• Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet 

      Heia, Karsten; Sivertsen, Agnar Holten; Wold, Jens Petter; Ottestad, Silje; Böcker, Ulrike; Carlehög, Mats; Altintzoglou, Themistoklis; Sone, Izumi; Gundersen, Bjørn (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Hovedfokus i dette arbeidet har vært differensiering av laksefilet basert på objektiv instrumentell måling av kvalitetsparametere. Farge og fargeutvikling er viktige kvalitetsparametere for differensiering, og i dette ...
    • Metoder for kvalitetsmåling på hel laks 

      Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Skjelvareid, Martin Hansen (Research report, 2016)
      I dette prosjektet er det gjennomført en skrivebordsstudie på aktuelle teknologier som kan anvendes for å måle kvalitet på hel laks. Kvalitetsparametere som er vektlagt i studiet er fettinnhold, fettfordeling, fettsammensetning, ...
    • Mørke flekker i laksefilet. Kunnskapsstatus og tiltak for å begrense omfanget 

      Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Kvellestad, Agnar Ståle; Koppang, Erling Olaf; Åsli, Magnus; Krasnov, Aleksei; Dessen, Jens-Erik; Moreno, Helena Maria; Valen, Elin Christine; Gannestad, Kjellrun Hoås; Gjerde, Bjarne; Taksdal, Torunn; Bæverfjord, Grete; Meng, Yuqiong; Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Borderias, A.J.; Moghadam, Hooman; Romarheim, Odd Helge; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2015)
      Forekomsten av mørke flekker i laksefilet har økt betraktelig senere årene. I dag har hver femte filet slike flekker som i hovedsak er opp til 3 cm i diameter og lokalisert til filetens bukområde. Store ryggflekker har ...
    • Opplevd farge og fargeutvikling i laksefilet 

      Heia, Karsten; Ottestad, Silje; Sivertsen, Agnar Holten; Wold, Jens Petter (Nofima rapportserie, Research report, 2011)
      Opplevd farge og fargeutvikling i laks under lagring og prosessering er viktige kvalitetsaspekter for laks. Arbeidet så langt har vist at opplevd farge varierer mellom ulike fileter og over tid, og ulike teorier er lansert ...
    • Status på instrumentering for objektiv kvalitetsdifferensiering av lakseprodukter 

      Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Afseth, Nils Kristian (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Noen kvalitetsvariasjoner i lakseråstoff er vanskelig å unngå da de kan skyldes naturlige individvariasjoner. I denne rapporten er muligheten for instrumentell måling av følgende kvalitetsegenskaper diskutert: Blod, melanin, ...
    • Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk. Faglig sluttrapport 

      Wold, Jens Petter; Tschudi, Jon; O'Farrell, Marion (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
    • Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk. Fase 1: Evaluering av ulike teknologialternativer og anbefalinger for videre arbeid 

      Wold, Jens Petter; Andersen, Petter Vejle; Reboredo, Rodrigo González (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      I dette arbeidet er tre ulike instrumenter basert på nær-infrarød spektroskopi (NIR) testet ut for måling av vanninnhold i hel klippfisk. Et instrument basert på ledningsevne ble også testet ut, men det fungerte ikke. ...
    • Utvikling, kalibrering og verifisering av håndholdt vannmåler for klippfisk og saltfisk. Leveranse 4.2: Ferdig kalibrert håndholdt prototype instrument 

      Wold, Jens Petter; Andersen, Petter Vejle; González Reboredo, Rodrigo; Tschudi, Jon; O’Farrell, Marion (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I dette prosjektet har en målsetting vært å utvikle et håndholdt instrument for måling av vanninnhold i klippfisk. SINTEF Digital har utviklet en prototype av et NIR instrument som Nofima har testet ut. Resultatene er meget ...