Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorCarlehög, Mats
dc.contributor.authorTobiassen, Torbjørn
dc.contributor.authorEilertsen, Guro
dc.contributor.authorDahl, Reidun Wenche
dc.date.accessioned2018-12-10T10:32:27Z
dc.date.available2018-12-10T10:32:27Z
dc.date.created2015-03-18T12:42:27Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.isbn978-82-7251-619-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2576870
dc.description.abstractProsjektet undersøker hvorvidt produsenter, kunder og konsumenter kan forvente forskjeller i sensorisk kvalitet og holdbarhet på kjølte stykninger av laksfilet når de er tilvirket av pre-rigor eller post-rigor råstoff. Det første forsøket analyserte sensorisk kvalitet og holdbarhet for biter av skinnet laksefilet under kjølelagring i forseglede skåler (vanlig atmosfære). Forsøket omfattet både stykninger av laksefilet skåret pre-rigor, i-rigor eller post-rigor og hel laks som ble lagret sløyd på is frem til filetering 13 og 18 døgn etter slakting. I tillegg til sensorisk kvalitet og mikrobiologi ble også harskning, farge, krymping, spalting og vekttap målt. Det andre forsøket ble gjennomført som en enkel forbrukertest der ferske, kokte biter av pre-rigor og post-rigor laksefilet ble sammenlignet i et panel av tilfeldig utvalgte konsumenter. Filetprodukter tilvirket pre-rigor hadde en sensorisk profil som var forskjellig fra produkter tilvirket post-rigor og dette vedvarte ut lagringsperioden 18 døgn etter slakting. Sensoriske egenskaper som særlig kjennetegnet pre-rigor produktene til forskjell fra post-rigor var høyere fasthet, høyere tyggemotstand og mer kornete konsistens. Forbrukertesten viste at flertallet av konsumentene signifikant (P<0,05) foretrakk produktet som var produsert post-rigor fremfor det som var produsert pre-rigor. Utfallet må imidlertid tolkes med forsiktighet siden det er metodiske svakheter forbundet med en enkel test som dette.
dc.description.abstractPre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=7xOPw3MkHCIIF5cgpV6I1kjwSD3NT1ZeoS36QYnLGzI%3d&docid=0ba821aefd5ed484d9d8f5b5dde084f4d
dc.titlePre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet
dc.title.alternativePre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber26
dc.source.issue14/2007
dc.identifier.cristin1232745
dc.relation.projectNofima AS: 20343
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel