Browsing Nofima by Title
Now showing items 1461-1480 of 2492
-
Microbiota formed on attached stainless steel coupons correlates with the natural biofilm of the sink surface in domestic kitchens
(Peer reviewed; Journal article, 2015)Stainless steel coupons are frequently used in biofilm studies in the laboratory, as this material is commonly used in the food industry. The coupons are attached to different surfaces to create a “natural” biofilm to be ... -
microclass: An R-package for 16S taxonomy classification
(Peer reviewed; Journal article, 2017)Background Taxonomic classification based on the 16S rRNA gene sequence is important for the profiling of microbial communities. In addition to giving the best possible accuracy, it is also important to quantify uncertainties ... -
Microdochium majus and other fungal pathogens associated with reduced gluten quality in wheat grain
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The bread-making quality of wheat depends on the viscoelastic properties of the dough in which gluten proteins play an important role. The quality of gluten proteins is influenced by the genetics of the different wheat ... -
micropan: An R-package for microbial pan-genomics
(Journal article, 2015) -
Microtiter plate cultivation of oleaginous fungi and monitoring of lipogenesis by high-throughput FTIR spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Microtiter plate cultivation of oleaginous fungi and monitoring of lipogenesis by high-throughput FTIR spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2017)Background Oleaginous fungi can accumulate lipids by utilizing a wide range of waste substrates. They are an important source for the industrial production of omega-6 polyunsaturated fatty acids (gamma-linolenic and ... -
Mikroalger i fôr, ny løsning for å redusere lusepåslag på laks – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)I dette prosjektet har vi testet ut en hypotese om at ved å erstatte vegetabilske oljer i fôr til oppdrettslaks med marine oljer, vil man kunne redusere lusepåslag hos laks. Vi har fôret laks med fire ulike fôr, der ... -
Mikrobiologi og produksjonshygiene i fiskemelindustrien
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Rapporten gir en grunnleggende innføring i mikroorganismenes systematiske inndeling, reproduksjon og forhold til miljøfaktorer som temperatur, fuktighet og næringstilgang. De mest aktuelle patogene bakterier som kan forekomme ... -
Mikrobiologisk kvalitet på rogn av hvitfisk – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Norsk hvitfiskindustri har lange tradisjoner med å konservere rogn. Eksempler på konserveringsmetoder er salting, sukker-salting, frysing, og varmebehandling. Rogn fra torsk og sei er en viktig ingrediens i kaviar, mens ... -
Mikroflora i oppdrettstorsk
(Research report, 2004)I prosjektet ”Lett konservering av produkter fra nye oppdrettsarter ” ble det utført et forsøk hvor mikrofloraen ble undersøkt mhp spesifikke patogener og kvalitetsforringere. Det ble avdekket at sulfidproduserende bakterier ... -
Mild processing of seafood—A review
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Recent years have shown a tremendous increase in consumer demands for healthy, natural, high-quality convenience foods, especially within the fish and seafood sector. Traditional processing technologies such as drying or ... -
Miljø og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk i merd
(Nofima rapportserie, Research report, 2022) -
Miljøkonsekvensanalyse: Integrert havbruk i Norge. September 2017
(Research report, 2017) -
Miljømerking av fisk og norsk fangstmønster
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Utredningen kartlegger hvordan fangstreguleringer og fangstadferd samsvarer med kriterier for miljøgodkjenninger av villfanget fisk. I studiet er de tre miljømerkene for villfanget fisk Marine Stewartchip Council, KRAV og ...