• 1st year report; the Sunniva Project. Sustainable food production through quality optimized raw-material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products 

      Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Verheul, Michel; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Skipnes, Dagbjørn (Research report, 2015)
      The SUNNIVA project aims to increase the overall sustainability of vegetable processing by providing valorisation strategies to reduce waste and limiting environmental impact, while improving the nutritional properties of ...
    • Challenges related to processing and analysis of Norwegian seaweed, focusing on Sugar kelp and Winged kelp 

      Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Kelp is a new and exciting ingredient in the food industry, restaurants and in the kitchen that is receiving increasing attention, but some of the components in kelp are potentially unfortunate and should be considered ...
    • Næringsrik ferdigmat 

      Skipnes, Dagbjørn; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Rosnes, Jan Thomas (Research report, 2016)
      Det er gjennomført en sammenlikning av næringsinnhold i retten "Lys lapskaus" etter at denne er produsert på tre forskjellige måter; i) ved tradisjonell Autoklavering (A) hos Fjordkjøkken AS, ii) ved en ny og raskere ...
    • SUNNIVA - Final report 

      Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniszewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Verheul, Michel; Seljåsen, Randi; Skipnes, Dagbjørn (Nofima rapportserie;, Research report, 2018)
      The project “Sustainable food production through quality optimized raw-material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products” [SUNNIVA] aimed at the development ...
    • Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare 

      Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Tare er en ny og spennende ingrediens i matindustrien og på kjøkkenet som får økende oppmerksomhet, men noen av komponentene i tare er mulig uheldige og bør tas hensyn til ved tillaging av mat. I denne rapporten har vi ...