dc.contributor.author | Akse, Leif | |
dc.contributor.author | Birkeland, Sveinung | |
dc.contributor.author | Carlehög, Mats | |
dc.contributor.author | Eilertsen, Guro | |
dc.contributor.author | Dahl, Reidun Wenche | |
dc.date.accessioned | 2018-07-06T08:40:17Z | |
dc.date.available | 2018-07-06T08:40:17Z | |
dc.date.created | 2014-09-24T14:51:09Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-865-2 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2504600 | |
dc.description.abstract | Hovedmålet med forsøket var å sammenligne sensorisk profil for 6 produkter av røkt laks som var prosessert med 2 ulike salt (100 % NaCl og 50/50 % NaCl/KCL) i 3 konsentrasjoner; ≈3,5 % (høy), ≈2,3 % (medium) og ≈1,5 % (lav). I tillegg til sensorisk profil ble også vektutbyttet målt etter røyking og totalt kimtall (TVC) ble målt etter tre uker kjølelagring. Oppsummert gir resultatene grunnlag for følgende konklusjoner: Sensorisk kvalitet; Saltkonsentrasjonene (L, N, H) i prøvene ble av dommerpanelet beskrevet som tre ulike nivåer med hensyn til saltsmak, uansett om saltet var 100 % NaCl eller 50/50 % NaCl/KCL. Prøvene med lite saltsmak ble av panelet også vurdert til å ha lite røyksmak. Prøven med lavt nivå (L) av NaCL/KCL ble av panelet beskrevet til å ha mer harsk og mer bitter smak, enn prøven med tilsvarende nivå av NaCl. Produktutbytte: Blandingen 50/50 % NaCl/KCL gav i alle saltkonsentrasjonene (L, N, H) signifikant høyere vektutbytte etter røyking, enn hva identisk injeksjon av 100 % NaCl lake gjorde. Holdbarhet: Etter tre ukers kjølelagring vakuumpakket var det lav mikrobiologisk vekst i alle prøvene, men det var noe høyere totalt kimtall i prøvene med minst salt, enn i prøvene med medium og høyt saltnivå. | |
dc.description.abstract | Røkt laks – salttype og saltkonsentrasjon. Analyser av 6 røkte lakseprodukter | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=s467LSBtbdQQ81G52pk6eraxqgPriPMdHUJ53Icn47o%3d&docid=0df71377ace044b58a73a98c7f9d0e0fc | |
dc.title | Røkt laks – salttype og saltkonsentrasjon. Analyser av 6 røkte lakseprodukter | |
dc.title.alternative | Røkt laks – salttype og saltkonsentrasjon. Analyser av 6 røkte lakseprodukter | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 13 | |
dc.source.issue | 13/2011 | |
dc.identifier.cristin | 1157674 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900420 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20637 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,2,4,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.unitname | Prosessteknologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |