Browsing Nofima rapportserie by Title
Now showing items 147-166 of 1072
-
Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Denne rapporten beskriver effektene av ulike produksjonsprotokoller (injeksjonssalting vs. tørrsalting) på retensjon av astaxanthin og fargeegenskaper i fileter med ulik rigor status (pre-rigor vs. post-rigor) ved starten ... -
Effekt av slaktestress, utblødningsgrad og rigor status ved saltetidspunkt på filetfarge, karotenoidinnhold, vitaminstatus og harskningsgrad i kaldrøykte laksefileter
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Prosjektet er en videreføring av de tidligere FHF-finansierte prosjektene som omhandler bruk av pre rigor råstoff til produksjon av kaldrøykt laksefilet. Det har ikke i de tidligere prosjektene blitt fokusert på hvordan ... -
Effekt av temperatur og kroppsstørrelse på fôrinntak og gonadevekst hos villfanget Drøbak-kråkebolle
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)Drøbak-kråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) produserer en gonade som er svært ettertraktet i det japanske og franske delikatessemarkedet. Det er i dag liten kunnskap om hvilken effekt temperatur og årstid har ... -
Effekt av temperatur på vekst, fôrinntak og vannbehov hos juvenile Drøbak-kråkeboller (Strongylocentrotus droebachiensis)
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Denne rapporten er den første systematiske undersøkelsen av temperaturens betydning på vekst, fôrinntak og fôrutnyttelse hos juvenil Drøbak-kråkebolle. Det ble satt opp et forsøk hvor kråkeboller med en størrelse fra 0,5 ... -
Effekt av ulike typer råstoffhåndtering på mucoso i tørrfisk
(Nofima rapportserie, Research report, 2007)Gjennom en større satsing på mucoso i tørrfisk har en av målsettingene vært å studere effekten av forskjellige typer råstoff håndtering på graden av mucoso. Mucoso er en kvalitetsfeil i tørrfisk der deler av fiskemuskelen ... -
Effekt av vanntemperatur på overlevelse, adferd og oksygenforbruk hos snøkrabbe (Chionoecetes opilio)
(Research report, 2016)Hovedmålet med dette prosjektet har vært å fremskaffe ny kunnskap om riktig temperaturbetingelser for transport og levendelagring av snøkrabbe. Våre undersøkelser viser at snøkrabbe krever lavere vanntemperaturer enn ... -
Effekter av antioksidanter på klippfisk fra sei
(Nofima rapportserie, Research report, 2006)Godt betalende europeiske markeder etterspør hovedsakelig klippfisk fra torsk fordi den har en lys farge. Klippfisknæringen ønsker derfor å bedre fargen på dagens seiprodukter for å få tilgang til disse markedene. Målet ... -
Effekter av individtetthet på overlevelse og gonadevekst hos villfanget Drøbak-kråkebolle (Strongylcentrotus droebachiensis) i landbasert oppdrett
(Research report, 2004)Drøbak-kråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) produserer en gonade som er svært ettertraktet i det japanske og franske delikatessemarkedet. Det finnes i dag ingen kommersielt tilgjengelige teknologi for landbasert ... -
Effekter av ozon i kjølt sjøvann. En utredning for bruk av ozon i fiskerinæringen
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)RSW (Refrigerated Sea Water) brukes som kjølemedium ved fangst av sild og makrell. Høyt innhold av bakterier og organisk materiale i vannet skaper både hygieniske og tekniske problemer i anleggene. Ozoneringsutstyr er ... -
Effekter av rettslig rammeverk i havbruksnæringen – regelverksforenklinger. Faglig sluttrapport
(Research report, 2016)FHF-prosjektet «Effekter av rettslig rammeverk i havbruksnæringen – regelverksforenklinger» har som mål å undersøke hvordan faglig kunnskap og politiske målsettinger har lagt grunnlag for beslutning om, utforming av og ... -
Eierendringer for havbrukskonsesjoner tildelt i 2009-runden
(Research report, 2014)Tildeling av rettigheter for fangst eller oppdrett er sentrale offentlig virkemiddel i sjømatnæringen. Ofte knyttes det ulike vilkår til slike tildelinger. Denne rapporten klargjør dagens eierskap for laksekonsesjoner fra ... -
Eksport av sjøfrossent råstoff og mulige omfordelingseffekter av kvotene
(Nofima rapportserie, Research report, 2006)På tross av økt marked og økt betalingsvilje for ferske produkter, regjeringens ferskfiskstrategi og gode marginer i bedriftene for fersk filet, øker leveransene av frossen fisk. Prisforskjellen mellom fersk og frossen ... -
Ekstra tilskudd med astaxanthin i fôret til regnbueørret før sluttmodningen - Kvalitet på rogn og muskel
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Den overordnede idéen for dette prosjektet er å øke verdiskapingen innen oppdrett av regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) gjennom kombinert produksjon av både matfisk og konsumrogn. Fra tidligere forsøk med ørret fra Svanøy ... -
El for alle, alle for el? En vurdering av mulig krav om null- eller lavutslippsfartøy i oppdrett
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Oppdraget handler om en eventuell innføring av krav om null- og lavutslippsfartøy i havbruksnæringen, mer spesifikt om «fartøy som betjener et begrenset geografisk område». Rapporten peker på både fordeler og ulemper ved ... -
El for alle, alle for el? En vurdering av mulig krav om null- eller lavutslippsfartøy i oppdrett
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Oppdraget handler om en eventuell innføring av krav om null- og lavutslippsfartøy i havbruksnæringen, mer spesifikt om «fartøy som betjener et begrenset geografisk område». Rapporten peker på både fordeler og ulemper ved ... -
Electrical stunning and killing of Atlantic salmon
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)Atlantic salmon (Salmo salar) at various size 226-1938 g were placed in electric dry stunning either tailor head- first and then exposed to 50 Hz, 240 V AC for 0.5 and thereafter 9.5 s of electricity. This to verify whether ... -
Electrical stunning and killing of lumpfish with commercial waterbath and dry stunners
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Lumpfish, ranging in size from 146-4200 g, were placed in an electric dry stunning unit head first and exposed to 50 Hz, 240 V AC for 0.5 or 1 s and thereafter 4.5 or 9 s of electricity, thus 5 and 10 s respectively. In ... -
Electrical Stunning of Edible Crabs
(Research report, 2013)In the project StunCrab, kindly supported by the Norwegian Research Council, SeaSide AS, Hitramat AS and Nofima has successfully developed and implemented electrical stunning of edible crab. The research has shown highest ... -
Elektrisk bedøving av rensefisk med strøm på slakteri
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Gjennom FHF prosjekt no. 901560 Gjenfangst, bedøvelse, avliving og etterbruk av rensefisk (CLEANCATCH) var målsettingen å utvikle egen elbedøver for rensefisk. Effekt av elektrisk bedøver for rognkjeks ble derfor vurdert ... -
Emosjoner og sjømat – Hvilke emosjonelle reaksjoner har unge voksne til sjømat?
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sjømatkonsumet avtar i Norge, spesielt hos de unge voksne. Tidligere forskning har vist at pris og sensoriske egenskaper er avgjørende for matvalg, inkludert sjømat. Forskning har også vist at faktorer som både tilgjengelighet ...