Show simple item record

dc.contributor.authorHovde, Gunnhild
dc.contributor.authorWang-Andersen, Jarle
dc.contributor.authorAsbjørnsen, Bente
dc.date.accessioned2015-10-06T12:40:43Z
dc.date.accessioned2015-10-07T13:17:35Z
dc.date.available2015-10-06T12:40:43Z
dc.date.available2015-10-07T13:17:35Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 42 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-332-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2353201
dc.description-
dc.description.abstractBiogenic amines are formed by microbial decarboxylation of amino acids and represent a considerable toxicological risk in some food products. This method is intended for quantification of histamine, cadaverine and putrescine in krill meal down to 10 mg/kg, which was determined to be a reasonable quantification limit. The method uses liquid chromatography with OPA (o-Phthaldialdehyde) as derivatization reagent followed by fluorescence detection. Recovery experiments showed that the recovery of the amines is good, between 88 and 108 %, for all concentration levels (approximately 2.40-120 mg/kg). The method is fit for purpose. This report is a continuation of Nofima report 15/2015 “Histamine in fish: Liquid chromatographic determination with post-column derivatization and fluorescence detection”, and some chapters are equivalent to report 15/2015.
dc.description.abstractBiogene aminer dannes ved mikrobiell dekarboksylering av aminosyrer og representerer en betydelig toksikologisk fare i enkelte matvarer. Denne metoden er ment for kvantifisering av histamin, cadaverin og putrescin i krillmel ned til 10 mg/kg, som ble bestemt til en fornuftig kvantifiseringsgrense. Metoden benytter væskekromatografi med OPA (o-ftaldialdehyd) som derivatiseringsreagens etterfulgt av fluorescensdeteksjon. Gjenvinningsforsøk viste at gjenvinningen av aminene er god, mellom 88 og 108 %, for alle konsentrasjonsnivåer (rundt 2,40-120 mg/kg). Metoden passer til formålet. Denne rapporten er en fortsettelse av Nofima-rapport 15/2015 «Histamin i fisk: Væskekromatografisk bestemmelse med post-kolonne derivatisering og fluorescensdeteksjon», og noen kapitler er tilsvarende som i rapport 15/2015.
dc.language.isoeng
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=LOYti519%2bEJJfeDVykGzErD%2b4Mz6OHVa691oMd86QzA%3d&docid=09c2d2a4c6f894fa69d9fe53bfc158c74
dc.titleBiogenic amines in krill meal: Liquid chromatographic determination with post-column derivatization and fluorescence detection
dc.title.alternativeRapport/Report 39/2015 – norsk sammendrag
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-10-06T12:40:43Z
dc.identifier.cristin1278745
dc.relation.projectNofima AS: 11277


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record