Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Haugen, John-Erik"
Now showing items 1-20 of 28
-
Applying genetic technologies to combat infectious diseases in aquaculture
Robinson, Nicholas Andrew; Robledo, Diego; Sveen, Lene; Daniels, Rose Ruiz; Krasnov, Aleksei; Coates, Andrew; Jin, Ye Hwa; Barrett, Luke T.; Lillehammer, Marie; Kettunen, Anne Helena; Phillips, Ben L.; Dempster, Tim; Doeschl-Wilson, Andrea; Samsing, Francisca; Difford, Gareth Frank; Salisbury, Sarah; Gjerde, Bjarne; Haugen, John-Erik; Burgerhout, Erik; Dagnachew, Binyam Sime; Kurian, Dominic; Fast, Mark D.; Rye, Morten; Salazar, Marcela; Bron, James E.; Monaghan, Sean J.; Jacq, Celeste; Birkett, Mike; Browman, Howard I.; Skiftesvik, Anne Berit; Fields, David M.; Selander, Erik; Bui, Samantha; Sonesson, Anna Kristina; Skugor, Stanko; Østbye, Tone-Kari K; Houston, Ross D. (Peer reviewed; Journal article, 2022)Disease and parasitism cause major welfare, environmental and economic concerns for global aquaculture. In this review, we examine the status and potential of technologies that exploit genetic variation in host resistance ... -
Biodegradable Active Packaging as an Alternative to Conventional Packaging: A Case Study with Chicken Fillets
Sarfraz, Jawad; Hansen, Anlaug Ådland; Haugen, John-Erik; Le, Trung-Anh; Nilsen, Jorunn; Skaret, Josefine; Huynh, Tan Phat; Pettersen, Marit Kvalvåg (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Bleking og vinterisering av råolje fra makrell restråstoff
Haugen, John-Erik; Thoresen, Lars; Meisland, Ane; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2019)Syv kommersielle blekejordstyper fra tre leverandører er blitt screenet for effektivitet under bleking av råolje fra makrell restråstoff mht. reduksjon av farge, oksidasjonsnivå (PV, AV) og flyktige sekundære oksidasjons ... -
Chicken fillets subjected to UV-C and pulsed UV light: Reduction of pathogenic and spoilage bacteria, and changes in sensory quality
McLeod, Anette; Liland, Kristian Hovde; Haugen, John-Erik; Sørheim, Oddvin; Myhrer, Kristine S.; Holck, Askild Lorentz (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
CO2 packaging increases shelf life through reduction of off-odor production by CO2 tolerant bacteria in addition to growth inhibition of the spoilage bacteriota
Hansen, Anlaug Ådland; Langsrud, Solveig; Carlehög, Mats; Haugen, John-Erik; Moen, Birgitte (Peer reviewed; Journal article, 2022)Optimized packaging conditions to improve the shelf life of chicken fillets is important to prevent food spoilage and food waste. Anaerobic packaging with CO2 or by vacuum packaging is commonly used to increase the shelf ... -
Consumer acceptance of minced meat patties from boars in four European countries
Aluwe, M.; Aaslyng, M.; Backus, G.; Bonneau, M.; Chevillon, P.; Haugen, John-Erik; Meier-Dinkel, L.; Mörlein, D.; Oliver, M.A.; Snoek, H.M.; Tuyttens, F.A.M.; Font-i-Furnols, M. (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Controlled Release of Volatile Antimicrobial Compounds from Mesoporous Silica Nanocarriers for Active Food Packaging Applications
Gulin-Sarfraz, Tina; Kalantzopoulos, Georgios; Haugen, John-Erik; Axelsson, Lars Torsten; Kolstad, Hilde Raanaas; Sarfraz, Jawad (Peer reviewed; Journal article, 2022)Essential oils and their active components have been extensively reported in the literature for their efficient antimicrobial, antioxidant and antifungal properties. However, the sensitivity of these volatile compounds ... -
Feasibility of on/at Line Methods to Determine Boar Taint and Boar Taint Compounds: An Overview
Font-i-Furnols, Maria; Martin-Bernal, Raul; Aluvé, Marijke; Bonneau, Michel; Haugen, John-Erik; Mörlein, Daniel; Mörlein, Johanna; Panella-Riera, Nuria; Škrlep, Martin (Peer reviewed; Journal article, 2020)Classification of carcasses at the slaughter line allows an optimisation of its processing and differentiated payment to producers. Boar taint is a quality characteristic that is evaluated in some slaughter plants. This ... -
Foredling av råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt for humant konsum – Faglig sluttrapport
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Prosjektet har hatt som hovedmål å utvikle en raffineringsprosess for råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt til humant konsum. Studerte prosesstrinn omfatter bleking, vinterisering og deodorisering samt ... -
Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus
Øvrum Gaarder, Mari; Aspevik, Tone; Vang, Birthe; Berget, Ingunn; Haugen, John-Erik; Pedersen, Mads Erling; Axelsson, Lars; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus. Faglig delrapport (AP3 og AP4)
Øvrum Gaarder, Mari; Aspevik, Tone; Vang, Birthe; Kleiberg, Gro haugvaldstad; Berget, Ingunn; Axelsson, Lars; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Hovedmålet i Fiskesausprosjektet er å kartlegge egnethet av ulikt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus. Prosjektet skal kartlegge hvilke faktorer som har betydning for kvaliteten på fermentert fiskesaus ... -
Kartlegging av restråstoff fra jordbruket
Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan (Nofima rapportserie, Research report, 2016)Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, ... -
Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Konvensjonell og ny prosessteknologi for raffinering av marine oljer er blitt kartlagt ved gjennomgang av tilgjengelig litteratur og patenter og vurdert for mulig anvendelse til raffinering av råolje fra makrell restråstoff. ... -
Komponenter i råolje fra makrell restråstoff som bidrar til lukt og smak
Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Det er analysert flyktige forbindelser i råolje fra makrell restråstoff for å påvise komponenter som kan bidra til lukt og smak i råoljen. De fleste av de påviste stoffene, bortsett fra noen av hydrokarbonene, er luktaktive ... -
Nutritional value of Ethyl Ester oils in fish diets: A review on their potential impact on growth and health
Lutfi Royo, Esmail; Noor, Alina; Nilsson, Astrid; Haugen, John-Erik; Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Østbye, Tone-Kari K; Ruyter, Bente Synnøve (Nofima rapportserie, Research report, 2024)The Norwegian Pelagic sector plays a significant role in producing pelagic fish products for human consumption, including concentrated marine omega-3 fatty acids (FA) used in dietary supplements. To fully utilize fish ... -
Oksidasjonsstabilitet av raffinert makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført et akselerert lagringsforsøk etter tilsetting av to kommersielle naturlige antioksidanter, rosmarin- ekstrakt og mixed tokoferol, i raffinert makrellolje fra restråstoff. Det er benyttet to nivå av ... -
Oxidized Dietary Oil, High in Omega-3 and Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids, Induces Antioxidant Responses in a Human Intestinal HT29 Cell Line
Østbye, Tone-Kari K; Haugen, John-Erik; Wetterhus, Elin Merete; Bergum, Silje; Nilsson, Astrid (Peer reviewed; Journal article, 2022)When oxidized, dietary oils generate products which have the potential to cause adverse effects on human health. The objective of the study was to investigate whether lipid oxidation products in an oxidized dietary oil can ... -
Pilotskala raffinering av makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført pilotskala raffineringsforsøk på råolje fra makrell restråstoff basert på betingelser utviklet i labskala som omfatter bleking og deodorisering. Bleking av makrell råoljen ga en olje med fargetall 1,0, ... -
Protein enrichment of wheat bread with the marine green microalgae Tetraselmis chuii – Impact on dough rheology and bread quality
Waqas, Muhammad; Ballance, Simon; Uhlen, Anne Kjersti; Kousoulaki, Aikaterina; Haugen, John-Erik; Rieder, Anne (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Quality parameters and storage stability of the Norwegian red sea cucumber (Parastichopus tremulus)
Vu, Dat Trong; Tsoukalas, Dionysios; Jakobsen, Anita Nordeng; Falch, Eva; Haugen, John-Erik; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2025)Quality parameters and storage stability were evaluated through biochemical, textural, and microbial analyses of the Norwegian red sea cucumber Parastichopus tremulus at two different storage temperatures (0 °C and 4 °C) ...