Browsing Nofima by Title
Now showing items 2250-2269 of 2521
-
The use of Fourier‐transform infrared spectroscopy to characterize connective tissue components in skeletal muscle of Atlantic cod (Gadus morhua L.).
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
The use of soluble gas stabilization technology on food – A review
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
The use of tunicate (Ciona intestinalis) as a sustainable protein source in fish feed – Effects on the extrusion process, physical pellet quality and microstructure
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of this research was to study the effect of the replacement of fishmeal (FM) or soy protein concentrate (SPC) by tunicate meal (Ciona intestinalis) on the extrusion process, physical pellet quality, pellet expansion, ... -
The who, where and why of choosing suboptimal foods: Consequences for tackling food waste in store
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Food stores have begun to tackle food waste at the point of sale. They do so by selling ‘suboptimal’ food before it is wasted, typically with a price reduction. However, efficiency of this food waste avoidance action can ... -
Thermal behaviour and the prospect spread of an invasive benthic top predator onto the Euro-Arctic shelves
(Peer reviewed; Journal article, 2015) -
Thermal behaviour of edible crab Cancer pagurus Linnaeus, 1758 in coastal Norway
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Thermal inactivation of Listeria monocytogenes in the Shaka agitated reciprocal retort: Influence of food matrix rheology and fat content
(Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Thinking outside the booth: when Covid-19 pushed sensory testing to remote options
(Peer reviewed; Journal article, 2022)This commentary addresses the issue of remote testing with sensory and consumer panels, within the VSI Covid-19 and Sensory Science in Food Quality and preference. In particular, two papers on the topic will be discussed: ... -
This apple is too ugly for me!: Consumer preferences for suboptimal food products in the supermarket and at home
(Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Tidlig innfarging av regnbueørret – kvalitet på rogn og muskel
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Den overordnede idéen for dette prosjektet er å øke verdiskapingen innen oppdrett av regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i Norge gjennom kombinert produksjon av matfisk og konsumrogn. Fra tidligere forsøk med ørret fra ... -
Tilbudskartlegging. Sjømatprodukter som kan fungere som suvenirer i norske reiselivsmarkeder
(Research report, 2013)Denne rapporten presenterer resultatene fra første del av prosjektet «Hermetiserte sjømatsuvenirer» som er finansiert av Innovasjon Norge via Marint Verdiskapingsprogram og ledet av King Oscar. Fra Nofima er forskerne ... -
Tilgjengelig utstyr for å hindre avrenning
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)I denne rapporten er tilgjengelige løsninger for å hindre avrenning oppsummert. Tette kasser fremstår som et alternativ som raskt kan implementeres hvis fisken er tilstrekkelig nedkjølt. Tette kasser må enten være laget ... -
Tilsetningsstoff og tekniske hjelpestoff ved produksjon av filet av hvitfisk. Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Målsettingen med dette prosjektet har vært å øke den generelle kunnskapen om bruk av tilsetningsstoffer og tekniske hjelpestoffer ved produksjon av hvitfiskfilet. I prosjektet er det gjennomført et litteraturstudium på ... -
Tilsetningsstoffer i fôr til laks og regnbueørret - Sluttrapport FoU tillatelser SF HØ 25 og H B 46
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)Nofima har vært faglig ansvarlig for FoU tillatelsene SF HØ 25 og H B 46 til Aller Aqua. Målet til FoU tillatelsene har vært å teste tilsetningsstoffer i fôr for å styrke vekst og helse i laks og regnbueørret, og for å ... -
Tiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen. Sluttrapport + vedlegg
(Research report, 2014)Listeria er en av de største mikrobiologiske utfordringene for laksenæringen. Målet med dette prosjektet var økt kunnskap og bedre grunnlag for å oppnå økt kontroll med listeria i laksenæringen. Prosjektet bygger på ... -
Time-temperature profiles and Listeria monocytogenes presence in refrigerators from households with vulnerable consumers
(Peer reviewed; Journal article, 2020)A transdisciplinary observational study, coupled with a web-based survey, was conducted to investigate refrigerated storage of food, in five European countries. The investigated consumer groups in this study were: young ... -
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, ... -
Today’s and tomorrow's feed ingredients in Norwegian aquaculture
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)During the last decade, the production of Atlantic salmon has increased from around 900,000 tons worldwide in 2000 to more than 1,500,000 tons today, an increase of almost 70%. Norway is the main producer of Atlantic salmon. ... -
Toktrapport fra haneskjellundersøkelser i Porsangerfjorden 9. – 11. april 2002
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)I alt 39 skrapetrekk med trekantskrape ble ble foretatt i indre deler av Porsangerfjorden for å undersøke forekomstene av haneskjell (Chlamys islandica) i området. Det ble funnet til dels betydelig mengder skjell og ...