dc.contributor.author | Bjørkevoll, Ingebrigt | |
dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Tobiassen, Torbjørn | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:32:45Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:32:45Z | |
dc.date.created | 2015-03-18T14:57:45Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-626-9 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576873 | |
dc.description.abstract | Gjennom en større satsing på mucoso i tørrfisk har en av målsettingene vært å studere effekten av forskjellige typer råstoff håndtering på graden av mucoso. Mucoso er en kvalitetsfeil i tørrfisk der deler av fiskemuskelen blir oppløst og slimaktig. Dette må skjæres bort under bløtingsprosessen. Hovedfokus var å registrere hvordan tørrfiskkvaliteten ble påvirket av oppbevaring av sløyd eller usløyd fisk i sjøvann eller i tørr konteiner i 24 timer. Også andre forsøk med kortere oppholdstid av sløyd råstoff i sjøvann, fjerning av svømmeblæren før henging, forlenging av sløyesnittet samt ulike effekter av ulike fangstredskaper ble studert. Resultatene har vist at råstoff til tørrfiskproduksjon ikke bør oppbevares sløyd i sjøvann fordi dette vil øke graden av mucoso i fisken. I hovedsak har vi studert effekter av 24 timers oppbevaring, men resultatene indikerer at så kort oppholds tid som 1 time av sløyd fisk i sjøvann vil øke graden av mucoso i tillegg til mengde makk. Den mest optimale måten å lagre fisk på ut fra grad av mucoso vil være oppbevaring i usløyd tilstand i tørr konteiner. Likevel er det små forskjeller mellom denne metoden og oppbevaring av usløyd fisk i sjøvann i 24 timer. Oppbevaringsmetoden kan dermed i stor grad tilpasses hva som er mest optimalt om bord i ulike fiskefartøy og for kjøperen som tar imot råstoffet. Både fjerning av svømmeblære og forlenging av sløyesnittet før henging reduserer mengde mucoso i ferdig tørrfisk, men om gevinsten er stor nok til å dekke utgifter med økt bearbeiding må undersøkes nærmere. | |
dc.description.abstract | Effekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk | |
dc.description.abstract | Rapport/Report 20/2007 English summary | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=LjO0uKuTNI7eomYYTfQke4ESEK9AOjJiqDAEIKKnLvM%3d&docid=04fb3f8c1c76a4551aae06a460b835d00 | |
dc.title | Effekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk | |
dc.title.alternative | Effekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk | |
dc.title.alternative | Rapport/Report 20/2007 English summary | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 39 | |
dc.source.issue | 20/2007 | |
dc.identifier.cristin | 1232824 | |
dc.relation.project | Norges forskningsråd: 174023 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 452012-2 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20280 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |