dc.contributor.author | Bjørkevoll, Ingebrigt | |
dc.contributor.author | Landfald, Bjarne | |
dc.contributor.author | Ernstsen, Marita Holm | |
dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Tidemann, Even | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:29:41Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:29:41Z | |
dc.date.created | 2015-01-26T15:50:52Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-639-9 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576844 | |
dc.description.abstract | Mikroorganismer antas å påvirke utviklingen av lukt og smak i tørrfisk, men det er lite er kjent om hvilke organismer som dominerer under tørkeprosessen. Samtidig er mikrobielle forhold er også antatt å være essensielle for utviklingen av mucoso, som er en kvalitetsfeil i tørrfisk der deler av fiskemuskelen blir oppløst og slimaktig. Slike partier må skjæres bort under bløtingsprosessen. Denne undersøkelsen tok sikte på å studere og sammenligne bakterieveksten i mucoso-muskel med muskel uten mucoso fra samme fisk. Torsk ble hengt til tørk på Røst og 5 fisk tatt ned i 4 omganger utover i tørkeperioden (etter 19, 32, 46 og 67 dager). Under tørkeprosessen ble det ikke registrert utvikling av mucoso i nevneverdig grad for prøvefisken (kun ved første uttak), men det ble analysert på muskel fra områder der mucoso vanligvis dannes. Kimtallsverdiene stabiliserte seg på rundt 107 bakterier per g for alle muskelprøver etter om lag 5 ukers tørking, og høyeste verdier ble målt i prøver tatt fra mucoso-områdene. Av 17 tilfeldige isolater fra begge typer vev ble hele 15 identifisert som Psychrobacter. Denne slekten synes derfor å være et sentralt innslag i floraen i sein fase av tørkingen og kan være nøkkelorganismer både for dannelsen av smak/lukt-komponenter og mucoso. | |
dc.description.abstract | Rapport/Report 8/2008 English summary | |
dc.description.abstract | Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=89WPaKrGfpoLg%2bqPkpRuquJhvxTedKTkxZOdQZhwWok%3d&docid=0faa4e297455e496f8e09c82611b1770e | |
dc.title | Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev | |
dc.title.alternative | Rapport/Report 8/2008 English summary | |
dc.title.alternative | Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 14 | |
dc.source.issue | 8/2008 | |
dc.identifier.cristin | 1207702 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20276 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20280 | |
dc.relation.project | Norges forskningsråd: 174023 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 452012-2 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |