Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLarsen, Rune
dc.contributor.authorStormo, Svein Kristian
dc.contributor.authorEilertsen, Karl-Erik
dc.contributor.authorMæhre, Hanne K
dc.contributor.authorJensen, Ida-Johanne
dc.contributor.authorØsterud, Bjarne
dc.contributor.authorElvevoll, Edel Oddny
dc.date.accessioned2018-09-26T07:34:05Z
dc.date.available2018-09-26T07:34:05Z
dc.date.created2014-11-12T15:33:47Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.isbn978-82-7251-813-3
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2564579
dc.description.abstractRapporten oppsummerer hvordan prosessering kan påvirke innholdet av næringsstoffer i sjømat, samt hvordan biotilgjengeligheten til ulike stoffer kan endres som følge av prosessbetingelsene. I tillegg er det kort redegjort for vitenskapelig status på helseeffektene av sjømatkonsum, samt hvilke ernæringsmessige faktorer som gjør sjømat til et særegent næringsmiddel. Økt prosesseringsgrad av sjømat tenderer mot å redusere innholdet av enkelte næringsstoffer, særlig vannløselige lavmolekylære forbindelser da disse stoffene lettere kan lekke ut av næringsmiddelet. I tillegg kan varme denaturere eller dekomponere forbindelser, og pH-endringer kan også ødelegge enkelte stoffer. Varmebehandling kan imidlertid føre til økt biotilgjengelighet, og dermed har prosessering en ambivalent effekt ved at næringsinnholdet reduseres, mens biotilgjengeligheten kan øke. Med unntak av omfattende prosessering som for eksempel for sjømatprodukter som lutefisk og surimi, der majoriteten av vannløselige forbindelser er fjernet, er det reduserte næringsinnholdet trolig ikke tilstrekkelig til å gi en signifikant innvirkning på sjømatens helsefremmende effekt.
dc.description.abstractRapport/Report 36/2010 English summary
dc.description.abstractProsessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekter
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS og Universitetet i Tromsø
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=xvPFgQqQyOXB0lumIEZk4qYIr%2f1adjD2eboRaA3mJJA%3d&docid=01f55d7d39ede4ae6ba6d5df6da2cfee6
dc.titleProsessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekter
dc.title.alternativeRapport/Report 36/2010 English summary
dc.title.alternativeProsessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekter
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber32
dc.source.issue36/2010
dc.identifier.cristin1172337
dc.relation.projectNofima AS: 20462
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel