• Pilot project for the short-time live storage of bluefin tuna — Trials onboard MS Vestbris 2023 

      Sistiaga, Manu; Pettersen, Hermann; Saltskår, Jostein; Breen, Michael; Humborstad, Odd Børre; Pena, Hector; Anders, Neil; Olsen, Stein Harris; Martinez-Peiro, Joaquin; Jensen, Tonje Kristin (Rapport fra havforskningen, Research report, 2023)
      Norway was historically a major bluefin tuna (BFT) harvesting country. However, fishing for this species has experienced low profitability. One potential solution is short-term live-storage so that the market can be supplied ...
    • Råstoffkvalitet torsk. Gruppert i kvalitetsklasser basert på fangstskader 

      Akse, Leif; Joensen, Sjurdur; Tobiassen, Torbjørn; Olsen, Stein Harris (Research report, 2013)
      Sjømatindustrien anser rødfarget muskel og filetspalting som de mest «kostbare» kvalitetsfeilene, fordi det begrenser valgmuligheten med hensyn til anvendelsen av råstoffet og fører til nedklassing av produktene. Det er ...
    • Salt content in herring – How the salt content in herring changes during capture and catch handling 

      Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      Brazil applies a threshold limit value for the amount of salt that is accepted in natural herring, namely 134 mg sodium per 100 g fillet. Compared with the salt content values found in the relevant literature, and the ...
    • Saltinnhold i sild – Hvordan saltinnholdet i sild endres under fangst og fangsthåndtering 

      Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
    • Sesong og kjønnsmodning – betydning på rogn og muskelkvalitet hos ørret 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Kalberg, Monica (Nofima rapportserie, Research report, 2017)
      Det er veletablerte markeder for rogn fra laks og ørret til konsum. Det er vekst i etterspørselen etter slik rogn, bl.a. som følge av "sushi- bølgen”. Størstedelen av forsyningene til dette markedet kommer fra villfanget ...
    • Slakting av oppdrettslaks på båt, direkte fra oppdrettsmerd 

      Midling, Kjell Øyvind; Mejdell, Cecilie; Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Aas-Hansen, Øyvind; Aas, Kåre; Harris, Stephen; Femsteinevik, Åsmund; Oppedal, Kurt (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      Hovedmålet med prosjektet var å teste avliving og bløgging på båt, direkte fra oppdrettsmerd, i nær full industriell skala og danne grunnlag for omlegging av all slakting ved Marine Harvest, region sør. Del 1 av dette ...
    • Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt 

      Olsen, Stein Harris; Nordtvedt, Tom Ståle; Tobiassen, Torbjørn; Joensen, Sjurdur; Nilsen, Heidi (Research report, 2016)
      Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det ...
    • Tidlig innfarging av regnbueørret – kvalitet på rogn og muskel 

      Olsen, Stein Harris; Siikavuopio, Sten Ivar; Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Hustad, Anette; Kalberg, Monica (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Den overordnede idéen for dette prosjektet er å øke verdiskapingen innen oppdrett av regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i Norge gjennom kombinert produksjon av matfisk og konsumrogn. Fra tidligere forsøk med ørret fra ...
    • Uttesting av vått mottak om bord på M.Tr Kongsfjord 

      Olsen, Stein Harris; Martinsen, Gustav (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      Havfisk AS ønsker å forbedre kvaliteten på trålfanget fisk, og satte i 2018 i gang med å designe og bygge ny tråler. Utgangspunktet var å holde fangsten levende om bord, for å kunne slakte ut fisken på en kontrollert måte. ...
    • Videreutvikling av VIS/NIR spektroskopi – Bestemmelse av kvalitet 

      Heia, Karsten; Stormo, Svein Kristian; Olsen, Stein Harris; Dissing, Bjørn; Johansen, Jørn-Owe; Aune, Tone Friis; Sivertsen, Agnar Holten (Research report, 2013)
    • Workshop om utblødning og kjøling av laks, med fokus på kvalitet 

      Tobiassen, Torbjørn; Nordtvedt, Tom Ståle; Olsen, Stein Harris; Akse, Leif (Research report, 2013)
      Flere slakterier har ytret ønske om at det må arbeides videre med utblødning og kjøling av laks i slakteprosessen. De kontaktet Nofima og SINTEF Energi om dette og en prosjektskisse ble utarbeidet og sendt til FHF. Tematisk ...
    • Ørretrogn til konsum 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Olsen, Stein Harris; Kalberg, Monica (Research report, 2016)
      Resultatene viser at den kjønnsmodne hunn regnbueørret får en visuell kvalitetsreduksjon spesielt i kjøttfarge og ytre kjennetegn. De biokjemiske analysene viser mindre eller ingen signifikante forskjeller i næringsverdi ...