Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHansen, Kristin Beate
dc.contributor.authorNøstvold, Bjørg Helen
dc.contributor.authorJoensen, Sjúrður
dc.contributor.authorEsaiassen, Margrethe
dc.date.accessioned2020-02-10T12:53:18Z
dc.date.available2020-02-10T12:53:18Z
dc.date.created2020-01-30T09:37:50Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-82-8296-619-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2640754
dc.description.abstractSpania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske importører. De spanske importørene ble også intervjuet. De 50 saltfiskene ble valgt ut med hensyn på å dekke de vanligste kvalitetsfeilene. De spanske respondentene vurderte de fleste faktorene som mer viktig enn det de norske gjorde i spørreundersøkelsen. I kvalitetsundersøkelsen var de også strengere enn de norske i forhold til hvilke fisk som var av førsteklasses handelskvalitet. De norske vrakerne vurderte 60 % av saltfiskene til å være av primera kvalitet, de spanske vrakerne vurderte 39 % av de samme fiskene til å være av primera kvalitet. Av typiske feil nedklasset spanjolene fisken markert med gult preg. Blodfeil ble ofte ikke nevnt av de spanske vrakerne og dette kan tyde på at slike feil ikke vurderes likt i Norge og i Spania. Spanske vrakere vurderer kutte- og sløyefeil som mer alvorlig enn det de norske vrakerne gjorde.
dc.description.abstractThis report presents results from research investigating if there are differences in how the Norwegians and the Spanish quality assessors perceive quality when assessing salted codfish. The research revealed some differences. In the conducted survey the Spanish respondents rated most of the quality factors as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish expert quality assessors were stricter of in their assessment of what fish is to be graded as superior quality (primera). There were also differences in which quality defects the experts reported.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EViz0cGJyHdFsJzOSu0Yq94B25e8xNEjZ2cXUU8gCjCZFw
dc.titleKvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
dc.title.alternativeQuality perception of salted codfish – Do Norway and Spain grade the quality by the same criteria?
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber38
dc.source.issue3/2020
dc.identifier.cristin1785900
dc.relation.projectNofima AS: 10028
cristin.unitcode7543,2,1,0
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameMarkedsforskning
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel