Nofima rapportserie
Recent Submissions
-
Nutritional value of Ethyl Ester oils in fish diets: A review on their potential impact on growth and health
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)The Norwegian Pelagic sector plays a significant role in producing pelagic fish products for human consumption, including concentrated marine omega-3 fatty acids (FA) used in dietary supplements. To fully utilize fish ... -
Kartlegging av konsekvenser ved bortfall av MSC-sertifikat – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Bortfallet av MSC-sertifisering for deler av fisket etter torsk og hyse, og hele fiskeriet etter NVG-sild, ga en unik mulighet til å studere betydningen av bærekraftssertifisering for norsk fiskerinæring. Resultatene viser ... -
Kongekrabbe og omsetningskrav – Ulike modeller for fordeling i den kvoteregulerte fangsten
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Nofima er av Nærings- og fiskeridepartementet bedt om å gjennomføre en evaluering av ulike alternative modeller for kvotefordeling i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe. Alle de foreslåtte modellene bygger på dagens ... -
Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon: Tilpasninger i klasseinndelingen for å øke utnyttelsen av norsk mathvete
(Research report, 2024)Denne fagrapporten beskriver hvordan vi kan få en mer markedstilpasset mathveteproduksjon som legger til rette for økt norskandel, med 90% som det langsiktige målet. Arbeidet er gjennomført sammen med etterspørselssiden i ... -
Vaksinering for forbedret immunitet og beskyttelse mot tenacibaculose hos atlantisk laks (ResisT)
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sårutvikling forårsaket av bakterielle infeksjoner på laks i sjø representerer et vedvarende problem for norsk lakseoppdrett. Sårutbrudd assosiert med Tenacibaculum finnmarkense (tenacibaculose) kjennetegnes ved sår på ... -
Leverandør til sjømatnæringen – En oversikt over norske leverandører til sjømatnæringen
(Nofima rapportserie;, Research report, 2024) -
Vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer. Praksis og utfordringer i forvaltningen av kystvannmiljø
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Det er en rekke sektorer og kilder som kan påvirke miljøtilstanden i kystvannforekomster i Norge. Vannforvaltning etter vannforskriften, basert på EUs vanndirektiv, har mål om å bidra til helhetlig beskyttelse av vannmiljø. ... -
AP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i ... -
Kunnskapskartlegging pigmentering i laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Gjennomgangen av data på filetfarge i norsk oppdrettslaks viser at det har vært en viss nedgang i farge, fra 2012 og frem til om lag 2021. Deretter har fargenivået økt noe. Variasjonen i filetfarge er blitt større, med ... -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle ... -
Pelagisk trål/Semipelagisk trål – friere redskapsvalg til levendefiske – kunnskap om redskapsbruk i sammenheng med kvalitet og effektivitet
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Semipelagisk tråling erfares som lite effektivt redskap for å fange torsk. Dette kan skyldes at med dørene og sveipene hevet noe opp fra havbunnen vil en ikke oppnå samme sveipeeffekt for å samle fisk like godt som ved ... -
Utvikling av tørrfôr for oppfôring av villfanget undermåls krabbe og krabbe med lav kjøttfylde
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 3: Genotypingsmetoder
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sporing av Listeria monocytogenes er en viktig del av lakseprodusenters kvalitetskontroll. Det er økende interesse i laksenæringen for metoder som kan gi mer informasjon enn bare et svar på om listeria er til stede i en ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Grønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om ... -
Utvikling i salg av plantebaserte produkter i Norge. Oppfølgingsrapport 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Evaluering av auksjonsplikten for fryst torsk og sei - Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten evaluerer prøveordningen med delvis auksjonsplikt for fryst sløyd og hodekappet (H/G) torsk og sei som ble igangsatt ved årsskiftet 2021/2022. Muligheten for å overta egen fangst ble også fjernet. Ordningen ... -
Mattrygghet
(Research report, 2016) -
Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Metoden «Fangstskadeindeks» for sensorisk kvalitetsvurdering og registrering av ulike skader som kan oppstå på torsk under fangst og håndtering av torsk er tidkrevende. Det vil være en fordel om slik kvalitetsvurdering kan ... -
Drift og videreutvikling av bærekraftportalen – Fase 2. Faglig sluttrapport FHF-prosjekt 901541
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dette er faglig sluttrapport fra prosjektet «Drift og videreutvikling av bærekraftportalen – Fase 2». Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), prosjekt 901541. Prosjektet ...