Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgede-Nissen, Henning
dc.contributor.authorHøstmark, Øistein
dc.contributor.authorHaugsgjerd, Bjørn Ole
dc.contributor.authorVogt, Kjell Gjermund
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2018-07-06T09:26:25Z
dc.date.available2018-07-06T09:26:25Z
dc.date.created2014-09-12T14:19:14Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-82-7251-992-5
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2504645
dc.description.abstractInnledende kartlegging av gonadeutvikling i NVG-sild gjennom fangstsesongen gir indikasjoner på at melke har en raskere våtvektutvikling enn rogn. Fryselagring av sildemelke over 9 måneder har vist at råstoffet holder seg stabilt og kan lagres fra en fangstsesong til den neste. Resultatene viser noe effekt av vakuumpakking, mens lagring ved minus 20 eller 30 °C ser ut til å ha mindre betydning. Ut fra tørkemetoder som ble testet i labskala (frysetørking og vakuumtørking) var det ikke mulig å oppnå et pulverprodukt med akseptabel lukt og smak etter vannfjerning. Under den lange tørketiden som kreves i disse tørkene utsettes produktet for lipidoksidasjon og dannelse av trimetylamin (TMA). Uten kontinuerlig omblanding eller fluidisering av tørkegodset er det ikke mulig å oppnå effektiv tørking. Bruk av indirekte damptørke i pilotskala fungerte også dårlig grunnet dannelse av belegg på heteflatene. Basert på nyutviklet teknologi ved Nofima har det lykkes å fremstille et tørket produkt av hel melke fra NVG-sild med god smak og lukt uten forutgående separering av lipidfraksjonen. Et tilfredsstillende resultat forutsetter god kontroll med prosessbetingelser for å unngå lipidoksidasjon og dannelse av TMA. Det gjenstår arbeid for å se på produktets lagringsstabilitet over tid, med eller uten tilsetning av antioksidanter. Alternative metoder for måling av lipidoksidasjon i marine lipider har vært prøvd ut på sildemelkepulver. Oxipres har klare begrensninger, mens indirekte måling av flyktige komponenter med headspace GC-MS ser ut til å gi bra samsvar med sensoriske egenskaper.
dc.description.abstractUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=WB3CsH5tv3kisviZNKyApofc7VLLRZFx99aIQhDMDYI%3d&docid=0e42698de7de140b59f97e044732b9830
dc.titleUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.title.alternativeUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber19
dc.source.issue21/2012
dc.identifier.cristin1154033
dc.relation.projectNofima AS: 21103
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900547
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitcode7543,1,3,0
cristin.unitcode7543,1,2,0
cristin.unitcode7543,3,1,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.unitnameErnæring og fôrteknologi
cristin.unitnameBioLab
cristin.unitnameMat og helse
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel