Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNøstvold, Bjørg Helen
dc.contributor.authorKvalvik, Ingrid
dc.contributor.authorVoldnes, Gøril
dc.contributor.authorJentoft, Anna Reibo
dc.date.accessioned2016-11-07T10:55:05Z
dc.date.accessioned2016-11-16T14:17:50Z
dc.date.available2016-11-07T10:55:05Z
dc.date.available2016-11-16T14:17:50Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 45 p. Nofima AS, 2016
dc.identifier.isbn978-82-8296-428-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2421389
dc.description-
dc.description.abstractRognkjeksoppdrett er i voldsom vekst på grunn av dens bruk i lusebekjempelsen i lakseoppdrett. Fra de første tillatelsene ble gitt i 2012 og 430 000 rognkjeks ble produsert, ble det i 2015 produsert 12 millioner rognkjeks. Målt i verdi er oppdrett av rognkjeks blitt den tredje største oppdrettsarten i Norge. Utfordringen i dag er at rognkjeksen slutter å spise lus ved kjønnsmodning og kan derfor kun brukes i en begrenset periode. Rognkjeksen blir da destruert, noe går til ensilasje og noe kastes. Av både etiske og bærekraftsmessige hensyn bør det legges en større innsats i å finne løsninger for etterbruk av rognkjeksen. I dette forprosjektet har vi identifisert mulighetene for eksport av rognkjeks til konsum til et utvalg asiatiske land. Foreløpige resultater viser et klart potensiale for bruk av rognkjeks til konsum. Hovedleveransen til forprosjektet er en søknad om hovedprosjekt til Forskningsrådets Bionærprogram, levert 7. september 2016.
dc.description.abstractLumpfish is increasingly used as a non-chemical solution to the lice problem in the salmon industry. Today the lumpfish is handled as waste after its use in the net pens. For both ethical and sustainability reasons, ways to further exploit this resource should be explored. There is a potential for creating a new profitable industry by exporting lumpfish for human consumption to Asian markets instead of treating it as bio-based waste. A moderate estimate is a biomass of 10 000 tons per year in 2-3 years. The aim of this pre-project was to explore the possibilities for exporting the lumpfish to Asian markets for human consumption after its use in salmon aquaculture. The project has identified possible markets and resulted in an application for a full, inter-disciplinary project to the Norwegian Research Council.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=r3vLc%2b0UOxKnLMqN4bSrk3vKyr%2bwWAFuWy3jcPnm8jc%3d&docid=0f9b4b00c54544289b63d0eb570766ca7&rev=1
dc.titleEtterbruk av rognkjeks - Fra lusespiser til middagsmat
dc.title.alternativeRapport/Report 43/2016 - English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2016-11-07T10:55:05Z
dc.identifier.cristin1397108
dc.relation.projectNofima AS: 11571
dc.relation.projectRegionale forskningsfond Nord-Norge: RFF 256878/TFK 2016-005


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel