dc.contributor.author | Egede-Nissen, Henning | |
dc.contributor.author | Høstmark, Øistein | |
dc.contributor.author | Haugsgjerd, Bjørn Ole | |
dc.contributor.author | Vogt, Kjell Gjermund | |
dc.contributor.author | Oterhals, Åge | |
dc.date.accessioned | 2018-07-06T09:26:25Z | |
dc.date.available | 2018-07-06T09:26:25Z | |
dc.date.created | 2014-09-12T14:19:14Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-992-5 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2504645 | |
dc.description.abstract | Innledende kartlegging av gonadeutvikling i NVG-sild gjennom fangstsesongen gir indikasjoner på at melke har en raskere våtvektutvikling enn rogn. Fryselagring av sildemelke over 9 måneder har vist at råstoffet holder seg stabilt og kan lagres fra en fangstsesong til den neste. Resultatene viser noe effekt av vakuumpakking, mens lagring ved minus 20 eller 30 °C ser ut til å ha mindre betydning. Ut fra tørkemetoder som ble testet i labskala (frysetørking og vakuumtørking) var det ikke mulig å oppnå et pulverprodukt med akseptabel lukt og smak etter vannfjerning. Under den lange tørketiden som kreves i disse tørkene utsettes produktet for lipidoksidasjon og dannelse av trimetylamin (TMA). Uten kontinuerlig omblanding eller fluidisering av tørkegodset er det ikke mulig å oppnå effektiv tørking. Bruk av indirekte damptørke i pilotskala fungerte også dårlig grunnet dannelse av belegg på heteflatene. Basert på nyutviklet teknologi ved Nofima har det lykkes å fremstille et tørket produkt av hel melke fra NVG-sild med god smak og lukt uten forutgående separering av lipidfraksjonen. Et tilfredsstillende resultat forutsetter god kontroll med prosessbetingelser for å unngå lipidoksidasjon og dannelse av TMA. Det gjenstår arbeid for å se på produktets lagringsstabilitet over tid, med eller uten tilsetning av antioksidanter. Alternative metoder for måling av lipidoksidasjon i marine lipider har vært prøvd ut på sildemelkepulver. Oxipres har klare begrensninger, mens indirekte måling av flyktige komponenter med headspace GC-MS ser ut til å gi bra samsvar med sensoriske egenskaper. | |
dc.description.abstract | Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1 | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=WB3CsH5tv3kisviZNKyApofc7VLLRZFx99aIQhDMDYI%3d&docid=0e42698de7de140b59f97e044732b9830 | |
dc.title | Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1 | |
dc.title.alternative | Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1 | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 19 | |
dc.source.issue | 21/2012 | |
dc.identifier.cristin | 1154033 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 21103 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900547 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,1,3,0 | |
cristin.unitcode | 7543,1,2,0 | |
cristin.unitcode | 7543,3,1,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.unitname | Ernæring og fôrteknologi | |
cristin.unitname | BioLab | |
cristin.unitname | Mat og helse | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |