Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLorentzen, Grete Elisabeth
dc.contributor.authorRøhme, Amalie
dc.contributor.authorSandaker, Elin Kristianne
dc.date.accessioned2017-02-13T13:18:31Z
dc.date.available2017-02-13T13:18:31Z
dc.date.created2017-02-09T14:52:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.isbn978-82-8296-470-8
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2430585
dc.description.abstractI prosjektet «Holdbarhet på klippfisk» er det foretatt studier for å fastsette holdbarhet på klippfisk basert på vekst av rødmidd. Denne rapporten refererer til studier hvor flekket klippfisk har vært lagret ved forhøyede temperaturer. Holdbarhet for emballert loins av klippfisk er fastsatt gjennom tidligere forsøk (Nofima rapport 6/2016), og det ble i denne rapporten konstatert at det er flere faktorer som påvirker holdbarheten, deriblant emballasje. Siden flekket fisk ikke emballeres, var det grunn til å anta at holdbarheten er forskjellig fra emballert loins. Målet i dette prosjektet har vært to-delt; 1) fastsette holdbarheten for flekket klippfisk lagret ved forhøyede temperaturer, og 2) undersøke det naturlige nivået rødmidd i kommersiell klippfisk av sei og torsk. I del to, ble det kjøpt inn klippfisk fra produsenter i Norge. Fisken ble lagret ved 35 °C ved 80 % relativ luftfuktighet. Fisken ble undersøkt for rød misfarging på lagringsdøgn 10. Holdbarheten for uemballert flekket fisk forkortes ved lagring ved forhøyede temperaturer. Med et startnivå rødmidd på cirka log 3, tilsvarende 1000 rødmidd per gram klippfisk, er holdbarheten 16, 15 eller 10 dager ved henholdsvis 25, 30 og 35 °C. Disse holdbarhetene er kun dersom fisken lagres ved 80 % luftfuktighet. Dersom klippfisken lagres ved 60 % luftfuktighet, og ellers med de samme betingelsene, ble ikke fisken rød i løpet av lagringsperioden. Dette har sammenheng med at fisken tørket ut i 60 % luftfuktighet, og det ble dannet en hvit salthinne som kamuflerte rødfargen fra rødmidd. Kommersiell klippfisk av sei og torsk viste i flere tilfeller et rødmiddnivå over 1000 rødmidd/g fisk. Grenseverdien på 1000 rødmidd/g er satt ut i fra tidligere studier som viste at 1000 rødmidd/g klippfisk var det maksimale nivået som ble funnet etter en omfattende kartlegging. I dette prosjektet har derfor dette maks-nivået vært rammen for holdbarheten som er definert både for emballert loins og uemballert flekket klippfisk. Ved frambud av klippfisk med et startnivå over denne maks-verdien, er det derfor en risiko for at fisken vil utvikle en rød misfarge ved lagring på forhøyede temperaturer før holdbarhetsfristen.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?docid=0aa5411f26c0348dc8f3d18b60a06986f&authkey=AflXSIpFwFTSW0JYM_sq36o
dc.titleHoldbarhet på klippfisk. Flekket klippfisk lagret ved forhøyede temperaturer
dc.typeResearch report
dc.source.pagenumber22
dc.source.issue64/2016
dc.identifier.cristin1448961
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900856
dc.relation.projectNofima AS: 10478
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitcode7543,1,4,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.unitnameFiskehelse
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel