Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorTobiassen, Torbjørn
dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorCarlehög, Mats
dc.contributor.authorEilertsen, Guro
dc.contributor.authorDahl, Reidun Wenche
dc.date.accessioned2018-12-10T10:31:46Z
dc.date.available2018-12-10T10:31:46Z
dc.date.created2015-02-03T14:50:09Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.isbn978-82-7251-646-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2576864
dc.description.abstractProsjektet fokuserer på hvorvidt råstoffets rigortilstand ved innfrysning (pre- eller post-rigor) påvirker produktets kvalitet gjennom forventet holdbarhetstid under fryselagring og etter tining av frosne prøver. I prosjektet ble filetporsjoner av laks frosset inn henholdsvis pre- eller post-rigor, i to ulike fryseprosesser: TRUFRESH® og tunnelfrysing. Prøvene var filetstykker (≈150 gram) som ble produsert ved ulik rigortilstand og pakket i plast og vakuumpakket. Prøvene ble fryst inn kort tid etter produksjon. Prøveuttak ble gjennomført 6 ganger, hvor tiningen ble gjennomført etter en standard tineprosedyre (tining på kjølerom ved 0-2 ºC). Etter tining ble det utført kvalitetsanalyser og ved enkelte av uttakene ble de tinte prøvene kjølelagret videre i 21 døgn ved 0-2 ºC. Råstoffets rigortilstand ved filetering og frysing påvirket signifikant resultatene ved sensorisk bedømmelse av kokte prøver. Pre-rigor prøvene skilte seg ut ved hardere konsistens og mindre spalting enn post-rigor prøvene, noe som ikke entydig gav positivt utslag på spisekvaliteten. Sensorikkpanelet vurderte post-rigor prøvene som mer saftige, bedre å tygge og med en bedre smak enn pre-rigor prøvene etter tining. Drypptapet under tining ble påvirket av frysemetoden. Trufresh ga signifikant lavere drypptap enn tunnelfrysing når en ser alle uttakene gjennom fryselagringsperioden under ett. Under kjølelagring etter tining hadde pre-rigor gruppene lengst holdbarhet, både analysert mikrobiologisk og vurdert sensorisk.
dc.description.abstractFrysing av pre-rigor laksefilet- kvalitet og holdbarhet under fryselagring og etter tining
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=dxIg%2b6ADXsmq%2bDgd44WmOuo3mgMWACKC%2bxO31opUDkc%3d&docid=078c75c38618445f9a63e47ba3a1e6609
dc.titleFrysing av pre-rigor laksefilet- kvalitet og holdbarhet under fryselagring og etter tining
dc.title.alternativeFrysing av pre-rigor laksefilet- kvalitet og holdbarhet under fryselagring og etter tining
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber30
dc.source.issue15/2008
dc.identifier.cristin1216358
dc.relation.projectNofima AS: 20316
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel