Browsing Nofima rapportserie by Issue Date
Now showing items 261-280 of 1072
-
Refusjon av CO2- og grunnavgift i fiskeflåten.Hvor stor betydning har ordningen – og for hvem?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Utredningen kartlegger effektene av å fjerne fiskeflåtens mineraloljeavgiftsrefusjon – en ordning innført i 1988. Vi viser innledningsvis at statistikk over drivstofforbruk i fiskeflåten er unøyaktig og mangelfull, og at ... -
Krisetider for saltfisk?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Norske produsenter av saltet torsk ble vinteren 2009 rammet av et kraftig prisfall på torsk og avsetningsproblemer i enkelte markeder. Spesielt tregt gikk salget av saltfisk av torsk til Portugal. Island ble spesielt hardt ... -
Hva menes med bærekraftig sjømat?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten er en del av et FHL/FHF finansiert prosjekt ”Etterspørselsforhold knyttet til bærekraft og miljø”. Det er i dag et mangfold av ulike eller overlappende begreper som stiller nye krav til produksjonen og ... -
Bred kartlegging av faktorer som påvirker teksturegenskaper i oppdrettslaks ved multivariat tilnærming
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Formålet med studien var å øke kunnskapen om forhold som påvirker teksturen i laksemuskel og å definere faktorer som kan bidra til bedre fasthet i filet. Fisken i forsøket var oppdrettslaks fra en omfattende fôringsstudie ... -
Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Målet var å dokumentere om pre-rigor prosesserte filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble ... -
Traceability of Soya Beans - Specifications for the information to be recorded in the soya bean farming, handling (elevator) and processing establishments and other links in the soya bean product distribution chain
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)There are increasing demands for detailed information on the nature and origin of food products. Traceability is becoming a legal and commercial necessity. This ‘ad hoc’ standard has been created as part of the EU project ... -
Det egner seg! Økonomiske effekter av selektivt lineagn
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Nofima Marked har testet om agn i poser (poseagn) ville gi bedre økonomi i fiske etter hyse med handengt line. Agnet skulle angivelig gi større fangstrater i hysefiske og større hyse. Poseagn, poseagn tilsatt rødåtepulver, ... -
Fangstbasert akvakultur. Tilvenning (weaning) av villtorsk til tørrfôr
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Fangstbasert akvakultur er stort på verdensbasis, og det arbeides med å utvikle denne næringen også for villfanget torsk i Norge. Man antar at næringen vil bidra positivt til tradisjonelt torskefiske, enten ved å forbedre ... -
Torsk fra merd: Pre-rigor produksjon av loins med skinn
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)I dette forsøket ble torsk fanget levende og lagret i merd hvor den ble fôret med hhv. lodde og kommersielt torskefôr i 3 måneder. Etter skånsom slakting og utblødning i 30 minutter, ble fisken sløyd og de biologiske data ... -
Fangst av kråkeboller ved bruk av ROV. Fullskala test av Seabed Harvester
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Grønn kråkebolle (Strongylocentrotus droebachiensis) er den norske kråkebollen som har størst kommersiell verdi, og gonaden er et svært ettertraktet sjømatprodukt. Det har vært forsøkt mange forskjellige redskaper for ... -
Helse- og miljørisikovurdering av genmodifisert bomullshybrid MON 88913 x MON 15985 fra Monsanto (EFSA/GMO/UK/2007/42)
(VKM Report, Research report, 2009) -
Skrei – forbrukeres oppmerksomhet, oppfatning og bruk
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Basert på Eksportutvalget for fisk sin lansering av en merkeordning for skrei, beskrevet i Storingsmelding nr. 19 (2004-05), ble det i mars 2009 gjort en undersøkelse av forbrukeres oppfatning av Skrei®. Et kortfattet ... -
Sporing i tørrfisknæringen
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Nye kommende krav fra EU kan stille tørrfiskprodusentene i Norge overfor nye utfordringer. Disse kravene går blant annet ut på at det skal lages et fangstsertifikat som dokumenterer opprinnelsen for hver forsendelse av ... -
Identification Schemes for Traceability Systems –Inspiration and experiences?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)This report gives a brief overview of available information on the use of identifications (ID’s) in traceability systems. The main points arising form this analysis are: • Standardisation (such as standards published by ... -
Nord-Norge 2040 – Vi kan forme vår framtid
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten omhandler fire viktige næringer i nord – marin, energi, reiseliv og kultur. Det presenteres to scenarier for hver av disse. Vi har da skissert et offensivt scenario der det tas grep for å fremme regional ... -
Harmonizing methods for food traceability process mapping and cost/benefit calculations related to implementation of electronic traceability systems
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)In recent years there has been increased focus on traceability in food supply chains. Process mapping for traceability in food supply chains is a way of describing where information which is necessary to maintain traceability ... -
Oppdrett av kråkeboller – veiledning for oppdretter
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten er kommet i stand etter et initiativ fra Kråkebolleprosjektet i Rogaland. Kråkebolleprosjektet i Rogaland ønsket at de undertegnede forfatterne skulle skrive en populærvitenskaplig rapport som tok for seg ...