Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Stormo, Svein Kristian"
-
Alternativ produksjon av matjessild. Del 2: NVG sild
Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Forsøk med lab-skala produksjon av lettsaltede matjestype-produkter fra Norsk Vårgytende (NVG) sild ble gjennomført i Lødingen og Senjahopen, i henholdsvis september og oktober juni 2013. I tillegg til å modne sild på ... -
Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities in Extracts from Minke Whale (Balaenoptera acutorostrata) Blubber
Walquist, Mari; Stormo, Svein Kristian; Jensen, Ida-Johanne; Østerud, Bjarne; Eilertsen, Karl-Erik (Peer reviewed; Journal article, 2017)Intake of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids (LC-n3-PUFA) is commonly recognized to reduce cardiovascular disease (CVD). In previous studies, cold-pressed whale oil (CWO) and cod liver oil (CLO) were given as ... -
Bedøvelse ved ultra-lav temperatur – Faglig sluttrapport
Stormo, Svein Kristian; Hustad, Anette; Tobiassen, Torbjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2022)Hensikten med dette prosjektet var å teste og evaluere om ultra-kald temperatur (underkjølt saltlake) kan være en egnet metode for å bedøve fisk i forkant av slakting. I lakseindustrien brukes det i dag el-bedøving eller ... -
Bløgging og holdbarhet på torsk
Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Olsen, Stein Harris; Svalheim, Ragnhild Aven; Joensen, Sjurdur; Karlsen, Kine Mari; Skjelvareid, Martin Hansen; Stormo, Svein Kristian (Research report, 2016)Målsettingen med prosjektet var å undersøke henholdsvis: • Om stresset torsk får redusert koaguleringstid sammenlignet med ustresset torsk, og om dette kan påvirke graden av blodtømming. • Hvordan påvirker økt aktivitet/stress ... -
Bærekraftig etterbruk av rensefisk – Faglig sluttrapport AP3
Voldnes, Gøril; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Heide, Morten; Hermansen, Øystein; Hogrenning, Egil; Kvalvik, Ingrid; Nikitina, Ekaterina; Stormo, Svein Kristian (Nofima rapportserie;, Research report, 2021)I dette prosjektet har vi forsket på muligheter og utfordringer knyttet til etterbruk av rensefisk som har hatt deler av sin livssyklus i merdene sammen med laksen for å spise lus. Vi har hatt en tverrfaglig tilnærming, ... -
Cold-pressed minke whale oil reduces circulating LDL/VLDL-cholesterol, lipid oxidation and atherogenesis in apolipoprotein E-deficient mice fed a Western-type diet for 13 weeks
Walquist, Mari; Stormo, Svein Kristian; Østerud, Bjarne; Elvevoll, Edel Oddny; Eilertsen, Karl-Erik (Peer reviewed; Journal article, 2018)Long-chain n3-polyunsaturated fatty acids (LC n3-PUFA) are well known for their anti-inflammatory activity and their impact on cardiovascular disease. Cold-pressed whale oil (CWO) has half the amount of LC n3-PUFA compared ... -
Detection of blood in fish muscle by constrained spectral unmixing of hyperspectral images
Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten; Olsen, Stein Harris; Stormo, Svein Kristian (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Diffusion tensor imaging for spatially-resolved characterization of muscle fiber structure in seafood
Anderssen, Kathryn Elizabeth; Kranz, Mathias; Syed, Shaheen; Stormo, Svein Kristian (Peer reviewed; Journal article, 2022)The fiber structure of tissue in meat and seafood has a significant impact on their perceived quality. However, quantifiable description of muscle structure is challenging. We investigate diffusion tensor imaging (DTI) ... -
Diffusion tensor imaging for spatially-resolved characterization of muscle fiber structure in seafood
Anderssen, Kathryn Elizabeth; Kranz, Mathias; Syed, Shaheen; Stormo, Svein Kristian (Peer reviewed; Journal article, 2022)The fiber structure of tissue in meat and seafood has a significant impact on their perceived quality. However, quantifiable description of muscle structure is challenging. We investigate diffusion tensor imaging (DTI) ... -
Gjenfangst, bedøvelse, avliving og etterbruk av rensefisk (CleanCatch). Sluttrapport FHF-prosjekt 901560
Foss, Atle; Bjelland, Reidun Marie; Skiftesvik, Anne Berit; Voldnes, Gøril; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Heide, Morten; Hermansen, Øystein; Hogrenning, Egil; Kvalvik, Ingrid; Nikitina, Ekaterina; Stormo, Svein Kristian; Roth, Bjørn (Akvaplan-niva rapport, Research report, 2021)Denne rapporten tar for seg utfordringer knyttet til temaene gjenfangst, avlivning og etterbruk av rensefisk som har hatt deler av sin livssyklus i merdene sammen med laksefisk for å spise lus. Gjenfangst av rensefisk er ... -
How to limit cook loss when preparing cod (Gadus morhua): The constraints of temperature and time
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Kvalitetsavvik sildefilet. Spektroskopisk karakterisering av blodinnhold
Heia, Karsten; Dissing, Bjørn; Stormo, Svein Kristian; Olsen, Stein Harris (Research report, 2013)Gjennom spektrofotometriske målinger av hemoglobin i fiskemuskel og avbildende spektroskopi er tre ulike grupper med flekket sild studert for å avdekke hvordan pumpetrykk påvirker mengde restblod i silden. Effekten på ... -
Lakefrysing av sjømat
Stormo, Svein Kristian; Martinsen, Gustav; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Tobiassen, Torbjørn (Nofima rapportserie, Research report, 2021)I dette prosjektet er lakefrysing testet som mulig metode for å fryse inn hyse. Hyse som råstoff er vanskelig å prosessere på grunn av svinn under produksjon og spalting av muskulatur. Frysing forsterker ofte disse ... -
Liquid loss in thawed cod—Deconvoluting the effects of freezing-rate, freezing cycles, frozen storage time, and thawing-rate through a full factorial design
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2021)Fish is a highly perishable product and freezing is the obvious way to increase shelf life. The freezing process involves the initial freezing, a frozen storage period and thawing—all of which influence the quality of the ... -
Non-invasive assessment of packaged cod freeze-thaw history by hyperspectral imaging
Washburn, Kathryn Elisabeth; Stormo, Svein Kristian; Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Optimalisering av radiofrekvens (RF) – temperering og tining av hvitfisk. Faglig sluttrapport
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Anderssen, Kathryn Elizabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2020)I de senere år har RF (radiofrekvens) tining blitt tilgjengelig kommersielt og blant annet brukt på farseprodukter i Norge. Hovedmålet med dette prosjektet var å dokumentere og optimalisere RF-behandling og påfølgende ... -
Predicting liquid loss of frozen and thawed cod from hyperspectral imaging
Anderssen, Kathryn Elizabeth; Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Prosessering av sjømat – Endring i næringsinnhold, biotilgjengelighet og helseeffekter
Larsen, Rune; Stormo, Svein Kristian; Eilertsen, Karl-Erik; Mæhre, Hanne K; Jensen, Ida-Johanne; Østerud, Bjarne; Elvevoll, Edel Oddny (Nofima rapportserie, Research report, 2010)Rapporten oppsummerer hvordan prosessering kan påvirke innholdet av næringsstoffer i sjømat, samt hvordan biotilgjengeligheten til ulike stoffer kan endres som følge av prosessbetingelsene. I tillegg er det kort redegjort ... -
Quantification and mapping of tissue damage from freezing in cod by magnetic resonance imaging
Anderssen, Kathryn Elizabeth; Syed, Shaheen; Stormo, Svein Kristian (Peer reviewed; Journal article, 2021)Freezing of fish is an important processing method that can extend the shelf life of the product but can also lead to significant damage to the tissue if performed incorrectly. In order to thoroughly evaluate different ... -
Uttesting av nytt kunstig agn til teine- og linefiske etter torsk
Siikavuopio, Sten Ivar; Martinsen, Gustav; Stormo, Svein Kristian (Research report, 2016)Målet med prosjektet var å teste ut snøkrabbe- og rekeskall som egnethet til agn i fiske etter torsk. Kunstig lineagn basert på rekeskall hadde en signifikant lavere fangstrate enn naturlig sild. Forsøkene med torsketeiner ...