• Climate impact, economy and technology of farmed Atlantic salmon – Documentation of the current state for fresh and frozen products to Asia and fresh products to Europe 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Bergman, Kristina; Ziegler, Friederike; Skåra, Torstein; Iversen, Audun (Nofima rapportserie;, Research report, 2020)
      As a part of the project “Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter” (New methods for improved shelf life and more sustainable salmon products), this report documents the current ...
    • Forbrukeroppfatninger om fersk og tint laks 

      Heide, Morten; Skuland, Aase Vorre; Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Denne undersøkelsen skulle frembringe ny kunnskap om hvordan konserveringsmetodene fersk og tint påvirker forbrukeroppfatninger av laks, samt hvordan det å erstatte fersk med tint laks påvirker forbrukeraksept og ...
    • Forlengelse av prerigortid for laks ved superkjøling 

      Nordtvedt, Tom Ståle; Tobiassen, Torbjørn; Rotabakk, Bjørn Tore (SINTEF Fiskeri og havbruk AS, Research report, 2015)
      Levende fisk transport med utslipp av brønnbåtvann i sjø og påfølgende lagring i ventemerder er en stor risikofaktor for sykdomsspredning mellom merder. I forbindelse med utvikling av slaktebåten "Tauranga" er det behov ...
    • Framtidens konsumprodukter fra norsk salt- og klippfisk - H02. Pakketeknologi og holdbarhet 

      Rode, Tone Mari; Rotabakk, Bjørn Tore; Skuland, Aase Vorre; Øverby, Lene; Sørheim, Oddvin (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Ferdig utvannet salt- og klippfisk har en relativt kort holdbarhet som ferskt produkt. For å oppnå forlenget holdbarhet på et slikt produkt er det flere alternativer. En kan f.eks. fryse produktet, benytte ulik pakketeknologi ...
    • Holdbarhet på produkter av bløytet-, fryst- og tint tørrfisk. Faglig sluttrapport 

      Joensen, Sjúrður; Rotabakk, Bjørn Tore; Hansen, Anlaug Ådland; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Rode, Tone Mari; Martinsen, Gustav (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Tørrfisk som bløytet produkt har kort holdbarhet kjølelagret. Utfordringen er høyt antall bakterier i produktet etter bløyting, som begrenser holdbarheten som kjølt produkt. Flere tørrfiskprodusenter jobber med å bløyte, ...
    • Hvordan håndteres avrenning fra ferskfisktransport i andre fiskenasjoner, en komparativ studie av Irland, Island og Færøyene 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Petrich, Chris; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Det ble gjennomført en komparativ studie hos villfiskforedlere, lakseslakteri, transportbyrå og tilsynsmyndigheter i Irland, Island og Færøyene der man diskuterte problemstillingen rundt avrenning fra lastebiler som ...
    • Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering 

      Bystrøm, Kai Einar Jensen; Mevold, Viktor; Skåra, Torstein; Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie;, Research report, 2022)
      For å utvikle og justere tine og kjøleteknologi tilpasset produksjon av makrellfilet, for eksport til markeder i Asia, har Skaginn 3X gjennomført et FHF-finansiert Prosjekt i Bedrift, i nært samarbeid med den pelagiske ...
    • Kartlegging av kjølerutiner, temperaturkontroll og temperatursporing ved transport av fersk fisk på is 

      Lerfall, Jørgen; Rotabakk, Bjørn Tore (Research report, 2022)
    • Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ...
    • Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter, faglig sluttrapport 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Heide, Morten; Skåra, Torstein; Voldnes, Gøril; Lerfall, Jørgen; Vangen, Emma Råkvåg; Ziegler, Friederike; Iversen, Audun (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      Resultatene i dette prosjektet viser at det er fullt mulig å senke klimautslippet knyttet til transport av norsk laks. Ved å gå over til eksport av fryst laks med båt til markeder som i dag får fersk fisk transportert med ...
    • Reduksjon av smeltevann fra fisketransport 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Petrich, Chris; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      Undersøkelser i prosjektet viser at det er store forskjeller mellom de ulike aktørene i bransjen med tanke på temperaturkontroll av fisk. Hovedutfordringen med avrenning ligger nok hos produsentene, der fisken generelt ...
    • Tilgjengelig utstyr for å hindre avrenning 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Petrich, Chris (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      I denne rapporten er tilgjengelige løsninger for å hindre avrenning oppsummert. Tette kasser fremstår som et alternativ som raskt kan implementeres hvis fisken er tilstrekkelig nedkjølt. Tette kasser må enten være laget ...
    • Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime 

      Rotabakk, Bjørn Tore; Stien, Lars Helge; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, ...
    • Utblødning og superkjøling av pre-rigor filetert oppdrettstorsk 

      Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie, Research report, 2011)
      Bakgrunnen for forsøket var å se på muligheten av å benytte seg av umiddelbar sløying og filetering på ubløgget fisk med etterfølgende spyling av fileten for å korte ned prosesseringstiden for torsk betraktelig uten at det ...
    • Økonomiske og miljømessige effekter av superkjøling av laks 

      Iversen, Audun; Ziegler, Friederike; Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Denne rapporten undersøker økonomiske og miljømessige effekter av superkjøling av laks. Effektene belyses gjennom eksempler på to viktige varestrømmer, laks til Europa med trailer og flyfraktet laks til Asia. Superkjøling ...
    • Økt holdbarhet på utvannet tørrfisk for innenlandsmarkedet 

      Herland, Hilde; Joensen, Sjurdur; Rotabakk, Bjørn Tore (Research report, 2014)
      Utvannet tørrfisk er et krevende produkt når det gjelder holdbarhet i kjølt tilstand. På grunn av høyt bakterieinnhold er det nødvendig å hemme eller drepe disse for å kunne oppnå en holdbarhet som gjør at produktene kan ...