• Status, verdi og utfordringer for matproduksjon i Arktisk Norge – Rapport 2 "Arktis som en matproduserende region" 

      Nøstvold, Bjørg Helen; Kvalvik, Ingrid; Heide, Morten; Govaerts, Florent; Hansen, Kristin Beate; Dalmannsdottir, Sigridur; Halland, Hilde; Vøllestad, Åse; Ramstad, Susanne (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Målet med prosjektet er å vurdere potensialet for økt produksjon og verdiskaping av mat produsert i de arktiske delene av Norge. Funnene viser at endringene i klimaet potensielt kan øke både landbruks- og sjømatproduksjonen ...
    • Sterilkontroll av helkonserver 

      Rosnes, Jan Thomas (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
    • Stillehavsøsters som råstoff for bearbeidede produkter 

      Øines, Sigurd (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) er en relativt ny art langs kysten i Sør-Norge. Den utgjør en trussel for mange arter i strandsonen og den har et enormt spredningspotensiale. Miljødirektoratet har laget en handlingsplan ...
    • Stoff-flyt av næringsstoff og energi fra fôr i et landbasert settefiskanlegg 

      Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Stoff-flyten av næringsstoff og energi fra fôr ble målt over en periode på 88 dager et settefiskanlegg med resirkuleringsteknologi. Forsøket gikk over en periode fra innsett av fisk til en større leveranse, og inkluderer ...
    • Storskalauttesting av lagringssystem for levende mellomlagring av kongsnegl 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Hansen, Roy Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      I de områdene hvor det pågår kommersielt fiske av kongsnegl i Norge, ligger fangstfeltene langt fra mottak og prosesseringsanlegg på land. Mottaks- og prosesseringsanlegg må derfor basere seg på å motta kongsnegl som er ...
    • Struktur og kapasitet i pelagisk konsumsektor 

      Bendiksen, Bjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2002)
      Norsk konsumproduksjon av makrell, sild og lodde har det siste tiåret økt kraftig som følge av økt råstofftilgang og åpning av nye markeder for industriens produkter i Øst-Europa og i Japan. Samtidig har det blitt foretatt ...
    • Strukturelle endringer i fiskeindustrien. Drivkrefter og konsekvenser 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Isaksen, John Roald; Henriksen, Edgar; Nyrud, Thomas; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Dette prosjektet er en del av FHF-prosjektet "Fremtidige effekter av strukturering på sjø og land". En tidligere rapport omhandler strukturering i flåten, mens denne fokuserer på industrien. Vi har hatt fokus på hvordan ...
    • Strukturering i fiskeflåten - Drivkrefter og konsekvenser 

      Iversen, Audun; Isaksen, John Roald; Hermansen, Øystein; Henriksen, Edgar; Nyrud, Thomas; Dreyer, Bent (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Det synes åpenbart at struktureringen har stor betydning for kystsamfunnene, men samtidig finnes det lite dokumentert kunnskap om hvordan og hvor mye struktureringen faktisk påvirker de ulike samfunnene langs kysten. I ...
    • Styrt fettsyresammensetning i fôr for å forebygge utbrudd av viktige virussykdommer i laks 

      Hatlen, Bjarne; Jørgensen, Sven Martin; Timmerhaus, Gerrit; Krasnov, Aleksei; Bou, Marta; Ruyter, Bente; Evensen, Øystein (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Atlantisk laks ble etter fôring i 18 uker med 4 ulike dietter (A: Lav EPA/DHA kontroll, B: medium EPA, C: høy EPA, D: høy DHA) smittet med PRV (HSMB-virus) eller SAV3 (PD-virus). Fisken var ca 180 g ved smitte. HSMB-smittet ...
    • Styrt utetørking av tørrfisk 

      Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      I prosjektet er det testet ut tiltak som kan redusere temperaturen i tørrfisk når solen skinner på fisken, mens den henger på hjell. Temperaturen er logget i tørrfisk med tiltak og tørrfisk uten tiltak, og denne temperaturen ...
    • Subsidies to the Norwegian Fishing Industry: An Update 

