• Verdikjeder og kjøpskriterier i det sørafrikanske markedet for laks 

      Egeness, Finn-Arne; Heide, Morten; Honkanen, Pirjo; Sogn-Grundvåg, Geir (Research report, 2015)
      Denne rapporten beskriver sentrale verdikjeder for laks i Sør-Afrika og og analyserer kjøpskriterier og konkurranse for atlantisk oppdrettslaks i det sørafrikanske markedet. Rapporten baserer seg primært på analyse av ...
    • Markedsmuligheter og utfordringer for norsk klippfisk av torsk (bacalhau) i Luanda, Angola 

      Egeness, Finn-Arne; Pleym, Ingelinn Eskildsen (Research report, 2015)
      Angola er det største afrikanske markedet for klippfisk av torsk. Nærmere halvparten av konsumet av klippfisk av torsk skjer i forbindelse med julefeiringen. Analyser av intervjuer med supermarkedskjedene forteller at de ...
    • Histamine in fish: Liquid chromatographic determination with post-column derivatization and fluorescence detection 

      Hovde, Gunnhild; Wang-Andersen, Jarle; Asbjørnsen, Bente (Research report, 2015)
      Histamine is formed by microbial decarboxylation of histidine. Histidine is an essential amino acid which is present in all fish and especially in fish tissues of Scomberiscida and Scombridae families, for example mackerel, ...
    • Kostnadsdrivere i lakseoppdrett 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Andreassen, Otto; Brandvik, Ruth Kongsvik; Marthinussen, Anders; Nystøyl, Ragnar (Research report, 2015)
      Produksjonskostnadene i lakseoppdrett har økt betydelig de siste par årene. Dette kan få store implikasjoner for næringens konkurransekraft på sikt, og slik påvirke produksjon og verdiskaping i Norge. Tilgjengelige data ...
    • Hurtigmetode for måling av enzymaktivitet basert på viskositetsmålinger 

      Christensen, Line Bach; Skåra, Torstein (Research report, 2015)
    • Nye virkemidler for å sikre ressurskontroll og økonomisk redelighet. Rapport fra forprosjekt 

      Henriksen, Edgar; Opstad, Dag Eivind (Research report, 2015)
      Forprosjektet har hatt som formål å avgrense og planlegge et prosjekt for å forebygge ressurs- og økonomisk kriminalitet i fiskerinæringa. I løpet av prosjektperioden er fokus dreid til å utvikle et prosjekt for tverretatlig ...
    • Mørke flekker i laksefilet. Kunnskapsstatus og tiltak for å begrense omfanget 

      Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Kvellestad, Agnar Ståle; Koppang, Erling Olaf; Åsli, Magnus; Krasnov, Aleksei; Dessen, Jens-Erik; Moreno, Helena Maria; Valen, Elin Christine; Gannestad, Kjellrun Hoås; Gjerde, Bjarne; Taksdal, Torunn; Bæverfjord, Grete; Meng, Yuqiong; Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Borderias, A.J.; Moghadam, Hooman; Romarheim, Odd Helge; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2015)
      Forekomsten av mørke flekker i laksefilet har økt betraktelig senere årene. I dag har hver femte filet slike flekker som i hovedsak er opp til 3 cm i diameter og lokalisert til filetens bukområde. Store ryggflekker har ...
    • Holdbarhet på klippfisk. Alternativer til kassering av nedklasset klippfisk (AP4) 

      Lorentzen, Grete Elisabeth; Østli, Jens; Egeness, Finn-Arne (Research report, 2015)
      I prosjektet «Holdbarhet på klippfisk» er hovedmålet å studere holdbarhet på ferdig produsert klippfisk ved ulike temperaturbetingelser for deretter å komme frem til en anbefalt holdbarhet. Et av delmålene er å studere ...
    • Produksjonshygiene og holdbarhet av islagret pre-rigor laksefilet. Sluttrapport – FHF-prosjekt 900938 

      Langsrud, Solveig (Nofima rapportserie, Research report, 2015)
      Målet med prosjektet var å bygge opp et kunnskapsgrunnlag for å oppnå lenger og mer stabil holdbarhet på islagret laks. Mikrobiologisk vekst, senoriske endringer og forbrukeroppfatning av laksefilet som var tilsatt ulike ...
    • Identifisering av laks på individnivå: Forprosjekt 

      Helland, Synnøve (Research report, 2016)
      Identifisering av laks på individnivå, brukt blant annet i forskning og i avlsarbeid, benytter i dag PIT-tag. Dette er små merker som injiseres i bukhulen. I dette forprosjektet ble irisskanning testet opp mot PIT-tag som ...
    • Effekt av fôr på melaninflekker i laks infisert med både PRV og SAV 

      Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Jimenez, Raul; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2016)
      Resultatene fra prosjektet viste at fôring av laks med et magert, proteinrikt fôr halverte dødeligheten etter sykdomsutbrudd ved SAV3 og PRV koinfeksjon, økte «superior»-andelen med 12 % enheter og reduserte forekomsten ...
    • Bløgging og holdbarhet på torsk 

      Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Olsen, Stein Harris; Svalheim, Ragnhild Aven; Joensen, Sjurdur; Karlsen, Kine Mari; Skjelvareid, Martin Hansen; Stormo, Svein Kristian (Research report, 2016)
      Målsettingen med prosjektet var å undersøke henholdsvis: • Om stresset torsk får redusert koaguleringstid sammenlignet med ustresset torsk, og om dette kan påvirke graden av blodtømming. • Hvordan påvirker økt aktivitet/stress ...
    • Risk assessment of Bacillus coagulans used as "other substances". Opinion of the Panel on Biological Hazards of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety 

      Grahek-Ogden, Danica; Eckner, Karl Fredrich; Kapperud, Georg; Lassen, Jørgen Fr; Narvhus, Judith; Nesbakken, Truls; Robertson, Lucy; Rosnes, Jan Thomas; Skjerdal, Taran; Skjerve, Eystein; Vold, Line; Yazdankhah, Siamak Pour; Wasteson, Yngvild (VKM Report, Research report, 2016)
    • Evaluering av tiltak for å fremme bærekraftig sameksistens mellom fiskeri og havbruksnæring (ProCoEx) 

      Sæther, Bjørn-Steinar; Uglem, Ingebrigt; Karlsen, Ørjan; Gjelland, Karl Øystein; Meier, Sonnich; Midling, Kjell Ø.; Sanches-Jerez, Pablo; Toledo-Guedes, Kilian; Arechavala-Lopez, Pablo; Marhuenda Egea, Frutos C. (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Fiskeri- og havbruksnæringen har felles interesser i kystnære farvann, næringene må i størst mulig grad se nytten i å samarbeide om bruken av områdene uten urimelig forringelse av felles næringsgrunnlag. Økt tilstedeværelse ...
    • For mye av en god ting? Evaluering av forskrift om landings- og sluttseddel (landingsforskriften) trådt i kraft 1.1.2015 

      Svorken, Marianne; Sørdahl, Patrick Berg; Henriksen, Edgar (Research report, 2016)
      Nærings- og fiskeridepartementet fastsatte i mai 2014 en ny forskrift om landings- og sluttseddel (Landingsforskriften) som innebærer endrede krav til journalføring og til merking, lagring og adskillelse samt nye krav til ...
    • Ørretrogn til konsum 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Olsen, Stein Harris; Kalberg, Monica (Research report, 2016)
      Resultatene viser at den kjønnsmodne hunn regnbueørret får en visuell kvalitetsreduksjon spesielt i kjøttfarge og ytre kjennetegn. De biokjemiske analysene viser mindre eller ingen signifikante forskjeller i næringsverdi ...
    • Fjordlinjer. Faglig sluttrapport 

      Isaksen, John Roald (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Prosjektet har vært tredelt: Først gis en kort beskrivelse av fjordlinjenes historie og bakgrunn. Deretter drøftes fjordlinjenes iboende dilemma mellom bruk og vern – en kjent arealkonflikt langs kysten – og de formål de ...
    • Problemløsing og forebygging av Listeria i avdelinger som håndterer uemballerte, varmebehandlete kjøttprodukter 

      Langsrud, Solveig; Møretrø, Trond; Heir, Even (Research report, 2016)
    • Metoder for kvalitetsmåling på hel laks 

      Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Skjelvareid, Martin Hansen (Research report, 2016)
      I dette prosjektet er det gjennomført en skrivebordsstudie på aktuelle teknologier som kan anvendes for å måle kvalitet på hel laks. Kvalitetsparametere som er vektlagt i studiet er fettinnhold, fettfordeling, fettsammensetning, ...
    • Utvikling av et bærekraftsbarometer for norsk lakseoppdrett - Forprosjekt 

      Andreassen, Otto; Karlsen, Kine Mari; Robertsen, Roy; Solås, Ann-Magnhild (Research report, 2016)
      Det har vært lansert ønsker fra havbruksnæringen om å utvikle et årlig barometer eller en tilstandsrapportering, som gir en bredere og mer helhetlig forståelse av havbruksnæringens nasjonale bærekraftsutvikling og effekt ...