dc.contributor.author | Bjørkevoll, Ingebrigt | |
dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:55:00Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:55:00Z | |
dc.date.created | 2015-04-21T09:50:12Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-591-0 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576906 | |
dc.description.abstract | En antar at råstoffkvaliteten og hvordan fersk torsk blir lagret før henging til tørrfisk påvirker graden av sur fisk eller mucoso dannelse under henging. Dette ble undersøkt ved å gjennomføre hengeforsøk på 3 ulike steder i Lofoten, Ballstad, Værøy og Røst. Redskapstypene garn, line og juksa ble undersøkt. Fisk fra samme fangstredskap ble lagret usløyd eller sløyd med eller uten sjøvann i karet i ca 24 timer før henging. Etter at fisken var ferdig tørket ble den vurdert av 3 ulike vrakere. Fisken ble også vurdert for mucoso etter utvanning. Resultatene viser tydelig at oppbevaring av sløyd råstoff i sjøvann reduserer tørrfisk kvaliteten betydelig sammenlignet med oppbevaring av usløyd råstoff, både med tanke på mucoso og makkfisk. Den mest optimale lagringsmetoden for å unngå makkfisk var oppbevaring av råstoffet usløyd i sjøvann. Med tanke på mucoso var den beste oppbevarings-metoden usløyd, der det var små forskjeller mellom lagring tørt eller i sjøvann. For fangstleddet betyr resultatene at råstoffet bør oppbevares usløyd, enten i sjøvann eller tørt. Dersom fisken må sløyes på havet, bør fisken oppbevares tørt. For tørrfiskprodusenter betyr dette at fisken ikke må oppbevares i sløyd tilstand i sjøvann til neste dag før henging. Forsøk over flere hengesesonger ved flere tørrfiskprodusenter må gjennomføres for å kunne dra sikre konklusjoner om hva som er den mest optimale måten å føre/oppbevare råstoff på til tørrfiskproduksjon. | |
dc.description.abstract | Rapport/Report 16/2006 English summary | |
dc.description.abstract | Mucoso i tørrfisk. Effekt av ulik oppbevaring av råstoff før henging | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=0npYXzwVrW%2bNXvkzouWtyf8%2fCvj6kZUpaJETM7o36C0%3d&docid=01355cb6c0f5a46e89a92911ecf970f6a | |
dc.title | Mucoso i tørrfisk. Effekt av ulik oppbevaring av råstoff før henging | |
dc.title.alternative | Rapport/Report 16/2006 English summary | |
dc.title.alternative | Mucoso i tørrfisk. Effekt av ulik oppbevaring av råstoff før henging | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 38 | |
dc.source.issue | 16/2006 | |
dc.identifier.cristin | 1238202 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 8602 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |