NOFIMA vitenarkiv: Nye registreringer
Viser treff 1-20 av 2535
-
Mucosal organs exhibit distinct response signatures to hydrogen sulphide in Atlantic salmon (Salmo salar)
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Hydrogen sulphide (H2S) is considered an immunotoxicant, and its presence in the water can influence the mucosal barrier functions of fish. However, there is a significant knowledge gap on how fish mucosa responds to low ... -
Vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer. Praksis og utfordringer i forvaltningen av kystvannmiljø
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Det er en rekke sektorer og kilder som kan påvirke miljøtilstanden i kystvannforekomster i Norge. Vannforvaltning etter vannforskriften, basert på EUs vanndirektiv, har mål om å bidra til helhetlig beskyttelse av vannmiljø. ... -
Generation, Characterisation and Identification of Bioactive Peptides from Mesopelagic Fish Protein Hydrolysates Using In Silico and In Vitro Approaches
(Peer reviewed; Journal article, 2024)This study generated bioactive hydrolysates using the enzyme Alcalase and autolysis from mesopelagic fish, including Maurolicus muelleri and Benthosema glaciale. Generated hydrolysates were investigated for their bioactivities ... -
Kunnskapskartlegging pigmentering i laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Gjennomgangen av data på filetfarge i norsk oppdrettslaks viser at det har vært en viss nedgang i farge, fra 2012 og frem til om lag 2021. Deretter har fargenivået økt noe. Variasjonen i filetfarge er blitt større, med ... -
Histological Hyperspectral Glioblastoma Dataset (HistologyHSI-GB)
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Hyperspectral (HS) imaging (HSI) technology combines the main features of two existing technologies: imaging and spectroscopy. This allows to analyse simultaneously the morphological and chemical attributes of the objects ... -
AP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i ... -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle ... -
Co‑creating coastal sustainability goals and indicators
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Indicators can be powerful tools to measure progress towards achieving societal goals, and many indicators have been developed for sustainability goals nationally and internationally. When indicators are developed solely ... -
Pelagisk trål/Semipelagisk trål – friere redskapsvalg til levendefiske – kunnskap om redskapsbruk i sammenheng med kvalitet og effektivitet
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Semipelagisk tråling erfares som lite effektivt redskap for å fange torsk. Dette kan skyldes at med dørene og sveipene hevet noe opp fra havbunnen vil en ikke oppnå samme sveipeeffekt for å samle fisk like godt som ved ... -
The quality of frozen–thawed Atlantic salmon (Salmo salar L.) fillets as affected by sub-chilling before freezing
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Background To maintain the quality of frozen Atlantic salmon after thawing and highlight the potential for moving from air fright to boat for long-distance export, a study was designed to investigate the effects of ... -
Zinc nutrition at first feeding imprints a programming effect on growth and hepatic lipid metabolism in juvenile rainbow trout
(Peer reviewed; Journal article, 2024) -
Processing of sugar kelp: Effects on mass balance, nutrient composition, and color
(Journal article; Peer reviewed, 2024) -
Utvikling av tørrfôr for oppfôring av villfanget undermåls krabbe og krabbe med lav kjøttfylde
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 3: Genotypingsmetoder
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sporing av Listeria monocytogenes er en viktig del av lakseprodusenters kvalitetskontroll. Det er økende interesse i laksenæringen for metoder som kan gi mer informasjon enn bare et svar på om listeria er til stede i en ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Grønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om ... -
Industry-specific impacts of global drivers in the European Arctic
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Natural resource-based industries in the European Arctic operate in an increasingly competitive and globalized Arctic. Knowledge of key drivers and their industrial impacts provide industries, companies, communities, and ... -
Utvikling i salg av plantebaserte produkter i Norge. Oppfølgingsrapport 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Understanding morphological rib abnormalities in Atlantic salmon
(Peer reviewed; Journal article, 2024) -
Evaluering av auksjonsplikten for fryst torsk og sei - Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten evaluerer prøveordningen med delvis auksjonsplikt for fryst sløyd og hodekappet (H/G) torsk og sei som ble igangsatt ved årsskiftet 2021/2022. Muligheten for å overta egen fangst ble også fjernet. Ordningen ... -
Geopolitical tensions framing different industries in the European Arctic: aquaculture, forestry, mining, and tourism in question
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Russia’s full-scale war on Ukraine in early 2022 has brought geopolitics, particularly classical geopolitics, back into the political and economic discussions and decision-making. Discursive, as well as real-world change, ...