      Isaksen, John Roald (Nofima rapportserie, Research report, 2000)
      This Report is an update of earlier Report No. 7/1998: “Governmental Transfers to the Norwegian Fishing Industry: 1977-1996”, which was the Norwegian contribution to the OECD’s Fishery Committee, answering their Questionnaire ...
    • Sulting av oppdrettstorsk 

      Esaiassen, Margrethe; Akse, Leif; Joensen, Sjurdur; Midling, Kjell Øyvind; Tobiassen, Torbjørn; Wilhelmsen, Kjetil; Aas, Kåre (Nofima rapportserie, Research report, 2006)
      I prosjektet er det undersøkt hvor lang sultetid som kreves for å tømme mage- og tarmsystemet i oppdrettstorsk for fôrrester, og hvordan fysiologiske faktorer som lengde, vekt, kondisjonsfaktor, levervekt og gonadevekst ...
    • Sulting og pre rigor filetering av loddetorsk. Effekt på filetspalting, drypptap og holdbarhet 

      Akse, Leif; Kristiansen, Frank; Tobiassen, Torbjørn; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      Råstoffet var ikke typisk ”loddetorsk” med hensyn til åteinnhold, kondisjonsfaktor og leverinnhold. Under 4 uker sulting gikk kondisjonsfaktoren (rund og sløyd) og leveprosenten ned. Produksjonsforsøkene med post-rigor ...
    • SUNNIVA - Final report 

      Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniszewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Verheul, Michel; Seljåsen, Randi; Skipnes, Dagbjørn (Nofima rapportserie;, Research report, 2018)
      The project “Sustainable food production through quality optimized raw-material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products” [SUNNIVA] aimed at the development ...
    • Superkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning Effekt på filetspalting, -utbytte og temperatur 

      Akse, Leif; Nordtvedt, Tom Ståle; Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2007)
      Spaltet og løs filet er det som i størst grad begrenser anvendelsen kjølt råstoff til ferske filetprodukter og det er fysisk belastning under filetering og skinning som ødelegger filetene. Hypotesen i forsøket var at riktig ...
    • Supply chain expectations for tool to calculate sustainability of white fish products at a batch level 

      de Boer, Imke; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter; Veldhuizen, Linda; Vidarsson, Jónas R.; Ziegler, Friederike (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      The aim of the EU project ‘Whitefish’ is to give the white fish sector the possibility to market their products with information regarding the sustainability impact of the batch to which each specific fish belongs. The ...
    • Sushi i Frankrike: Produkter og konsepter 

      Iversen, Audun; Nøstvold, Bjørg Helen (Research report, 2013)
      Dette er tredje delrapport om produkter og konsepter innen sushi. De to første omhandlet det norske og det tyske markedet for sushi. Dette notatet er basert på intervjuer med franske produsenter, distributører, restaurantkjeder ...
    • Sushi i Norge: Produkter og konsepter 

      Iversen, Audun; Ryeng, Agnete A (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Sushikonsumet har økt voldsomt de siste årene, både i Norge og i en rekke internasjonale markeder. Fra å være et ukjent, eksotisk og eksklusivt gourmetprodukt har sushi utviklet seg til et volumprodukt med stort salg av ...
    • Sushi i Tyskland: Produkter og konsepter 

      Ryeng, Agnete A; Iversen, Audun (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Sushikonsumet har økt voldsomt de siste årene, både i Norge og i en rekke internasjonale markeder. Fra å være et ukjent, eksotisk og eksklusivt gourmetprodukt har sushi utviklet seg til et volumprodukt med stort salg av ...
    • Sustainability and innovation in the Norwegian food system 

      Nykamp, Hilde; Gonera, Antje (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Sustainability is increasingly important to consumers, to firms and to governments. This report centers around the question of “How sustainability is driving innovation in the Norwegian food sector?”. We aim to clarify and ...