dc.contributor.author | Akse, Leif | |
dc.contributor.author | Carlehög, Mats | |
dc.contributor.author | Tobiassen, Torbjørn | |
dc.contributor.author | Eilertsen, Guro | |
dc.contributor.author | Dahl, Reidun Wenche | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:32:27Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:32:27Z | |
dc.date.created | 2015-03-18T12:42:27Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-619-1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576870 | |
dc.description.abstract | Prosjektet undersøker hvorvidt produsenter, kunder og konsumenter kan forvente forskjeller i sensorisk kvalitet og holdbarhet på kjølte stykninger av laksfilet når de er tilvirket av pre-rigor eller post-rigor råstoff. Det første forsøket analyserte sensorisk kvalitet og holdbarhet for biter av skinnet laksefilet under kjølelagring i forseglede skåler (vanlig atmosfære). Forsøket omfattet både stykninger av laksefilet skåret pre-rigor, i-rigor eller post-rigor og hel laks som ble lagret sløyd på is frem til filetering 13 og 18 døgn etter slakting. I tillegg til sensorisk kvalitet og mikrobiologi ble også harskning, farge, krymping, spalting og vekttap målt. Det andre forsøket ble gjennomført som en enkel forbrukertest der ferske, kokte biter av pre-rigor og post-rigor laksefilet ble sammenlignet i et panel av tilfeldig utvalgte konsumenter. Filetprodukter tilvirket pre-rigor hadde en sensorisk profil som var forskjellig fra produkter tilvirket post-rigor og dette vedvarte ut lagringsperioden 18 døgn etter slakting. Sensoriske egenskaper som særlig kjennetegnet pre-rigor produktene til forskjell fra post-rigor var høyere fasthet, høyere tyggemotstand og mer kornete konsistens. Forbrukertesten viste at flertallet av konsumentene signifikant (P<0,05) foretrakk produktet som var produsert post-rigor fremfor det som var produsert pre-rigor. Utfallet må imidlertid tolkes med forsiktighet siden det er metodiske svakheter forbundet med en enkel test som dette. | |
dc.description.abstract | Pre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=7xOPw3MkHCIIF5cgpV6I1kjwSD3NT1ZeoS36QYnLGzI%3d&docid=0ba821aefd5ed484d9d8f5b5dde084f4d | |
dc.title | Pre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet | |
dc.title.alternative | Pre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 26 | |
dc.source.issue | 14/2007 | |
dc.identifier.cristin | 1232745 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20343 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |