Rapporter: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 1075
-
Vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer. Praksis og utfordringer i forvaltningen av kystvannmiljø
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Det er en rekke sektorer og kilder som kan påvirke miljøtilstanden i kystvannforekomster i Norge. Vannforvaltning etter vannforskriften, basert på EUs vanndirektiv, har mål om å bidra til helhetlig beskyttelse av vannmiljø. ... -
Kunnskapskartlegging pigmentering i laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Gjennomgangen av data på filetfarge i norsk oppdrettslaks viser at det har vært en viss nedgang i farge, fra 2012 og frem til om lag 2021. Deretter har fargenivået økt noe. Variasjonen i filetfarge er blitt større, med ... -
AP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i ... -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle ... -
Pelagisk trål/Semipelagisk trål – friere redskapsvalg til levendefiske – kunnskap om redskapsbruk i sammenheng med kvalitet og effektivitet
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Semipelagisk tråling erfares som lite effektivt redskap for å fange torsk. Dette kan skyldes at med dørene og sveipene hevet noe opp fra havbunnen vil en ikke oppnå samme sveipeeffekt for å samle fisk like godt som ved ... -
Utvikling av tørrfôr for oppfôring av villfanget undermåls krabbe og krabbe med lav kjøttfylde
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 3: Genotypingsmetoder
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sporing av Listeria monocytogenes er en viktig del av lakseprodusenters kvalitetskontroll. Det er økende interesse i laksenæringen for metoder som kan gi mer informasjon enn bare et svar på om listeria er til stede i en ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Grønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om ... -
Utvikling i salg av plantebaserte produkter i Norge. Oppfølgingsrapport 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Evaluering av auksjonsplikten for fryst torsk og sei - Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten evaluerer prøveordningen med delvis auksjonsplikt for fryst sløyd og hodekappet (H/G) torsk og sei som ble igangsatt ved årsskiftet 2021/2022. Muligheten for å overta egen fangst ble også fjernet. Ordningen ... -
Mattrygghet
(Research report, 2016) -
Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Metoden «Fangstskadeindeks» for sensorisk kvalitetsvurdering og registrering av ulike skader som kan oppstå på torsk under fangst og håndtering av torsk er tidkrevende. Det vil være en fordel om slik kvalitetsvurdering kan ... -
Drift og videreutvikling av bærekraftportalen – Fase 2. Faglig sluttrapport FHF-prosjekt 901541
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dette er faglig sluttrapport fra prosjektet «Drift og videreutvikling av bærekraftportalen – Fase 2». Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), prosjekt 901541. Prosjektet ... -
Teknologi for automatisk sortering av tørrfisk
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Tørking av fisk ute på hjell er en tradisjonell og mye brukt metode for konservering av fisk. Kvaliteten på sluttproduktet blir i stor grad avhengig av værforhold under tørking og kvaliteten på råstoffet som henges. Når ... -
Guideline for harmonisation of measures and protocols related to consumer behaviour as an outcome. D4.4
(Research report, 2022) -
Skin detachment from salmon and rainbow trout
(NMBU Student Journal of Life Sciences, Research report, 2023)A survey aimed at relevant stakeholders highlighted loose skin as a quality concern since 2019. The issue is typically detected after storage, with indications of higher prevalence during late spring-summer in Southern-West ... -
Testing av rekeskallmel i torskefôr – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Policy tools for sustainable and healthy eating: Enabling a food transition in the Nordic countries
(Research report, 2024)This report delves into the gap between prevailing Nordic diets and the Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2023, emphasizing the necessity of implementing policy instruments designed to guide the food environment towards ... -
Emosjoner og sjømat – Hvilke emosjonelle reaksjoner har unge voksne til sjømat?
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sjømatkonsumet avtar i Norge, spesielt hos de unge voksne. Tidligere forskning har vist at pris og sensoriske egenskaper er avgjørende for matvalg, inkludert sjømat. Forskning har også vist at faktorer som både tilgjengelighet ...