave an independent effect on color without interaction with bleaching soil, but the effect was much lower relative to the amount of adsorbent. The marginal effect of an increase in bleaching time beyond the lowest level used in the optimization experiment was demonstrated (15 min). The crude oil and olein fractions were analyzed by differential scanning calorimetry (DSC). DSC shows that the mackerel crude oil consists of 100% liquid fat at 20 ° C. Preliminary studies have been conducted to test alternative conditions for cold clearing (winterization) of mackerel oil based on dry fractionation. Dry fractionation at 0 ° C had a yield of 40% olein but did not pass the AOCS Cold test. But dry fractionation at 0 ° C gave an oil that remained liquid and clear at 4 ° C (refrigerator temperature). The yield of PUFA in the olein fraction was 31%. A relationship was documented between the proportion of solid fat in the crude oil at different temperatures measured with DSC and the yield of olein by dry fractionation at the respective temperatures. Optimization of conditions and yield has not been possible within the scope of this project.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EZkyMHsYMHdKiVa9FxKE5g8BksIi4QEXxMk2loSBPMSKpg
dc.titleBleking og vinterisering av råolje fra makrell restråstoff
dc.title.alternativeBleaching and winterization of crude oil from mackerel residue
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber37
dc.source.issue37/2019
dc.identifier.cristin1811914
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901370
dc.relation.projectNofima AS: 12191
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel