dc.contributor.author | Langsrud, Solveig | |
dc.contributor.author | Møretrø, Trond | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T07:57:51Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T07:57:51Z | |
dc.date.created | 2018-12-04T15:32:57Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-574-3 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576722 | |
dc.description.abstract | ATP-metoden kan brukes som et supplement til, men ikke erstatte mikrobiologisk renholdkontroll og/eller prøvetaking for Listeria. ATP-metoden for renholdskontroll i produksjonsanlegg for laks/ørret kan benyttes for å påvise rester av smuss fra råvarer/produkt på produksjonsutstyr. Metoden er mindre sensitiv i avdelinger med mye fettrikt smuss eller rester av salt eller røyksyre. ATP-metoden er særlig sensitiv for påvisning av blodrester eller varmebehandlet produkt. Bakterier i nivåer relevant for renholdskontroll har ikke i seg selv nok ATP til at de påvises med å måle ATP. Lave ATP-verdier er ikke en garanti for at bakterievekst ikke kan forekomme og høye ATP-verdier betyr ikke nødvendigvis at man har bakterier tilstede eller at det er et punkt hvor bakterier kan vokse til høye nivåer. ATP-metoden kan anbefales brukt som en rask og relativt rimelig metode for å måle om renholdet er effektivt, men grenseverdier for avvik må tilpasses hver bedrift, avdeling og prøvepunkt. Metoden erstatter ikke ordinære mikrobiologiske analyser for Listeria eller kimtall. | |
dc.description.abstract | Forebygging av Listeria i produksjonsanlegg for laks ─ Faglig sluttrapport | |
dc.description.abstract | Preventing Listeria establishment in production of Salmon | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/Ef5wIX6-P5tPs-iweKkRZ78BKRJRbcqo52QPv_37JLL5GA | |
dc.title | Forebygging av Listeria i produksjonsanlegg for laks ─ Faglig sluttrapport | |
dc.title.alternative | Preventing Listeria establishment in production of Salmon | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 26 | |
dc.source.issue | 36/2018 | |
dc.identifier.cristin | 1639077 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901330 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 11843 | |
cristin.unitcode | 7543,3,4,0 | |
cristin.unitname | Trygg og holdbar mat | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |