Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBjørkevoll, Ingebrigt
dc.contributor.authorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorTobiassen, Torbjørn
dc.date.accessioned2018-12-10T10:32:45Z
dc.date.available2018-12-10T10:32:45Z
dc.date.created2015-03-18T14:57:45Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.isbn978-82-7251-626-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2576873
dc.description.abstractGjennom en større satsing på mucoso i tørrfisk har en av målsettingene vært å studere effekten av forskjellige typer råstoff håndtering på graden av mucoso. Mucoso er en kvalitetsfeil i tørrfisk der deler av fiskemuskelen blir oppløst og slimaktig. Dette må skjæres bort under bløtingsprosessen. Hovedfokus var å registrere hvordan tørrfiskkvaliteten ble påvirket av oppbevaring av sløyd eller usløyd fisk i sjøvann eller i tørr konteiner i 24 timer. Også andre forsøk med kortere oppholdstid av sløyd råstoff i sjøvann, fjerning av svømmeblæren før henging, forlenging av sløyesnittet samt ulike effekter av ulike fangstredskaper ble studert. Resultatene har vist at råstoff til tørrfiskproduksjon ikke bør oppbevares sløyd i sjøvann fordi dette vil øke graden av mucoso i fisken. I hovedsak har vi studert effekter av 24 timers oppbevaring, men resultatene indikerer at så kort oppholds tid som 1 time av sløyd fisk i sjøvann vil øke graden av mucoso i tillegg til mengde makk. Den mest optimale måten å lagre fisk på ut fra grad av mucoso vil være oppbevaring i usløyd tilstand i tørr konteiner. Likevel er det små forskjeller mellom denne metoden og oppbevaring av usløyd fisk i sjøvann i 24 timer. Oppbevaringsmetoden kan dermed i stor grad tilpasses hva som er mest optimalt om bord i ulike fiskefartøy og for kjøperen som tar imot råstoffet. Både fjerning av svømmeblære og forlenging av sløyesnittet før henging reduserer mengde mucoso i ferdig tørrfisk, men om gevinsten er stor nok til å dekke utgifter med økt bearbeiding må undersøkes nærmere.
dc.description.abstractEffekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk
dc.description.abstractRapport/Report 20/2007 English summary
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=LjO0uKuTNI7eomYYTfQke4ESEK9AOjJiqDAEIKKnLvM%3d&docid=04fb3f8c1c76a4551aae06a460b835d00
dc.titleEffekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk
dc.title.alternativeEffekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk
dc.title.alternativeRapport/Report 20/2007 English summary
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber39
dc.source.issue20/2007
dc.identifier.cristin1232824
dc.relation.projectNorges forskningsråd: 174023
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 452012-2
dc.relation.projectNofima AS: 20280
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel