dc.contributor.author | Tobiassen, Torbjørn | |
dc.contributor.author | Hustad, Anette | |
dc.contributor.author | Evensen, Tor Hatten | |
dc.contributor.author | Ageeva, Tatiana Nikolaevna | |
dc.contributor.author | Martinsen, Gustav | |
dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Olsen, Stein Harris | |
dc.contributor.author | Heia, Karsten | |
dc.contributor.author | Mejdell, Cecilie Marie | |
dc.date.accessioned | 2018-11-22T10:00:46Z | |
dc.date.available | 2018-11-22T10:00:46Z | |
dc.date.created | 2018-11-20T10:12:20Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-566-8 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2574293 | |
dc.description.abstract | I forsøk 1 ble det sett på hvordan elbedøving eller slagmaskin etterfulgt av mellomlagring i underkjølt vann eller luft før bløgging påvirket restblod i fisken. Slag som metode ga en relativt flat utvikling av restblod i muskelen. Gruppene behandlet med strøm hadde en økning i mengde restblod og spesielt gruppen lagret videre i luft. Kontrollgruppen hadde en klar økning av restblod ved økende mellomlagringstid i luft. I forsøk 2 viste resultatene at temperaturen på utblødningsvannet hadde lite å si for mengden restblod i fisken. I forsøk 3 skulle det undersøkes om utblødningen ble påvirket av ulike utblødningsbetingelser/metoder hvor torsken ble enten hengende eller liggende i luft eller i sjøvann. Resultatene viste at måten utblødningen foregikk på ikke var avgjørende for hvor mye blod en fikk ut av fisken og mengden restblod i fisken når den ble bløgget raskt etter bedøvelse. Allikevel var det en tendens til at gruppene som blødde ut i vann hadde høyere blod tap i prosent. I forsøk 4 viste resultatene at en fikk veldig mye blod ut av fisken på kort tid (3 minutter) det var nesten like lite restblod i fisken som ved utblødning i 30 minutter, det må påpekes at dette var en innledende test med 10 fisker i hver gruppe. Dersom blødetiden er så kort har det betydning for hvordan man innretter slaktelinjer ombord i fartøy og på land. | |
dc.description.abstract | Bedøvelse og bløgging av fisk om bord i fartøy – Faglig sluttrapport | |
dc.description.abstract | Stunning and bleeding of cod onboard fishing vessel – Final report | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EXg-j-WiRXRBqAa-s3sI7yYB4QwabROzNmBZdrrnhe_Wzg | |
dc.title | Bedøvelse og bløgging av fisk om bord i fartøy – Faglig sluttrapport | |
dc.title.alternative | Bedøvelse og bløgging av fisk om bord i fartøy – Faglig sluttrapport | |
dc.title.alternative | Stunning and bleeding of cod onboard fishing vessel – Final report | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 36 | |
dc.source.issue | 28/2018 | |
dc.identifier.cristin | 1632481 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901347 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 12000 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,1,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.unitname | Produksjonsbiologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |