Browsing Nofima by Title
Now showing items 147-166 of 2529
-
Auction versus direct sale: the effect of buyers and sellers on prices
(Journal article; Peer reviewed, 2021)This study examines the question of selling agricultural commodities by auction or directly. Hedonic price analysis using transaction data from the sale of frozen cod in Norway shows that buyer–seller matches explain 32.4 ... -
Auction versus direct sale: the effect of buyers and sellers on prices
(Peer reviewed; Journal article, 2021)This study examines the question of selling agricultural commodities by auction or directly. Hedonic price analysis using transaction data from the sale of frozen cod in Norway shows that buyer–seller matches explain 32.4 ... -
Auksjon eller kontrakt? Råfisklagets omsetning av fryst hvitfisk
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Denne rapporten presenterer resultater fra analyse av Råfisklagets omsetning av ombordfryst torsk, hyse og sei for perioden 2009–2017. Resultatene viser at omsetning gjennom auksjon går ned og at salg på kontrakt øker. I ... -
Automatic control of fat content in multiple batches of meat trimmings by process analytical technology
(Journal article, 2016) -
Automatic quality control of internal defects in cod - results from hyperspectral, ultrasound and X-ray imaging
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Three different technologies were evaluated for the detection of embedded defects in cod fillets: ultrasound, x-ray imaging and the interactance acquisition mode of hyperspectral imaging. Previous studies had demonstrated ... -
Automatic quantification of gaping in fish fillets using 3D imaging – preliminary results for haddock fillets – Final report
(Nofima rapportserie, Research report, 2018) -
Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)Hovedfokus i dette arbeidet har vært differensiering av laksefilet basert på objektiv instrumentell måling av kvalitetsparametere. Farge og fargeutvikling er viktige kvalitetsparametere for differensiering, og i dette ... -
Automatisk telling, måling og veiing av levende torsk – vurdering av teknologi for godkjenning ved kjøp og salg
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)AquaScan, en teknologi utviklet for telling og veiing av oppdrettsfisk, er testet i forbindelse med leveranse av levende villfanget torsk og på jevnstor oppdrettet torsk. Det er utført 24 tester på villfanget og oppdrettet ... -
Availability and usefulness of economic data on the effects of aquaculture: a North Atlantic comparative assessment
(Peer reviewed; Journal article, 2020)This paper focuses on the availability of economic indicators and metrics to assess effects of marine aquaculture production in the North Atlantic area (the EU, Norway, Canada and USA), including also social and environmental ... -
Average molecular weight, degree of hydrolysis and dry-film FTIR fingerprint of milk protein hydrolysates: Intercorrelation and application in process monitoring.
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy was applied to predict the degree of hydrolysis (DH%) and weight-average molecular weight (Mw) in milk protein hydrolysates. Both DH% and Mw are important quality parameters ... -
Avlusing av laksefisk med Optilice: Effekt på avlusing og fiskevelferd
(Nofima rapportserie;, Research report, 2016)Optilice er et konsept hvor laksefisk (Salmo salar og Oncorhynchus mykiss) avluses ved bruk av oppvarmet sjøvann. Prinsippet består av 2 skovlhjul som drar fisk gjennom et vannbad, slik at hver fisk får lik behandling både ... -
Bacalao – en fokusgruppestudie i Spania
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Nofima Marked og Sintef fiskeri og havbruk har på oppdrag fra Bacalaoforum gjennomført en fokusgruppestudie i Spania. Oppdraget er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Formålet med studien var å ... -
Bacillus thuringiensis CbpA is a collagen binding cell surface protein under c-di-GMP control
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Bacterial levels and diversity in kitchen sponges and dishwashing brushes used by consumers
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Aims: The purpose of the work was to investigate bacterial levels and diversity as well as survival of Salmonella in used dish washing sponges and brushes and identify consumer practices that can potentially explain bacterial ... -
Bacteriophage origin of some minimal ATP-dependent DNA ligases: a new structure from Burkholderia pseudomallei with striking similarity to Chlorella virus ligase
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)Mikroorganismer antas å påvirke utviklingen av lukt og smak i tørrfisk, men det er lite er kjent om hvilke organismer som dominerer under tørkeprosessen. Samtidig er mikrobielle forhold er også antatt å være essensielle ... -
Bareboat charter mellom norske og russiske aktører i fiskerisektoren
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)