Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Mørkøre, Turid"
Now showing items 1-20 of 31
-
Betydning av genetisk bakgrunn og ulike nivå av omega-3-fettsyrer i fôr i tidlig livsfaser for fiskehelse, fettsyresammensetning og muskelkvalitet ved slaktestørrelse FHF-prosjekt 900770 – delrapport 2
Berge, Gerd Marit; Østbye, Tone-Kari K; Kjær, Marte Avranden; Sonesson, Anna Kristina; Mørkøre, Turid; Ruyter, Bente (Research report, 2015)Et viktig mål i dette prosjektet var å studere potensialet for å påvirke EPA og DHA nivået i muskel i slaktefisk ved fôring med ulike nivåer av EPA og DHA i tidlig livsfase; rett etter smoltifisering og om det foreligger ... -
Betydningen av pankreas sykdom (PD) for filetkvalitet av oppdrettslaks
Mørkøre, Turid; Taksdal, Torunn; Birkeland, Sveinung (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Kvalitetslaks har god rødfarge og fasthet. Laksefileter med avvikende tekstur, bleke felter (skjolding) eller mørke flekker (melanin) er uønsket av foredlingsindustrien og av konsumentene. Det er mistanke om at laksens ... -
Bred kartlegging av faktorer som påvirker teksturegenskaper i oppdrettslaks ved multivariat tilnærming
Mørkøre, Turid; Espe, Marit; Veiseth-Kent, Eva; Terjesen, Bendik Fyhn; Koppang, Erling Olaf; Rørvik, Kjell-Arne (Nofima rapportserie, Research report, 2009)Formålet med studien var å øke kunnskapen om forhold som påvirker teksturen i laksemuskel og å definere faktorer som kan bidra til bedre fasthet i filet. Fisken i forsøket var oppdrettslaks fra en omfattende fôringsstudie ... -
Dietary inclusion of Antarctic krill meal during the finishing feed period improves health and fillet quality of Atlantic salmon (Salmo salar L.)
Mørkøre, Turid; Moreno, Helena Maria; Borderías, Javier; Larsson, Thomas; Hellberg, Hege; Hatlen, Bjarne; Romarheim, Odd Helge; Ruyter, Bente; Lazado, Carlo C.; Jimenez Guerrero, Raul; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Benitez-Santana, Tibiabin; Krasnov, Aleksei (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Differentiation and traffic of IgM<sup>+</sup> B cells between focal dark spots in skeletal muscle of Atlantic salmon, lymphoid and adipose tissues
Jiménez-Guerrero, Raúl.; Karlsen, Christian; Boudinot, Pierre; Afanasyev, Sergey; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Dokumentasjon av råstoffegenskaper hos økologisk laks.Forprosjekt
Åsli, Magnus; Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Filetkvaliteten av økologisk og konvensjonelt produsert laks ble sammenlignet. Filetene kom fra to oppdrettere som produserer både konvensjonell og økologisk laks, og fileter fra to vektklasser (3-4 kg og 5-6 kg) ble ... -
Effekt av fôr på melaninflekker i laks infisert med både PRV og SAV
Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Jimenez, Raul; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2016)Resultatene fra prosjektet viste at fôring av laks med et magert, proteinrikt fôr halverte dødeligheten etter sykdomsutbrudd ved SAV3 og PRV koinfeksjon, økte «superior»-andelen med 12 % enheter og reduserte forekomsten ... -
EX-spot: Mørke flekker i laksefilet. Årsak til dannelse og tiltak som hemmer utvikling
Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Jiménez-Guerrero, Raúl; Moreno, Helena Maria; Borderias, Javier; Ruyter, Bente Synnøve; Standal, Inger Beate; Sarno, Antonio; Evensen, Øystein; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Hamre, Kristin; Andersen, Øivind; Wakamatsu, Kawasaki; Ito, Shosuke; Gannestad, Kjellrun Hoås; Xu, Cheng; Østbye, Tone-Kari K; Hillestad, Borghild; Torgersen, Jacob Seilø; Bæverfjord, Grete (Nofima rapportserie, Research report, 2022) -
Filet av oppdrettslaks: Kvalitetsavvik og årsakssammenhenger
Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2012)Mørke filetflekker er et kostnadskrevende problem. Videre er avvikende farge en viktig årsak til nedklassifisering av oppdrettslaks. I prosjektet ble det utviklet en enhetlig registreringsmal i samarbeid med næringen. ... -
Functional amino acids stimulate muscle development and improve fillet texture of Atlantic salmon
Østbye, Tone-Kari K; Ruyter, Bente; Standal, Inger Beate; Stien, Lars Helge; Bahuaud, Diane; Dessen, Jens-Erik; Latif, Muhammad Saqib; Terjesen, Bendik Fyhn; Rørvik, Kjell-Arne; Mørkøre, Turid (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Future feed resources in sustainable salmonid production: A review
Albrektsen, Sissel; Kortet, Raine; Skov, Peter Vilhelm; Ytteborg, Elisabeth; Gitlesen, Susanne; Kleinegris, Dorinde Mechtilde Meike; Mydland, Liv Torunn; Hansen, Jon Øvrum; Lock, Erik Jan Robert; Mørkøre, Turid; James, Philip; Wang, Xinxin; Dragøy, Ragnhild; Vang, Birthe; Hatlen, Bjarne; Daneshvar, Ehsan; Bhatnager, Amit; Jensen, Linda B.; Øverland, Margareth (Peer reviewed; Journal article, 2022)Aquaculture is one of the most resource-efficient and sustainable ways to produce animal protein. The Food and Agriculture Organization predicts that cultivated aquatic species will provide around 53% of the world's seafood ... -
Genetic parameters of slaughter quality traits measured on whole or live Atlantic salmon (CompleteSCAN)
Kettunen, Anne Helena; Mørkøre, Turid; Afseth, Nils Kristian; Nielsen, Dennis Brandborg; Mørch, Troels Thorsen; Khaw, Hooi Ling; Moghadam, Hooman; Hillestad, Borghild (Nofima rapportserie, Research report, 2020) -
Hva betyr fremtidens produksjonsstrategier for ytelse, helse og velferd i sjøfasen (BENCHMARK)
Ytrestøyl, Trine; Bæverfjord, Grete; Kolarevic, Jelena; Solheim, Mari; Hjelle, Elise; Mørkøre, Turid; Brunsvik, Per S. (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Fire ulike produksjonsregimer i RAS (lysstyring med 6 uker kort dag etterfulgt av 24 timer lys/24 t lys hele perioden i RAS, 12 ppt/ferskvann) og utsett i sjø på to fiskestørrelser (200 og 600 g) ble sammenlignet med et ... -
Increasing dietary levels of the n-3 long-chain PUFA, EPA and DHA, improves the growth, welfare, robustness and fillet quality of Atlantic salmon in sea cages
Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit; Bæverfjord, Grete; Sigholt, Trygve; Bou, Marta; Larsson, Thomas; Mørkøre, Turid; Evensen, Øystein; Sissener, Nini; Rosenlund, Grethe; Sveen, Lene; Østbye, Tone-Kari K; Ruyter, Bente Synnøve (Peer reviewed; Journal article, 2022)The present study evaluated the effects of increasing the dietary levels of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in Atlantic salmon (Salmo salar) reared in sea cages, in terms of growth performance, ... -
Kan nivå av EPA og DHA i fôr i tidlige livsfaser påvirke laksens helse og sammensetning i seinere livsfaser? FHF-prosjekt 900770 – Delrapport 1
Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Kjær, Marte Avranden; Sonesson, Anna Kristina; Mørkøre, Turid; Berge, Gerd Marit (Research report, 2015)Et viktig mål i dette prosjektet var å studere potensialet for å påvirke EPA og DHA nivået i muskel i slaktefisk ved fôring med ulike nivåer av EPA og DHA i tidlige livsfaser; henholdsvis før smoltifisering og rett etter ... -
Kunnskap- og metodeutvikling for å styrke laksens robusthet og helse
Jørgensen, Sven Martin; Sørensen, Mette; Torgersen, Jacob; Todorcevic, Marijana; Østbye, Tone-Kari K; Aas-Hansen, Øyvind; Johansen, Lill-Heidi; Timmerhaus, Gerrit; Bao, Marta; Alarcon, Marta; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Ruyter, Bente; Takle, Harald Rune (Nofima rapportserie, Research report, 2012) -
Kvalitetsaspekter hos laks som matvare ved endret fettsyresammensetning
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente; Torstensen, Bente Elisabeth; Thomassen, Magny S. (Research report, 2014)Knapphet på marint fôrråstoff har medført redusert bruk av fiskemel og fiskeolje i fôr til norsk oppdrettslaks. I 1990 utgjorde marine råvarer 90 % av fôret mens andelen var redusert til 32 % i 2012. Planteoljer ble for ... -
Lesions of the biliary system in Atlantic salmon (Salmo salar L.)
Sveen, Lene; Chikwati, Elvis Mashingaidze; Dalum, Alf Seljenes; Kortner, Trond M.; Ravndal, Jarle; Einen, Olai; Mørkøre, Turid (Others, 2022)Gallbladders with mucosal outpouchings (diverticula) were found in a population of Atlantic salmon farmed in sea water. Soft tissue calcification affected the skin, skeletal muscle and gut, as identified by histological ... -
Leverkvalitet hos oppdrettstorsk. Statusrapport
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente (Nofima rapportserie, Research report, 2008)For å være i stand til utnytte potensialet som leveren fra oppdrettstorsk har som et høykvalitetsprodukt, er det nødvendig å tilegne seg kunnskaper som bidrar til en jevn og forutsigbar produksjon av lever som er velegnet ... -
Low body fat content prior to declining day length in the autumn significantly increased growth and reduced weight dispersion in farmed Atlantic salmon Salmo salar L.
Rørvik, Kjell-Arne; Dessen, Jens-Erik; Åsli, Magnus; Thomassen, Magny Sissel S.; Gannestad, Kjellrun Hoås; Mørkøre, Turid (Journal article; Peer reviewed, 2018)