Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorYtteborg, Elisabeth
dc.contributor.authorØstbye, Tone-Kari K
dc.contributor.authorSundh, Henrik
dc.contributor.authorRud, Ida
dc.contributor.authorSveen, Lene
dc.contributor.authorBæverfjord, Grete
dc.contributor.authorKarlsen, Christian
dc.contributor.authorKrasnov, Aleksei
dc.contributor.authorØgaard, Jonas
dc.contributor.authorSundell, Kristina
dc.contributor.authorPedersen, Mona Elisabeth
dc.contributor.authorHalvorsen, Bente
dc.contributor.authorRuyter, Bente
dc.date.accessioned2019-06-13T07:50:21Z
dc.date.available2019-06-13T07:50:21Z
dc.date.created2019-06-12T14:40:11Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-82-8296-596-5
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2600679
dc.description.abstractProsjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og omega-3 i dietten fra parr til postsmolt-størrelse, viste at nivået av omega-3-fettsyrer i dietten påvirker opptaket av Zn i tarmen og Zn-nivået i helkropp. Zn-nivået i fôret påvirker på sin side sammensetningen av membranfosfolipidene, noe som igjen vil være av betydning for funksjonen til transportproteiner i tarmen. Histologiske analyser av skinnkvalitet viste at lave nivåer av både omega-3 og Zn ga dårligere skinnkvalitet enn høyere nivåer. omega-3 og Zn hadde effekter på ulike lag i skinnet, der omega-3 påvirket mest de dypere lagene i skinnet, påvirket Zn mest det ytre laget. Både lave doser omega-3 og Zn i fôret ga i tillegg dårligere sårhelingsevne. Lavt nivå av omega-3 i fôret førte til endret funksjon og sammensetning av tarmmembranen, inkludert reduksjon i aktiv ionetransport og endret kapasitet til osmoregulering. Ulike nivåer av både Zn og omega-3 førte til endret uttrykk av et stort antall gener i gjeller, endringer knyttet til en rekke funksjoner som vevsorganisering, metabolisme, signaloverføring m.m., men betydningen av disse endringene for fysiologisk funksjon er ikke kjent. Gjeller fra alle diettgrupper hadde normal morfologi. Våre observasjoner tyder på at samspillet mellom nivåene av omega-3 (EPA+DHA) og Zn i dietten påvirker en rekke funksjoner i barrierevev. Omega-3 er en begrenset ressurs, og bruken av Zn i fôr er regulert. Derfor er det er viktig å sikre effektivt opptak og utnyttelse av disse næringsstoffene i laksen. Samspillseffekten mellom Zn og omega-3 og deres helseeffekt bør være et viktig fokus for videre studier.
dc.description.abstractImportance of nutrition for skin, intestine and gill health in Atlantic salmon
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EXfLtT8T3qtNoucnSHCQaEUBVWoRkf-HMBa9mhiImYLKEA
dc.titleErnæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
dc.title.alternativeImportance of nutrition for skin, intestine and gill health in Atlantic salmon
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber97
dc.source.issue17/2019
dc.identifier.cristin1704400
cristin.unitcode7543,1,3,0
cristin.unitcode7543,1,4,0
cristin.unitcode7543,3,4,0
cristin.unitcode7543,3,2,0
cristin.unitnameErnæring og fôrteknologi
cristin.unitnameFiskehelse
cristin.unitnameTrygg og holdbar mat
cristin.unitnameRåvare og prosess
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel